Δεξιά στελέχη στο Δημόσιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ΟΝΟΜΑΤΑ)
Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους
Του Δημήτρη Κουνιά – Εφημερίδα Παραπολιτικά
Στρατηγική διεμβολισμού της Νέας Δημοκρατίας και εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» φαίνεται να ακολουθεί και μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υιοθετώντας την τακτική της συνεργασίας με στελέχη που ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα οποία διατήρησε στις κομβικές θέσεις της κρατικής μηχανής που κατέχουν από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Ως γνωστόν, το κράτος έχει συνέχεια και στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους όσοι άνθρωποι κάνουν καλά τη δουλειά τους, πέρα από κόμματα και ιδεολογικές αγκυλώσεις, απορρίπτοντας στην ουσία κινήσεις ρεβανσισμού, που έτσι κι αλλιώς παραπέμπουν σε άλλες εποχές», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρόσωπο που συνομιλεί τακτικά με ανθρώπους στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μέρος του πολιτικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού επιτελείου, προκειμένου να ενισχυθούν τα κεντρώα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι πως τα περισσότερα από τα πρόσωπα που διατηρούνται σε κομβικές κρατικές θέσεις ήταν στο παρελθόν ή συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Οπως είναι φυσικό, η σύμπτωση αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο στο πολιτικό παρασκήνιο τους ψιθύρους περί ειλικρινών και ιδιαίτερα καλών σχέσεων μεταξύ των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή. «Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δείχνει να μη θέλει να συγκρουστεί με πολιτικά στελέχη του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Αντιθέτως, ζήτησε από την πρώτη στιγμή να απομακρυνθούν οι άνθρωποι του Αντ. Σαμαρά», αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.
Ο ΛΕΙΒΑΔΑΣ
Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Λειβαδάς παραμένει στη θέση του γενικού γραμματέα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, ύστερα από προτροπή της αρμόδιας υπουργού, Ελενας Κουντουρά, η οποία βέβαια αναμένει και την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Σημειώνεται ότι ο κ. Λειβαδάς συμμετείχε το 2003 στην κλειστή επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Επικρατείας στις κυβερνήσεις Καραμανλή, όταν υπουργός ήταν ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, και αργότερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος συνεχίζει να υπηρετεί ως Συνήγορος του Καταναλωτή, θέση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή ανέλαβε πρόσφατα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε τραπεζικά ιδρύματα και οφειλέτες για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Ζαγορίτης είναι γνωστό ότι συνεχίζει να διατηρεί στενές επαφές με την Παναγή Κυριακού, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται στα στελέχη της Ν.Δ. που διατηρούν εδώ και χρόνια προνομιακό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Αλλο ένα καραμανλικό στέλεχος, που παραμένει επικεφαλής σε φορέα στον οποίο το ελληνικό Δημόσιο ασκεί αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό του κεφάλαιο, είναι ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Παπαθανασίου. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον Μάρτιο του 2014 αρνήθηκε να καταλάβει τη βουλευτική έδρα του Αρη Σπηλιωτόπουλου, μετά την παραίτηση του τελευταίου, για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων.
Στη θέση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών παραμένει ο Μενέλαος Δασκαλάκης, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο με απευθείας αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό. Κι αυτό διότι επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή διετέλεσε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος της καμπάνιας του κόμματος για τις εκλογές του 2009, ενώ νωρίτερα ήταν μέλος του «πρωινού καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και επικεφαλής της Πολιτικής Ακαδημίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα, για να καλύψει τη θέση της παραιτηθείσας Μαριάννας Πυργιώτη. Στη λίστα των ανθρώπων που έχουν συνδεθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με τις κυβερνήσεις Καραμανλή και συνεχίζουν να μεσουρανούν και επί Αλέξη Τσίπρα συγκαταλέγεται ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το 2005, ύστερα από απόφαση του ίδιου του κ. Καραμανλή, με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού.
Η τοποθέτηση του Παπαγγελόπουλου
Πολλά είναι τα «γαλάζια» στελέχη που συνεχίζουν να είναι στις θέσεις που ανέλαβαν επί διακυβέρνησης Ν.Δ. Ανάμεσα σε αυτά, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γιάννης Γιαρέντης, που παραμένει στον ΑΔΜΗΕ, και o πολιτευτής Λακωνίας και πρώην νομάρχης του ίδιου νομού, Γρηγόρης Αποστολάκος, που είναι πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ωστόσο, εκτός από αυτούς που παραμένουν σε κομβικές κυβερνητικές θέσεις, υπάρχουν και εκείνοι που επελέγησαν πρόσφατα από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τον έμπειρο δικαστικό και πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί Καραμανλή, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που ανέλαβε προ ημερών γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης (με προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, όπως λέγεται στο παρασκήνιο), και για τον πρώην υφυπουργό Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, Θανάση Γιαννόπουλο, και νυν στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στους προσφάτως τοποθετηθέντες συγκαταλέγεται ο Αγγελος Βλάχος, ο οποίος είναι πλέον στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.