Το σχέδιο Μητσοτάκη για πρωτοβουλίες και περιοδείες μέχρι τον Ιούλιο

Σήμερα θα ξεκινήσω με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα σας πω ότι, όπως λέει και η καλή συνάδελφος από την «Απογευματινή» Πένυ Αβραμίδη, ο Kυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του την αποστολή για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Από τώρα, λοιπόν, έως τον Ιούλιο, το Μέγαρο Μαξίμου θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, θέτοντας στο επίκεντρο την επίσπευση της ολοκλήρωσης ή της δρομολόγησης κρίσιμων έργων που βρίσκονταν ξεχασμένα σε συρτάρια για δεκαετίες και η υλοποίησή τους αλλάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το επενδυτικό προφίλ της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό με τις περιοδείες στην ελληνική επικράτεια, ο πρωθυπουργός εντείνει τη δραστηριότητά του εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας και ανάταξης. Κάτι βέβαια που προκύπτει πρωτίστως από τη θετική πορεία της εθνικής οικονομίας, καθώς επιτρέπει την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με ορίζοντα βέβαια την επερχόμενη ΔΕΘ, όπου προμηνύονται ευχάριστες θετικές εκπλήξεις για τη μεσαία τάξη.



Ο καβγάς Γεωργαντά με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Μαίνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο προεδρείο της Βουλής και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή τους χρόνους που πρέπει να τηρούνται για την εύρυθμη λειτουργία της Ολομέλειας. Είναι ενδεικτικό ότι ένα ακόμα επεισόδιο με φόντο το συγκεκριμένο ζήτημα εκτυλίχθηκε χθες στην Ολομέλεια, με πρωταγωνιστές τον αντιπρόεδρο Γιώργο Γεωργαντά και την κ. Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε από την κ. Κωνσταντοπούλου να τηρηθούν οι χρόνοι, λέγοντάς της ότι μιλάει αντί για 5 λεπτά, 21 λεπτά, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να του απαντάει ότι ο προηγούμενος ομιλητής μίλησε 22 λεπτά, «αλλά δεν το κάνατε αυτό». «Δεν θα ξανακάνετε αυτόν τον διαγωνισμό αν θα μιλήσετε περισσότερο», της απάντησε, με την ίδια να του λέει «ότι δεν κάνω διαγωνισμό», με το πινγκ πονγκ ανάμεσα στις δύο πλευρές να συνεχίζεται για αρκετή ώρα. «Δεν θα σας αφήσω να μιλάτε όσο θέλετε. Υπάρχουν κανόνες. Τι να πούμε στα παιδιά που παρακολουθούν από πάνω και βλέπουν στο χρονόμετρο 5 λεπτά; Τι να πούμε: ότι υπάρχουν κανονισμοί που πρέπει να λειτουργούν ή όχι;», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο εκνευρισμός της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν έκδηλος, καθώς το επεισόδιο εκτυλίχθηκε μπροστά σε μαθητές που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.



Τι δείχνουν οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην είναι ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και μάλιστα στελέχη του να γκρινιάζουν για τη συχνότητα με την οποία γίνονται αυτή την περίοδο, ωστόσο -όπως μαθαίνουμε- κάνει και αυτό τις δικές του για να έχει μια εικόνα για τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Ενδιαφέρον έχει ένα από τα ευρήματα των ερευνών που διενεργούνται για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη πάνω στο οποίο χαράσσεται κι ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής του κόμματος. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που συνεχίζει να δηλώνει πως στηρίζει ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν επιθυμεί μετεκλογική συνεργασία με τη Νεα Δημοκρατία. Και κάπως έτσι εξηγείται η επιλογή Ανδρουλάκη για σκληρή αντιπολίτευση συνολικά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Μια τακτική πάντως που έως τώρα δεν δείχνει να αποδίδει...



Ο μεσημεριανός (πρωινός) καφές του ΠΑΣΟΚ

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον «πρωινό καφέ» του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο θα μετέχουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος που έχει επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης για να χαράζουν τη «γραμμή» στα θέματα της επικαιρότητας. Συνέπεια της άτονης πια δραστηριότητας του Πολιτικού Κέντρου που συγκρότησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και μετέχει ο Χάρης Δούκας, τον οποίο δεν θέλει να βλέπει, η έμφαση στον «πρωινό καφέ». Αυτό πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όσες φορές έχει γίνει «πρωινός καφές», πήγε μεσημεριανές ώρες και όχι πρωινές, κατά τη λεγόμενη ώρα ΠΑΣΟΚ. Τώρα, πώς βγαίνει η διαχείριση των εξελίξεων μετά τις εξελίξεις, είναι ένα ερώτημα που μόνο στη Χαριλάου Τρικούπη μπορούν να απαντήσουν…



Στο στόχαστρο στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο Τσουκαλάς

Στο στόχαστρο κάποιων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, καθώς καθημερινά εμφανίζεται και κάποιος ο οποίος δημοσίως ή παρασκηνιακά αναφέρεται στις αριστερές καταβολές του στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Η κριτική αυτή γίνεται φυσικά με αφορμή τη δήλωση (στα Παραπολιτικά 90,1) του εκπροσώπου ότι και η δεύτερη θέση δεν είναι κακή για το ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεγαλοστέλεχος έλεγε σε παρέα δημοσιογράφων ότι εκτός από το ότι έχει αριστερή αντίληψη ο Κώστας Τσουκαλάς, είναι και πολύ νέος στην ηλικία, άρα δεν έχει μάθει ακόμα πώς πρέπει να χειρίζεται τα θέματα που καίνε. Ύστερα από αυτή την επισήμανση η μπάλα πήρε μάλιστα και όλα τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, σύμφωνα με το μεγαλοστέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχουν κριτήριο και δεν θέλουν να μάθουν. Τόσο καλά…



Και κλείνω σήμερα με μία ωραία ιστορία…

Πολύ ψηλά έπαιξε η είδηση σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ για τον διάσημο παρουσιαστή και ιστορικό Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος στα 99 του χρόνια ετοίμασε νέο ντοκιμαντέρ για τη σωτηρία των ωκεανών («Ocean» ο τίτλος του) στην -κατά την άποψή του- πιο δυνατή του παρέμβαση μέχρι σήμερα. «Αν σώσουμε τη θάλασσα, σώζουμε τον πλανήτη», τόνισε. Στόχος του Ατένμπορο είναι να αφυπνίσει, να συγκινήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες και τις κυβερνήσεις. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει με σοκαριστική λεπτομέρεια την καταστροφή που προκαλεί η μέθοδος της συρόμενης αλιείας βυθού – μία πρακτική που όχι μόνο σκοτώνει μαζικά θαλάσσια ζωή, αλλά και απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πιο σπάταλο τρόπο για να πιάσεις ψάρια», λέει χαρακτηριστικά ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. Τι σχέση έχουν όλα αυτά όμως με τη χώρα μας; Στο Αιγαίο και στο Ιόνιο αυτή η πρακτική ακολουθείται κατά κόρον. Η Ελλάδα, όμως, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα τη σταματήσει. «Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030», είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρυσι, στο διεθνές συνέδριο «Our Ocean Conference», που διεξήχθη στην Αθήνα.