Οι «παρόλες» περί εσχάτης προδοσίας

Μπορεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να σφυρίζουν αδιάφορα και να µην αποδοκιµάζουν όσους αγωνίζονται να στείλουν στη ∆ικαιοσύνη τον πρωθυπουργό µε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας για την υπόθεση των Τεµπών, ωστόσο απ’ τον χώρο της Κεντροαριστεράς εκδηλώνονται αντιδράσεις από ανθρώπους που διαθέτουν νοµικές γνώσεις και σίγουρα δεν τους βάζεις στην κατηγορία των «φίλων του Κ. Μητσοτάκη». Μεταξύ αυτών οι Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Κοντονής. Αµφότεροι µε δηµόσιες παρεµβάσεις τους όχι µόνο κράτησαν αποστάσεις από το «επίµαχο κατηγορητήριο» σε βάρος του πρωθυπουργού, το οποίο έστειλε η κυρία Μαρία Καρυστιανού στα κοινοβουλευτικά κόµµατα, αλλά στηλίτευσαν και τις πρακτικές των εµπνευστών του. Σύµφωνα µε τον Σ. Κοντονή, που µίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τα περί εσχάτης προδοσίας είναι «παρόλες» µιας ετερόκλητης συµµαχίας ακροδεξιών, θρησκόληπτων και λαϊκιστών. Κατά τον ίδιο, µια τέτοια σύµπλευση δεν υπηρετεί ούτε τη δηµοκρατία ούτε την προοδευτική αντιπολίτευση. «Αυτό που βλέπουµε είναι ακραίος λαϊκισµός που καταγράφει πρόσκαιρες επιτυχίες πάνω στο θυµικό», σηµείωσε.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στους λαϊκιστές της ∆εξιάς και της Αριστεράς, που σχηµατίζουν τη λεγόµενη αντισυστηµική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για αφηγήµατα που υπονοµεύουν την ίδια τη δηµοκρατία. «∆εν θέλω να µπω στη συζήτηση του αν ευσταθούν νοµικά οι κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί αυτό τον καιρό. Σύµφωνα µε την αντίληψη που τείνει να διαδοθεί από µια µερίδα της αντισυστηµικής αντιπολίτευσης -σηµειωτέον, είτε πρόκειται για τη λαϊκιστική ∆εξιά είτε πρόκειται για τη λαϊκιστική Αριστερά, θα έλεγε κανείς ότι τα χαρακτηριστικά είναι κοινά-, για οποιαδήποτε ενδεχοµένως παράλειψη, αδυναµία του κράτους, όταν υπάρχουν και σχετικές εκθέσεις προς τους υπουργούς, κάντε κάτι κ.λπ., ευθύνεται ο πρωθυπουργός για εσχάτη προδοσία - αυτά δεν είναι σοβαρά. Υπονοµεύουν την ίδια τη δηµοκρατία, έτσι τουλάχιστον όπως εγώ την αντιλαµβάνοµαι, η οποία έχει µάθει να ξεχωρίζει την πολιτική από την ποινική ευθύνη», ανέφερε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Όπου φυσάει ο άνεμος

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν το κείμενο-κατηγορητήριο που τους έστειλε η κυρία Μαρία Καρυστιανού για ποιο λόγο λουφάζουν και δεν αποδοκιμάζουν τα περί εσχάτης προδοσίας που καταλογίζει στον πρωθυπουργό; Θέλουν να προσποριστούν εκλογικά οφέλη απ’ τους «αγανακτισμένους» των Τεμπών και γι’ αυτό δεν υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στον παραλογισμό; Εκτός κι αν εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν στροφή 180 μοιρών και στο τέλος να εγκαταλείψουν τις δικές τους προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ψηφίζοντας μαζί με Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Κίνημα Δημοκρατίας το επίμαχο κείμενο που συνέγραψαν οι δικηγόροι της κυρίας Καρυστιανού.

Κρουαζιέρα ινφλουένσερ στη… Γάζα

Ο χαριτωμένος ακτιβισμός της κρουαζιέρας προς τη Γάζα από επώνυμους, αλλά ευκατάστατους, χομπίστες επαναστάτες είχε το κωμικό τέλος που του άξιζε. Βέβαια, εξαρχής όλοι οι συμμετέχοντες γνώριζαν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όλες αυτές οι εν πλω θεατρικές παραστάσεις δίνονται εκ του ασφαλούς. Το να μεταμφιέζεσαι σε Παλαιστίνιο και να παίζεις «κλέφτες και αστυνόμους» με το Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας απέχει έτη φωτός από τις σκληρές συνθήκες ενός πολέμου. Γιατί, εάν θες να στηρίξεις τον ιερό αγώνα ενός λαού, γίνεσαι μαχητής στο πεδίο και όχι «ακτιβιστής» για των ειδήσεων το δελτίο. Τουλάχιστον ο Τσε Γκεβάρα, όπου πήγαινε να στηρίξει απελευθερωτικά κινήματα, το έκανε με αυτοθυσία και με τακτικές συνωμοσίας. Δεν έκανε βούκινο τα περάσματά του στους εχθρούς. Έπαιζε κορόνα γράμματα το κεφάλι του, με το πιστόλι στο χέρι. Όχι με το κινητό. Και έγινε θρυλικός επαναστάτης της Ιστορίας, όχι ινφλουένσερ, ανεβάζοντας στόρι από τις φάσεις μιας ακτιβίστικης παρωδίας.

Στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων το όνομα «Μαντλίν» συνειρμικά οδηγεί στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, επί των ημερών της οποίας αιματοκυλίστηκε η Σερβία. Τώρα γίνεται σύμβολο «αντίστασης» των απανταχού αριστερών που εναντιώνονται στο ΝΑΤΟ

Πού κρυφτήκατε, γενναίοι μου;

Δεν ξέρω πόσοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας και αν δικαιούνται να χρησιμοποιούν καταχρηστικά τη σφραγίδα μιας ένωσης για να προπαγανδίζουν τις ιδεολογικές θέσεις τους, αλλά εφόσον το πράττουν με γενναιότητα, καλό θα είναι να μη βάζουν την ουρά στα σκέλια, όταν τρώνε κράξιμο ή βρίσκονται ενώπιον πειθαρχικών συνεπειών. Γιατί μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν εκφοβιστική διαδήλωση στο αεροδρόμιο του νησιού εναντίον Ισραηλινών τουριστών, άρχισαν να σβήνουν στη σελίδα τους τα σχόλια αποδοκιμασίας που εισέπραξαν. Όχι μόνο εκεί, αλλά και από χιλιάδες πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι συνέδεσαν την ημερομηνία που επέλεξαν για να «μουντάρουν» τους Ισραηλινούς τουρίστες με το πογκρόμ των Εβραίων στις 9 Ιουνίου του 1943 από τις ναζιστικές δυνάμεις