Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα Πεζά της Κρήτης μετά τις υπογραφές για τον ΒΟΑΚ (Εικόνες & Βίντεο)
Ο πρωθυπουργός υλοποιεί το προσωπικό του στοίχημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις υπογραφές για τον ΒΟΑΚ, γευμάτισε στο χωριό Πεζά του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων στην Κρήτη

Διαβάστε: Μητσοτάκης για τον ΒΟΑΚ: Σπουδαία μέρα για την Κρήτη, εκπληρώνουμε τη δέσμευση του 2019
Πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης βρέθηκε στα Πεζά, συμμετέχοντας στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Αμέσως μετά το γεύμα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το φράγμα Πλακιώτισσας, ένα έργο που συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση των υδατικών υποδομών της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.



Η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του ΒΟΑΚ και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνουμε θα επιστρέφουμε το πλεόνασμα
«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, καθώς επιτέλους, μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, υπογράφουμε τη σύμβαση παραχώρησης Ηράκλειο-Χανιά με προαίρεση μέχρι την Κίσσαμο, μια δέσμευση που είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την παρουσιάσω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι και όλες έχουμε την υποχρέωση να κοιτάξουμε μπροστά. Έχουμε ήδη δύο ανοιχτά εργοτάξια από Χερσόνησο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Οι Κρητικοί ήδη βλέπουν την αλλαγή», συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Αγαπητέ κ. Περιστέρη, περιμένω πολύ σύντομα να δούμε τα ανοιχτά εργοτάξια στο τμήμα Ηράκλειο-Χανιά. Ξέρουμε ότι είναι ένα έργο σύνθετο, με ορίζοντα τα 5 χρόνια. Γι' αυτό και ζητώ τη συνεργασία των τοπικών Αρχών. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία που έχει εν συνόλω για την Κρήτη και όχι τα μικρά τοπικά ζητήματα». «Ας βάλουμε τα δυνατά όλοι μας το έργο να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην παραχώρηση. Είναι ένα έργο με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, συν ότι ο δρόμος πρέπει να είναι λειτουργικός παράλληλα», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα οδικής ασφάλειας, για «παρανοϊκό φόρο αίματος στην Κρήτη λόγω των κακών δρόμων και της κακής οδηγικής συμπεριφοράς», προσθέτοντας ότι «έχω ζητήσει έργα οδικής ασφάλειας που θα τον κάνουν πιο ασφαλή και κοντά στο Ηράκλειο και κοντά στα Χανιά». Απευθυνόμενος δε στον περιφερειάρχη Κρήτης είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τα υπόλοιπα μεγάλα έργα στην Κρήτη υπενθύμισε τέσσερα: «Τον ΒΟΑΚ, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που έχει γίνει ήδη η μικρή και προχωράει η μεγάλη, τα σημαντικά αρδευτικά έργα που πρέπει να γίνουν. Είναι σημαντικό να θωρακίσουμε την Κρήτη ως προς το αρδευτικό και να προστατεύσουμε από τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι που δρομολογείται όπως το είχαμε υποσχεθεί. Και να προσθέσω άλλο ένα στο οποίο αποδίδω σημασία και είναι οι φοιτητικές εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. 5.000 φοιτητές θα εγκατασταθούν εκεί για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο νησί».
«Επέμεινα ιδιαίτερα στον υπουργό και τον παραχωρησιούχο για υπογραφές στις 9 Μαΐου, γιατί είναι η ημέρα της Ευρώπης. Όλα τα μεγάλα έργα στην Κρήτη και αλλού έχουν ευρωπαϊκή συμμετοχή. Και αυτό έχει σημασία να το θυμόμαστε τον Μάιο του 2025 και πλησιάζουμε στην επέτειο των δραματικών στιγμών του 2015. Ας αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, με την Ελλάδα να είναι παράδειγμα για τα δημοσιονομικά. Ας σκεφτούμε ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε την ανάπτυξη στους πολίτες», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε εικόνες από την εκδήλωση για τον ΒΟΑΚ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη













Χρίστος Δήμας: "Με εντολή Μητσοτάκη θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες μέχρι τη Σητεία"
«Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά σήμερα συμβασιοποιείται το μεγαλύτερο τμήμα του έργου», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, σημειώνοντας ότι το έργο περιλαμβάνει τουλάχιστον 43 κόμβους 23 σήραγγες, 89 γέφυρες. Ανακοίνωσε, δε, ότι «με εντολή του πρωθυπουργού θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες μέχρι τη Σητεία το επόμενο διάστημα». Αναφέρθηκε, επίσης, στον αριθμό των 38 τροχαίων δυστυχημάτων στον ΒΟΑΚ, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας όπως αυτά στην εθνική οδό Πατρών-Πύργο με σκοπό να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα κατά τη διάρκεια των εργασιών αλλά και τον ρυθμό κυκλοφορίας στον ΒΟΑΚ.
«Από το 2019 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και οι ηγεσίες του Υπουργείου Υποδομών εργάστηκαν για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Όμως όλα γίνονται χάρη στον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει», κατέληξε ο κ. Δήμας.




Νίκος Ταχιάος: "Το μέλλον της Κρήτης με τον ΒΟΑΚ θα είναι μια άλλη πραγματικότητα"
«Αρχίζει μια άλλη ημέρα, χαρούμενη, αλλά δύσκολη. Δύσκολη γιατί για να καταλήξει ένα έργο στη συμβασιοποίηση είναι πολύπλοκο. Το μέλλον της Κρήτης με τον ΒΟΑΚ θα είναι μια άλλη πραγματικότητα, θα είναι ένα άλλο νησί με τον ΒΟΑΚ η Κρήτη», είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος. Τόνισε, δε, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκτελείται ως ενιαίο έργο ένα έργο αυτοκινητοδρόμου σε τμήματα που είναι λειτουργικά και ακόμα περισσότερο σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που κατά περιόδους έχει μεγάλη κίνηση.
Γιώργος Περιστέρης - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: "Χρειάζεται η βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα που για χρόνια ακουγόταν η λέξη “παραχώρηση ΒΟΑΚ” – σήμερα υπογράφεται, όσο κι αν φαίνεται απίθανο. Και γιατί είναι απίθανο; Διότι μια προετοιμασία για την υπογραφή, που σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί δύο μήνες, επειδή είχε τεθεί ως προθεσμία η 9η Μαΐου από τον Πρωθυπουργό, μια σχεδόν ανέφικτη προθεσμία, εν πάση περιπτώσει με ξενύχτι όλων των ανθρώπων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΤΕΡΝΑ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των υπηρεσιακών παραγόντων και των τραπεζών –τις οποίες ευχαριστούμε που συνέβαλαν– κατέστη δυνατό σήμερα να υπογραφεί αυτή η σύμβαση. Θα ήθελα να πω λίγο από το παρελθόν, για να “ευλογήσουμε και εμείς λίγο τα γένια μας”… Πριν ακόμα γίνει ο διαγωνισμός και πριν αναλάβουμε το έργο, είχε φανεί αδιέξοδο στο να ενταχθεί το σύνολο της παραχώρησης στο κομμάτι Χανιά – Κίσσαμος. Βοηθήσαμε και εμείς να βρεθεί η νομική λύση, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στον ήδη εξαγγελθέντα διαγωνισμό, χωρίς να χρειαστεί αναβολή ή επαναδημοπράτηση του έργου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη της εταιρείας, που όχι μόνο καταθέσαμε την πιο ανταγωνιστική προσφορά, αλλά και την πιο άρτια. Εν πάση περιπτώσει, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να ευχαριστήσουμε εσάς, για τη βοήθεια και τις σαφείς εντολές που δώσατε, ώστε να πέσουν οι υπογραφές. Σήμερα ξεκινάει μια μακρά και δύσκολη διαδρομή, μακριά από πανηγυρισμούς και με πολλή προσπάθεια. Και χρειάζεται συνεργασία όλων –της κοινωνίας της Κρήτης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων Αρχών– για να μπορέσει να κατασκευαστεί αυτό το έργο».Φωτ.: INTIME, neakriti.gr