Μετά από 12 συνεδριάσεις...επιβλήθηκε ποινή 1 έτους με αναστολή στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου . Η ανεπάρκεια των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους να διαπιστώσουν το αν τελικά υπήρξε παράβαση των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ποιο ειναι το ποσό της ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που τα χρήματα της Λίστας είναι αφορολόγητα, έδωσε τη "νίκη" στον πρωην υπουργό.

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου έκριναν καταρχήν ένοχο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με πλειοψηφία 8 έναντι 5, με την μειοψηφία να απαρτίζουν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Πάσος, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας και οι σύμβουλοι του ΣτΕ Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακεραλοπούλου.

Σχετικα με την μετατροπή της κατηγορίας απο κακούργημα σε πλημμέλημα αποφασίστηκε με πλειοψηφία 10 ένατι τριών πως πρόκειται για πλημμέλημα, δηλαδή πως θεωρείται ένοχος για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά δεν θα οδηγεί στις φυλακές. Τρεις Αρεοπαγίτες οι Δημ. Κόμης, Μαρία Γάλανη Λεοναρδοπούλου και Αργύριος Σταυράκης ζητησαν να κηρθχθεί ένοχος για κακούργημα και ουσιαστικά να πάρει την άγουσα για τη φυλακή.

Η πλειοψηφία ανεφερε:

"Το usb αποτελεί έγγραφο με εκδότη τις Γαλλικές αρχές. Τα διέγραψε τα τρία αρχεία, καθώς είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, αλλά δεν αποδείχτηκε ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ούτε καν το αν υφίσταται τέτοια σε βάρος του δημοσίου.".

Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Γιωργου Παπακωνσταντίνου ζήτησε να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με την εισαγγελέα να προτείνει να μη του "χορηγηθεί" και να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή. Τελικά, η έδρα αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό και η εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση 4 ετών.