Το σιωπητήριο στον ΣΥΡΙΖΑ για τις "βόμβες" Πολάκη, ο αθώος Σπίρτζης για την 717 και το... ριάλιτι σόου
Αλάτι & Πιπέρι
Η παραπολιτική στήλη της Απογευματινής "Αλάτι & Πιπέρι"

«Πίσω, ξεφτίλες, αθώος ο Σπίρτζης για την “717”»
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την εσωκοµµατική συµµαχία που µπορεί να θέλουν να φτιάξουν οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης για να πάρουν τη ρεβάνς στο συνέδριο από τον Σωκράτη Φάµελλο, εκείνο που προκύπτει ως συµπέρασµα είναι ότι πάνε να λύσουν τις διαφορές τους µε φόντο την υπόθεση των Τεµπών. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος το θέµα που κυριάρχησε στις παρεµβάσεις που έγιναν, τόσο από τον Π. Πολάκη όσο και από τον Χρ. Σπίρτζη, ήταν ο τρόπος που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιµετωπίζει την κριτική ότι φέρει ευθύνες για τη µη εκτέλεση της Σύµβασης 717 ή ότι ξεπούλησε τον ΟΣΕ έναντι πινακίου φακής επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Οι παρεµβάσεις αυτές δεν είδαν ποτέ το φως της δηµοσιότητας, καθώς το προεδρείο απαγόρευσε τη µαγνητοσκόπηση και την ηχογράφηση της συνεδρίασης, όµως εµείς εξασφαλίσαµε το επίµαχο υλικό.Ο Π. Πολάκης, υπερασπιζόµενος την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέµα αυτό, από το βήµα της Κεντρικής Επιτροπής φέρεται να αναφώνησε: «Πίσω, ξεφτίλες, εσείς που λέτε ότι ξεπουλήσαµε τον ΟΣΕ». Ενώ απευθυνόµενος στον Κ. Ζαχαριάδη τού ζήτησε και τα ρέστα, επειδή όταν βγαίνει στα κανάλια «δεν το λέει». Στην παρέµβασή του ο Π. Πολάκης, αφού υπερασπίστηκε τον Χρ. Σπίρτζη για την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Μεταφορών και Υποδοµών, κηρύσσοντάς τον «αθώο» για την εκτέλεση της Σύµβασης 717, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των «συντρόφων» του, που πήγαν να τον βγάλουν στη σέντρα ως «ένοχο», µεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λαρίσης, Β. Κόκκαλης. «Τι λέτε, ρε, που έχουµε την ίδια ευθύνη για την “717”;», σχολίασε ο κ. Πολάκης, χαρακτηρίζοντας «εγκληµατικό λάθος» την τοποθέτηση που έκανε ο κ. Κόκκαλης, ζητώντας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την αναστολή της κοµµατικής ιδιότητας του κ. Σπίρτζη. «Σωπάτε, ρε», συνέχισε ο Παύλος Πολάκης, υποστηρίζοντας ότι «είναι µεγάλη πληγή για την παράταξη όταν δεν υπερασπίζεται τους ανθρώπους της». Όταν τον λόγο πήρε ο Χρήστος Σπίρτζης, πριν φτάσει στην περίφηµη Σύµβαση 717, άσκησε δριµεία κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόµµα δεν βαδίζει στον σωστό δρόµο και πως διοικείται από κάποιες παρέες που υποκαθιστούν τα συλλογικά όργανα.
«Αυτό δεν είναι πολιτικό κόµµα», φέρεται να είπε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος στην εκτενή αναφορά που έκανε για την υπόθεση των Τεµπών και τη Σύµβαση 717 άφησε να εννοηθεί πως υπήρξε σκευωρία σε βάρος του από την Ευρωπαία εισαγγελέα, την οποία υιοθέτησαν στο κόµµα βουλευτές όπως ο Β. Κόκκαλης που ζήτησε την αναστολή της κοµµατικής του ιδιότητας. «Υπάρχει δικαστική σκευωρία σε βάρος µου. Το κόµµα δεν έχει την καλύτερη τακτική και εδώ δεν θα βάλουµε το πρόβληµα κάτω από το χαλί, όπως τα βάζαµε στο παρελθόν και φτάσαµε εδώ που φτάσαµε. Ο Βασίλης Κόκκαλης, ως προσωπική του άποψη, είπε να αναστείλω την κοµµατική µου ιδιότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Και ρωτάω εγώ εάν εσείς µπορείτε να συνυπάρχετε µε µέλος του κόµµατος που έχει αυτού του είδους την πρακτική. Γιατί είναι βουλευτής Λάρισας. Μέσα από την Κουµουνδούρου δόθηκαν διαρροές ότι ο Σωκράτης Φάµελλος δεν µε άφησε να δώσω συνέντευξη Τύπου και να παραιτηθώ από τα όργανα του κόµµατος. ∆εν έχουµε ακούσει από το κόµµα µας, υπάρχει µια ένδειξη ενοχής για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Και ούτε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν το έκανε; ∆εν το τεκµηρίωσε». Την ώρα που ο Χρήστος Σπίρτζης έθετε τα συγκεκριµένα ερωτήµατα µε σκοπό να εκθέσει όσους τον πολεµούν εκ των έσω, παρενέβη ο Παύλος Πολάκης και είχαµε την εξής στιχοµυθία: – Π. Πολάκης: Χρήστο, αυτό που περνάει είναι ότι εσύ καθυστέρησες. Πόσοι ξέρουν από εδώ µέσα ότι εσύ άλλαξες τη σύµβαση, άλλαξες τα υλικά; Να το πεις µε στοιχεία… – Χρ. Σπίρτζης: Παύλο µου, έστειλα στους αρµόδιους του κόµµατος τεκµηρίωση µε στοιχεία, έστειλα χαρτιά να τα έχουν οι βουλευτές µας στη µοµφή προς την κυβέρνηση. Τ α στοιχεία αυτά δεν φτάσανε ούτε στους βουλευτές µας.
Σιωπητήριο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις «βόµβες» Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή
Η ενημέρωση των συντακτών δεν είναι ριάλιτι σόου
Ετσι όπως εξελίσσεται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να πηγαίνουν και να του κάνουν ερωτήσεις στο μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, καθώς και άλλα οργανωμένα στελέχη σε διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης -εξωκοινοβουλευτικά και μη-, που έχουν λόξα με τη δημοσιότητα. Επίσης, το να εμφανίζονται στο μπρίφινγκ πολιτευτές διαφόρων κομμάτων, που μπορεί να έχουν εξασφαλίσει μια δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς στην Ελλάδα -ως γνωστόν- είσαι ό,τι δηλώσεις ή ό,τι… σε δηλώσουν, μόνο και μόνο για να κάνουν ατομικό σόου ή να προκαλέσουν εντυπώσεις για να αποσπάσουν τον θαυμασμό των συντρόφων τους, ε, κάπου καταντά κουραστικό και συνάμα γελοίο.Και επειδή ανήκω στη γενιά που πρόλαβε τα βαρβάτα μπρίφινγκ των παλαιών κυβερνητικών εκπροσώπων, τότε που δεν τόλμαγε να κάνει ερώτηση όποιος και όποιος, μήτε να εκδηλωθούν μπαμπέσικες διαρροές του off the record από τους δημοσιογράφους, μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε» ή «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή». Ματαιόδοξοι «δημοσιογράφοι», που το μέλημά τους δεν είναι να βγάλουν καμιά είδηση της προκοπής, αλλά πώς θα καταχραστούν την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για να γίνουν «είδηση» οι ίδιοι και στη συνέχεια να βαυκαλίζονται απέναντι στους αδαείς πόσο «γενναία» κάνουν τη «δουλειά» τους. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, που υφίσταται τρεις φορές την εβδομάδα τέτοιου είδους «επικοινωνιακά κόλπα», στο τέλος βρίσκει και τον μπελά του, επειδή δεν δίνει απαντήσεις καταπώς συμφέρει αυτούς που τις υποβάλλουν , για να ικανοποιήσουν το κομματικό ακροατήριο που εκπροσωπούν.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή