Όσο μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει η εποχή των συσκέψεων. Με κορυφαία αυτή που θα κάνει ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν την 89ης ΔΕΘ, όταν και θα συναντήσει όλους τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, αλλά και τους επικεφαλής των επιστημονικών συλλόγων της. Σε αυτές θα πάρει κλίμα για το τι λέει η Θεσσαλονίκη για την κυβέρνηση, ποια είναι τα προβλήματα του καθένα και τι πρέπει να περιλαμβάνει η ατζέντα για την πόλη για το επόμενο διάστημα.


Οι παλιές συσκέψεις με Σημίτη

Παλιά οι συσκέψεις γίνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ παλιά στο Makedonia Palace μια ημέρα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Σε κάτι τέτοιες μαζώξεις είχε ακούσει ουκ ολίγα σχόλια και διαμαρτυρίες ο Κώστας Σημίτης, με κορυφαία στιγμή των διαμαρτυριών να είναι η χρονιά του 1999, όταν οι φορείς τού παρέδωσαν το ίδιο υπόμνημα με την περασμένη χρονιά. Θέλοντας να τού στείλουν το μήνυμα ότι στην πόλη δε γίνεται τίποτα.

Επί Κώστα Καραμανλή τώρα οι σχετικές μαζώξεις της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν, μόνο που επειδή ο Καραμανλής ήξερε καλά τους ανθρώπους της και περίπου γνώριζε τι θα πει ο καθένας, αλλά και επειδή αισθάνθηκε ότι κάποια στιγμή αυτό γινόταν πασαρέλα διαμαρτυριών, κατήργησε τη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης και περιορίστηκε σε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ.


Οι επαφές του Μητσοτάκη

Επί εποχής Κυριάκου Μητσοτάκη τώρα ξεκίνησε ξανά η διαδικασία των συσκέψεων της Θεσσαλονίκης, με τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει μια εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ και να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους στην πόλη στο Διοικητήριο. Γι’ αυτό λέμε ότι σιγά σιγά η Θεσσαλονίκη εισέρχεται σε μια τέτοια περίοδο. Συσκέψεις επί συσκέψεων.

mitsotakis-thessaloniki


Ο Γκιουλέκας η έδρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σε αυτό το κλίμα κινείται και ο Κώστας Γκιουλέκας, που εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει μετρ των συσκέψεων. Χθες πραγματοποίησε διευρυμένες συσκέψεις με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης, τους προέδρους του ΣΕΒ, του ΣΕΒΕ, του ΕΚΕΤΑ, της ΑΖΚ, του ThessIntec και τους προέδρους όλων των επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης. Σκοπός των συσκέψεων ήταν να τεθούν ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, αλλά και η σύνδεση των αποφοίτων των AEI, με την αγορά εργασίας.

syskepsi-prytaneis-ymath-iounios-2025-3__1_

O Γκιουλέκας στην παρέμβασή του επισήμανε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα που είχαν συζητηθεί προ τριών μηνών στο ΥΜΑΘ και το σημαντικότερο όλων ήταν η κοινή απόφαση για την ίδρυση Έδρας Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως είπε «αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να ιδρύσουμε μία έδρα της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που λείπει από την πατρίδα μας και πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει. Η πρότασή μας θα υλοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά με μία διεπιστημονική συνεργασία και με τα άλλα τέσσερα πανεπιστήμια. Κάτι τέτοιο έχει απεριόριστες δυνατότητες, καθώς μπορεί να συγκεντρώσει σπουδαστές, φοιτητές μεταπτυχιακούς, ερευνητές που θα μπορούν να βρουν συγκεντρωμένο υλικό για τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών, τον Μέγα Αλέξανδρο». Πρόσθεσε ότι η Έδρα θα βρίσκεται υπό τη σκέπη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από διάφορους φορείς και υπολογίζεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό. H Έδρα αναμένεται να προσελκύσει πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες και από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα παίξει σημαντικό ρόλο σε επίπεδο πολιτισμικής διπλωματίας καθώς την ώρα που αμφισβητούνται ιστορικά δεδομένα το να υπάρχει στο AΠΘ, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Έδρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στέλνει ένα μήνυμα. Παρών στις χτεσινές συσκέψεις και ο Νίκος Παπαϊωάννου, ο υφυπουργός Παιδείας, που είναι αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

syskepsi-prytaneis-ymath-iounios-2025


Τα πειράγματα στον νέο πρύτανη του ΑΠΘ

Οι συσκέψεις των δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σχετικής ταινίας, στην οποία ήταν παρών για πρώτη φορά και ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχτηκε και τα περισσότερα πειράγματα. Στο πλαίσιο της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς ο Γκιουλέκας ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί άμεσα ομάδα εργασίας στο ΥΜΑΘ προκειμένου οι παραγωγικοί φορείς να καταθέσουν τις ανάγκες που έχουν από τα πανεπιστήμια και τις προτάσεις τους, ενώ θα υπάρξει και αντίστοιχη ομάδα που θα ασχολείται με το τι ζητούν ξένες επιχειρήσεις και εταιρείες που επενδύουν στη χώρα μας. Στην Κοπεγχάγη ο Κούβελας

Τις βαλίτσες του για την Κοπεγχάγη ετοιμάζει ο Δημήτρης Κούβελας. Ο «γαλάζιος» βουλευτής της Θεσσαλονίκης, που είναι και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), που θα πραγματοποιηθεί στη δανική πρωτεύουσα στις 3 και 4 Ιουλίου. Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κύριους άξονες τις προτεραιότητες της δανικής Προεδρίας, που ξεκινά την 1η Ιουλίου, τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Κούβελας θα μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις για ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, με έμφαση στη σταθερή ελληνική πρόταση υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.