Τρικυμία στα κοινοβουλευτικά έδρανα: Στους 23 οι ανεξάρτητοι βουλευτές από το 2023 έως σήμερα
Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση άλλαξε η αξιωματική αντιπολίτευση
Ποιοι βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν, ποιοι διεγράφησαν, ποιοι επανέκαμψαν και ποιοι άλλαξαν στρατόπεδο εντός Βουλής μέσα σε 2 χρόνια

Με κινούμενη άμμο μοιάζει τα τελευταία χρόνια o κοινοβουλευτικός χάρτης, καθώς από τις εκλογές του 2023 έως σήμερα έχει καταγραφεί ρεκόρ ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών, διαγραφών, μεταγραφών αλλά και επανακάμψεων βουλευτών στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες με τις οποίες εξελέγησαν. Παράλληλα, σημειώθηκαν και τέσσερις παραιτήσεις βουλευτών οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από επιλαχόντες.
Διαβάστε: Η νέα στρατηγική επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με τους "γαλάζιους" βουλευτές - Ενισχύεται ο διάλογος μεταξύ υπουργών και βουλευτών
Από τη ΝΔ παραιτήθηκαν δύο βουλευτές (Σπύρος Πνευματικός και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από την Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και τον Δημήτρη Καλογερόπουλο), τέσσερις διαγράφηκαν (Δημήτρης Κυριαζίδης, Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης) και ένας επανεντάχθηκε (Λευτέρης Αυγενάκης). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κυριαζίδης είδε την πόρτα της εξόδου από την Κ.Ο της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, καθώς προέβη σε ανάρμοστο σχόλιο με αποδέκτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ, διεγράφη ένας πρώην πρωθυπουργός. Ακόμη παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας λόγω της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Αμυρά.
Από το ΠΑΣΟΚ διεγράφη ο μειονοτικός βουλευτής Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν.
Μάλιστα κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο σημειώθηκε κάτι το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, και συγκεκριμένα η έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από το αξίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει τη θέση του. Αυτό το γεγονός οφείλεται στις δύο διασπάσεις που υπέστη η Κουμουνδούρου μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά διεγράφησαν από τον άλλοτε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Ευκλείδης Τσακαλώτος και η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών Α΄ Αθηνών Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλο, Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών Έφης Αχτσιόγλου, Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών Θεανώς Φωτίου, Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου, Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη, Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ. Οι έντεκα προαναφερθέντες δημιούργησαν αρχικά Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την ονομασία Νέα Αριστερά, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό, έχοντας και συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2024.
Ακολούθως, διεγράφη ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, ο οποίος αργότερα επανεντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας μάλιστα και υποψηφιότητα για την προεδρία, στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά τη φυγή Κασσελάκη. Επίσης διεγράφη η βουλευτής βόρειου Τομέα Αθηνά Λινού ενώ ανεξαρτητοποιήθηκαν ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Ράνια Θρασκιά (η οποία εισχώρησε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Ακολούθησαν οι βουλευτές Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών Ραλλία Χρηστίδου, Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης. Επιπρόσθετα παραιτήθηκε ο βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από την Πόπη Τσαπανίδου.
Από την Ελληνική Λύση διεγράφη από την Κ.Ο. ο βουλευτής Επικρατείας Παύλος Σαράκης. Από τη Νίκη παραιτήθηκε πριν τα Χριστούγεννα ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Αποστολάκης και αντικαταστάθηκε από τον επόμενο στο ψηφοδέλτιο της «Νίκης» Αθανάσιο Ρακοβαλή, ενώ στις αρχές της εβδομάδας διεγράφη ο Νίκος Παπαδόπουλος αφήνοντας την Κ.Ο του Δημήτρη Νατσιού με 9 βουλευτές. Η τελευταία πράξη πριν από το οριστικό κοινοβουλευτικό διαζύγιο των δύο πλευρών αποτέλεσε η άρνηση του βουλευτή πριν από λίγες μέρες να υπογράψει την πρόταση νόμου του κόμματος σχετικά με τον «Προσωπικό Αριθμό των Πολιτών», γεγονός που ερμηνεύθηκε ως αυτονόμηση του βουλευτή. Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Παπαδόπουλος δεν αποδεχόταν τη δομή του κόμματος αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις του συνεδρίου, ζητώντας επανάληψή του. Ως εκ τούτου η διαγραφή του από τον Δημήτρη Νατσιό ήταν μονόδρομος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέλλον του κόμματος είναι δυσοίωνο καθώς ο κ. Νατσιός φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τη συμμετοχή της «Νίκης» στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Από την Πλεύση Ελευθερίας διεγράφη ο Μιχάλης Χουρδάκης -προσχώρησε στο κόμμα Κασσελάκη- και ανεξαρτητοποιήθηκε η Αρετή Παπαϊωάννου.
Τέλος, από τους «Σπαρτιάτες» διεγράφησαν, επανεντάχθηκαν και στη συνέχεια ανεξερτητοποιήθηκαν αρκετοί βουλευτές. Πρόκειται για ένα γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Ο λόγος για τους Χάρη Κατσιβαρδά (Βόρειος Τομέας), Γιώργο Μανούσο (Ηράκλειο), Κωνσταντίνο Φλώρο (Λάρισα), Γιάννη Δημητροκάλλη (Δυτικός Τομέας), Διονύση Βαλτογιάννη (Αιτωλοακαρνανία), Μιχάλη Γαυγιωτάκη (Ηράκλειο), Γιώργο Ασπιώτη (Αχαΐα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει καμία μεταβολή στην κοινοβουλευτική του δύναμη είναι το ΚΚΕ.
Μεταγραφές βουλευτών
Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο είχαμε και μεταγραφές βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα λίγο μετά την ψήφιση του Κωνσταντίνου Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπό το πρίσμα της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν οι προσχωρήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Ράνιας Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκης) και Πέτρου Παππά (Κιλκίς), στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει συναντηθεί τόσο με την Αθηνά Λινού, όσο και με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Γιάννη Σαρακιώτη με σκοπό την προσχώρησή τους στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.