Αποθεώνουν τον Γεραπετρίτη οι διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων - Διαβάστε το άρθρο του διευθυντή της Milliyet
"Δεν είναι ονειροπόλος, αλλά ρεαλιστής"
«Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις "διεθνές δίκαιο" σαν "γεμάτο πιστόλι" πάνω στο τραπέζι, αλλά τις βγάζει από τη φαρέτρα του όταν εξηγεί τη θέση της χώρας του», τονίζει ο διευθυντής της "Milliyet", Οζάι Σεντίρ

Με γεμάτες θετικές εντυπώσεις γέμισε τις βαλίτσες της επιστροφής από το ταξίδι του στην Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ενδεικτικό των εντυπώσεων που άφησε είναι το άρθρο του διευθυντή της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, ο οποίος τονίζει πως «ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις “διεθνές δίκαιο” σαν “γεμάτο πιστόλι” πάνω στο τραπέζι, αλλά τις βγάζει από τη φαρέτρα του όταν εξηγεί τη θέση της χώρας του». Παράλληλα τον χαρακτηρίζει «ρεαλιστή» και τονίζει αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε ο ίδιος ο δημοσιογράφος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, πως «ο υπουργός Γεραπετρίτης είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις με καλή πίστη ακόμα και όταν έχετε διαφορετικές απόψεις. Είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει κρυφή ατζέντα, που δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να μεταπηδήσει σε άλλη θέση».
Διαβάστε: Γεραπετρίτης-Φιντάν: Ιδιωτικό δείπνο στην Κωνσταντινούπολη - Ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ
Παρατίθεται το άρθρο γνώμης του διευθυντή της εφημερίδας «Milliyet», Őzay Şendir, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Κωνσταντινούπολη.*
Τίτλος: *Η ειρήνη διαμορφώνεται με εκείνους που δεν έχουν προσωπική ατζέντα*
Υπότιτλος: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης υπηρετεί τη χώρα του με τη διαδικασία του διαλόγου και τη θετική ατζέντα ως πατριώτης που γνωρίζει ότι μια Ελλάδα που έχει λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία είναι πλουσιότερη και ασφαλέστερη. «Για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι έχουμε έναν πολύ καλά δομημένο διάλογο. Ο σταθερότερος τρόπος επικοινωνίας που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το παρελθόν με κάνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. «Δεν νομίζω ότι απειλούμαστε από την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία. Το κύριο σημείο στην ήπειρο αυτή τη στιγμή και το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
*Ο διευθυντής της εφημερίδας κ. Şendir επισημαίνει στο άρθρο του:* Έχω βρεθεί πολλές φορές στον ίδιο χώρο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά χθες ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να συνομιλήσω μαζί του. *Στο τέλος της συζήτησης, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, δύο σκέψεις σχηματίστηκαν στο μυαλό μου.*
*Την πρώτη σκέψη την έγραψα ως τίτλο,* αλλά πρέπει να την εξηγήσω: Ο υπουργός Γεραπετρίτης δεν λέει κάτι διαφορετικό για τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από αυτούς που είναι κατά της Τουρκίας. Ως πατριώτης που γνωρίζει ότι μια Ελλάδα που έχει λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία είναι και πιο πλούσια και πιο ασφαλής, υπηρετεί τη χώρα του με μια διαδικασία διαλόγου και μια θετική ατζέντα. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική στάση από εκείνους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εχθρότητα προς την Τουρκία ως μοχλό πίεσης για να προωθήσουν την προσωπική τους καριέρα. Αυτή η διαφορετική στάση αντανακλάται και στον τρόπο που μιλάει για τα ίδια προβλήματα. Στην Ελλάδα, το «διεθνές δίκαιο» είναι λέξεις στα χείλη όσων προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα αντιτουρκικά αισθήματα για την προσωπική τους εξέλιξη. Ο υπουργός Γεραπετρίτης είναι επισκέπτης καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο London School of Economics, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγοι τόσο εντός του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο γνωρίζουν τόσο καλά το διεθνές δίκαιο όσο αυτός. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις «διεθνές δίκαιο» σαν «γεμάτο πιστόλι» πάνω στο τραπέζι, αλλά τις βγάζει από τη φαρέτρα του όταν εξηγεί τη θέση της χώρας του. Δεν είναι ονειροπόλος, αλλά ρεαλιστής, δεν αναφέρεται στους στρατούς ως λύση στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αντιθέτως, προτρέπει τα Μέσα Ενημέρωσης και την ακαδημαϊκή κοινότητα των δύο χωρών (σ.σ. να ενημερώνουν την κοινή γνώμη), τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται δηλητηριώδης γλώσσα.
*Η δεύτερη σκέψη μου ήρθε στο μυαλό μετά την αποχώρηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη:* Επέστρεφα στην Άγκυρα από την Αθήνα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Χακάν Φιντάν είναι ένας άνθρωπος που δίνει σημασία στην εγκαθίδρυση σχέσης εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θέση του, και όταν εγκαθιδρύσεις μια σχέση εμπιστοσύνης, τα υπόλοιπα γίνονται ευκολότερα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας στο αεροπλάνο, *ένιωσα ότι η γνώμη του υπουργού Φιντάν για τον Έλληνα ομόλογό του ήταν πολύ θετική.* Ο υπουργός Εξωτερικών είχε πολύ δίκιο, ο υπουργός Γεραπετρίτης είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις με καλή πίστη ακόμα και όταν έχετε διαφορετικές απόψεις. Είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει κρυφή ατζέντα, που δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να μεταπηδήσει σε άλλη θέση.

Ας μιλήσουμε για αυτά που συζητήσαμε:
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Hakan Fidan στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια αυτόν τον μήνα και δήλωσε ότι θα εργαστούν για να προγραμματίσουν μια συνάντηση Μητσοτάκη-Erdoğan στο μέλλον. Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις και τα προγράμματα των δύο ηγετών καθιστούν δύσκολο τον προγραμματισμό και τόνισε ότι θα εργαστούν για μια επίσκεψη στην Άγκυρα στο εγγύς μέλλον. *Στο σημείο αυτό, στην ερώτηση αν η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω της σύλληψης του Imamoğlu, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Δεν είχε οριστεί κάποια ημερομηνία ώστε να χρειαστεί να αναβληθεί».*
*Δηλώνοντας αισιόδοξος για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας* μετά την έναρξη συνομιλιών ως συνέχεια του Συμφώνου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2023, ο υπουργός επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα καλό πλαίσιο επικοινωνίας. «Έχουμε εγκαθιδρύσει αμοιβαία, άμεση και πολυεπίπεδη επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Fidan, όπως πράττουν και άλλοι υπουργοί που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους. «Για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι έχουμε έναν πολύ καλά δομημένο διάλογο και οι δύο πλευρές εργάζονται οργανωμένα για να δημιουργήσουν μια θετική ατζέντα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα περιοδικά διαστήματα και τίθεται μια προθεσμία. Η σταθερή επικοινωνία που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το παρελθόν με κάνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον».
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: *«Αυτό που πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό να μπορούμε να επικοινωνούμε σε επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αλλά θα έλεγα ότι αυτό που δεν έχει καν ξεκινήσει είναι ο διάλογος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών*. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Κατά την άποψή μου, πρόκειται σίγουρα για ένα ευαίσθητο ζήτημα προκειμένου να επιτευχθεί μια μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία στην περιοχή μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο έχει σημειωθεί λιγότερη πρόοδος μέχρι στιγμής, αλλά η πιο σταθερή επικοινωνία μας έχει ξεκινήσει εδώ και λιγότερο από δύο χρόνια και νομίζω ότι έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο, σε μια δύσκολη εποχή εξαιτίας των συγκρούσεων στη διεθνή σκηνή και στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
«Σε αυτό το σημείο της ομιλίας, *υπενθύμισα ότι υπάρχουν πρόσωπα που αντιτίθενται στον διάλογο με την Τουρκία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ν.Δ.* Ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι την πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και την εφαρμόζουν από κοινού. Φαίνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο του Έλληνα πρωθυπουργού στηρίζει αυτή την άποψη, εκτός από μια παραφωνία», σημειώνει ο διευθυντής της εφημερίδας.
*Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, έχουμε ήδη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ*. Υπάρχει όμως κάτι κρίσιμο που είναι και ο λόγος που κάποιες φορές δεν υποστηρίζουμε την Τουρκία σε στρατιωτικούς οργανισμούς ή στη συμμετοχή της σε αμυντικά προγράμματα. *Η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και αυτό το ζήτημα μας εμποδίζει να εμπλακούμε σε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που έρχεται από το παρελθόν.* Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή, όταν οι διμερείς μας σχέσεις φτάσουν σε πιο προχωρημένο στάδιο.
*Αναφερόμενος στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, ο υπουργός τόνισε:* «Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε βιώσιμες αμυντικές δυνατότητες». Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει ισχυρή αμυντική βιομηχανία σε σύγκριση με την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι απειλούμαστε από την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία. H Τουρκία έχει μια ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πιο δαπανηρό να προμηθεύεσαι αμυντικά υλικά από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, το κύριο θέμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Είναι σημαντικό να είμαστε μαζί σε αυτή την κατάσταση. Η Τουρκία είναι επίσης σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. Η κατάσταση αυτή φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.