Η δικογραφία για τις τυχόν ευθύνες του Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση των Τεμπών και η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση απέναντι σε αυτή την ιστορία ανέδειξαν το χάσμα και τον κατακερματισμό των κομμάτων που ανήκουν στο προοδευτικό τόξο. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένο να καταθέσει μόνο του αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής -εφόσον προκύψουν στοιχεία-,  καθώς δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ είναι ανοικτό το ζήτημα τι θα κάνει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με τη συμπόρευσή του στην πρόταση δυσπιστίας με την Πλεύση Ελευθερίας και την υιοθέτηση κάποιων ακραίων αντιθεσμικών απόψεων από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε: Τέμπη: Η στρατηγική του Μαξίμου για μια ενδεχόμενη παραπομπή Καραμανλή - Πώς θα αποφευχθούν τα λάθη και η ασυνεννοησία

Στον ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζουν με ανεξάρτητους δικό τους αίτημα για Προανακριτική

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει το αφήγημά του για κοινή συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων να φυλλορροεί, εμφανίζεται να συζητά το ενδεχόμενο μαζί με τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές να καταθέσει δική του πρόταση. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι έχουν βρεθεί ήδη οι τρεις και αναζητείται ο τέταρτος βουλευτές που θα υπογράψει.

Παράλληλα, ωστόσο, στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μέσα από αυτή την ιστορία θα μπορούσε να υπάρξει μία προσεγγίση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να παρακαλέσει κανέναν ούτε να απευθύνει κανένα ειδικό κάλεσμα. Θα περιμένουν να δουν τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς, ειδικά των βουλευτών της Νέας Αριστεράς που είναι υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουν να δουν τη δικογραφία, προκειμένου να καταλήξουν στο πώς θα κινηθούν, ωστόσο, όπως λένε, στην ιστορία υπάρχουν κάποια δεδομένα. Ο Γιώργος Βασιλειάδης -μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του κόμματος- σε συνέντευξή του τόνισε αναφερόμενος σε αυτό το θέμα: «Έχουμε κάποια δεδομένα με τον κ. Καραμανλή. Ποια είναι τα δεδομένα αυτά; Ότι είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί. Γνωρίζαμε για τους συνδικαλιστές, σήμερα μαθαίνουμε και για τα υπηρεσιακά στελέχη. Άρα φαίνεται ότι είχε γνώση της κατάστασης στην οποία είναι το δίκτυο. Πέρα από τη σύμβαση 717 -οι σιδηρόδρομοι δεν είναι μόνο αυτή η σύμβαση, λειτουργούσαν για 100 χρόνια, χωρίς να έχουμε τα συστήματα αυτά-, ήταν και η υποστελέχωση και η συγκεκριμένη πολιτική προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων υποδομών. Κατά την άποψή μας και όπως προκύπτει από τα δεδομένα, όπως τα έχουμε αναλύσει, αυτό εντάθηκε. Ξεκίνησε με το μνημόνιο, μπήκε ανάχωμα την περίοδο ’15-’19, εντάθηκε ξανά από το ’19 και μετά».

Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη, τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός του κόμματός τους έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να ελεγχθεί και αυτός από τη Δικαιοσύνη. «Το επόμενο διάστημα θα κριθούν οι πάντες», είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης και πρόσθεσε: «Εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Μιλάγαμε για την ανάγκη να πέσει άπλετο φως. Μιλάγαμε για τις δεδομένες ευθύνες που είχαν η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής. Δεν θέλαμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Σας θυμίζω και τις προσπάθειες που έκανε ο κ. Σπίρτζης, με βάση τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα, να μπορέσει να κριθεί και αυτός από τη Δικαιοσύνη». Ωστόσο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι για κανέναν λόγο δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει συμψηφισμός. «Άλλες είναι οι ευθύνες του ενός και άλλες του ανθρώπου που επί υπουργίας του 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», λένε.