Η δικαίωση ήρθε από τη Βαλένθια

Αν βάλουµε τα πράγµατα κάτω µε δεδοµένα, πρόσωπα και αριθµούς, η εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ µπορεί να χαρακτηριστεί και άθλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, µέσα σε µόλις επτά ηµέρες από την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, ανταγωνίστηκε πρωθυπουργούς, επιτρόπους, υπουργούς Εξωτερικών κ.λπ. στις αρχαιρεσίες του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, µε τον ίδιο και τα στελέχη της Ν.∆. να δίνουν µάχη µε τον χρόνο για την ανάδειξή του στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, την οποία καταλαµβάνει Ελληνας πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, και πλέον η Νέα ∆ηµοκρατία θα συµµετέχει πιο ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, προς όφελος της πατρίδας µας. Αν λάβουµε υπόψη µάλιστα τις µεγάλες αντιπροσωπείες, δηλαδή τα κόµµατα από µεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και την τάση των συνέδρων να ψηφίζουν τις «ασφαλέστερες» υποψηφιότητες από τις µεγάλες αντιπροσωπείες, καταλαβαίνουµε καλύτερα τι πέτυχε ο αντιπρόεδρος Κωστής και τον βαθµό στον οποίο δικαίωσε την επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να τον κατεβάσει στις διαδικασίες της Βαλένθια στο παρά πέντε της έναρξης του Συνεδρίου, όπου ο Κ. Χατζηδάκης ξεπέρασε τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας ή την υποψήφια πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας της Ιρλανδίας, για παράδειγµα. Η εκλογή Χατζηδάκη εκτιµάται ότι οφείλεται προπαντός στο κύρος του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. και το ΕΛΚ και στην αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια µε τις κυβερνήσεις της Ν.∆. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε πάνω του» την υποψηφιότητα Χατζηδάκη και είχε διαδοχικές συναντήσεις µε αντιπροσωπείες άλλων κοµµάτων για να την προωθήσει. Και να µην ξεχνάµε τους πρωτοµάστορες της εκλογής Χατζηδάκη, όπως τον ΥΦΥΠΕΞ Τάσο Χατζηβασιλείου, που ξέρει µέχρι και τις πέτρες στο ΕΛΚ , ως γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων της Ν.∆., αξιοποιώντας το δίκτυο επαφών του για την υποψηφιότητα. Οπως και ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊµαράκης, που διαφήµισε τον φίλο του Κωστή από τον πρώτο µέχρι τον τελευταίο ευρωβουλευτή του EΛΚ.

∆ύσκολα τα πράγµατα…

Προβληµατισµένος εµφανίζεται το τελευταίο διάστηµα ο πρόεδρος της Νίκης, ∆ηµήτρης Νατσιός. Βλέποντας τη δηµοσκοπική κατάρρευση, έχει αρχίσει και κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τη συµµετοχή της Νίκης στις επόµενες εκλογές. Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα οι κοµµατικές οργανώσεις οδεύουν προς κλείσιµο, ενώ τουλάχιστον δύο βουλευτές φλερτάρουν µε την ανεξαρτητοποίηση. Σηµειώνεται ότι η Νίκη έχει ήδη εισπράξει µέρος της κρατικής επιχορήγησης, που ούτως ή άλλως δεν είναι και πολύ µεγάλη για τα µικρά κόµµατα, ενώ θα εισπράξει και την υπόλοιπη µέχρι τις εκλογές, είτε κατεβεί είτε όχι.

Μουρμούρες

Η Άννα ∆ιαµαντοπούλου είναι από τα λίγα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί µε όλους τους τρόπους να βοηθήσει το κόµµα της, προτάσσοντας τις προγραµµατικές επεξεργασίες και µη εµπλεκόµενη στην εσωκοµµατική κουζίνα. Παρά την απολύτως κοµµατική στάση της, υπάρχουν στελέχη που δεν αντέχουν την πρωτοκαθεδρία της στην (πολιτική) καρδιά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ενα από τα στελέχη αυτά είναι και η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία όπου βρεθεί και όπου σταθεί µιλά µε όχι και τόσο θετικά λόγια για την πρώην υπουργό και κυρίως ότι οι θέσεις που υποστηρίζει δεν είναι ταυτισµένες µε αυτές του κόµµατος. Και πάλι καλά, θα µπορούσε να αναφωνήσει κάποιος, που η Αννα δεν έχει τον ξύλινο παλαιοκοµµατικό λόγο της Μιλένας.

Παπαράτσι

Το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διαβίβαση της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραµανλή και τον Χρήστο Σπίρτζη, η οποία εστάλη στη Βουλή και βρίσκεται στην αίθουσα 168 του Κοινοβουλίου, η οποία φέρει το όνοµα του αείµνηστου βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη. Εκεί, λοιπόν, σε αυτή την αίθουσα, που η ανάγνωση της δικογραφίας γίνεται υπό δρακόντεια µέτρα ασφαλείας, πιάστηκαν στα πράσα δύο ζαβολιάρηδες βουλευτές που πήγαν να φωτογραφίσουν τµήµα της δικογραφίας και έγιναν τσακωτοί από τον υπάλληλο της Βουλής που εποπτεύει την αυστηρή διαδικασία της ανάγνωσης. Κάποια κουτσοµπολιά στους δαιδαλώδεις διαδρόµους µετέφεραν την πληροφορία ότι η µία εκ των δύο βουλευτών ήταν η «πράσινη» Μιλένα Αποστολάκη, ενώ οι ίδιες κακές γλώσσες έσπευσαν να πουν ότι ο δεύτερος ήταν ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνούµαι να πιστέψω αυτές τις πολύ κακές γλώσσες...

Ταύτιση

Την καρδιά του πέτρα έχει κάνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραµέρος, και δηµοσίως στηρίζει σθεναρώς τον Χρήστο Σπίρτζη, παρότι είναι γνωστό ότι η σχέση τους είναι στο ναδίρ. ∆εν ισχύει το ίδιο για ουκ ολίγα στελέχη της Κουµουνδούρου, που θα ήθελαν ο πρώην υπουργός Μεταφορών να διευκολύνει το κόµµα και να παραιτηθεί από τα κοµµατικά όργανα. ∆ηµόσια τάχθηκε υπέρ της παραίτησης ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, ενώ στην ίδια λογική είναι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που απηχεί πλήρως τις διαθέσεις του Σωκράτη Φάµελλου. Και λέµε πως θα ήθελαν τη ζεστή παραίτηση του Χρηστάρα, διότι βλέπουν πως η γραµµή της Ν.∆. είναι να βάζει στο ίδιο κάδρο τον Καραµανλή και τον Σπίρτζη, προκειµένου να µην επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση.

Παράπονα

Mε αφορµή τη σύναξη κεντροδεξιών στην Ισπανία για το Συνέδριο του ΕΛΚ, να σας πω πως όπως σε κάθε πολιτικό συνέδριο έτσι και σε αυτό υπήρχαν τα γνωστά πηγαδάκια µε έντονο και ζουµερό κους κους. Από τη µακρινή Βαλένθια όµως µου µετέφεραν παράπονα για τον Ελληνα επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα, που έχει αναλάβει το κρίσιµο πόστο των Μεταφορών και του Τουρισµού. Ακουσα λοιπόν πως υπουργοί και ευρωβουλευτές ψάχνουν τον επίτροπο για συνάντηση και αντί του Βορειοελλαδίτη πολιτικού συναντούν µια γενική αναβλητικότητα.

Νέες φυλακές

Ικανοποιηµένοι είναι οι Θεσπρωτοί για την άµεση ανταπόκριση του πρωθυπουργού στο αίτηµα της τοπικής κοινωνίας για τη δηµιουργία νέου σωφρονιστικού καταστήµατος στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου 628 Τάγµατος Πεζικού. Να ξέρετε ότι οι άνθρωποι εκεί ήταν στα κάγκελα για το κλείσιµο του στρατοπέδου και ο βουλευτής της Ν.∆., Βασίλης Γιόγιακας, άκουγε τα παράπονά τους νυχθηµερόν και µετέφερε τον προβληµατισµό στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίµου, ζητώντας να ιδρυθούν νέες φυλακές. Οπερ και εγένετο, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στις νέες φυλακές θα δηµιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας, στις οποίες περιλαµβάνονται και θέσεις επιστηµονικού προσωπικού, ενώ η περιοχή θα ενισχυθεί µε περίπου 50 συνοροφύλακες.

Μνημόνιο

Το Εteron είναι το think tank του επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Μάρη, που κατά καιρούς είχε προσπαθήσει να επηρεάσει τις εξελίξεις στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, στηρίζοντας ή και αναδεικνύοντας διάφορα πρόσωπα. Οι πιο παρατηρητικοί κατέγραψαν µε ενδιαφέρον τη σύναψη µνηµονίου συνεργασίας µε το think tank ENA, το οποίο έχει συγκροτήσει εδώ και µερικά χρόνια ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννης ∆ραγασάκης. Η συνεργασία περιλαµβάνει µεταξύ άλλων την πραγµατοποίηση κοινών εκδηλώσεων αλλά και κοινών ερευνών. Θα έχει, οπότε, σηµασία να µάθουµε αν πίσω από την ώσµωση των δύο think tanks κρύβονται και ευρύτερες διεργασίες που καταγράφονται στην πολύπαθη Κεντροαριστερά.