Της  Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα της ρευστότητας, παρά τις φωνές που υπάρχουν από παράγοντες της Ευρώπης ότι λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν διαφαίνεται προς το παρόν. 

Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι η άτυπη σύσκεψη των «επτά» στις Βρυξέλλες, καθώς και η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο φαίνεται να παίζουν τον ρόλο τους για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.
Μετά από αυτά τα δύο γεγονότα, έρχεται να προστεθεί και μια τηλεδιάσκεψη που έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας -και η οποία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας- ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε αυτή την ηλεκτρονική συνομιλία συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα βαδίσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός, που θα έφερνε σοβαρά προβλήματα τόσο στη χώρα μας όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα τους είπε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και οι δύο πλευρές κατέληξαν στον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

Η συμφωνία αυτή από την πλευρά των εταίρων κάνει λόγο για μείωση των πιέσεων σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας, με «σπονδυλωτή» λύση, ενώ από την πλευρά της Αθήνας υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα είναι καλά κοστολογημένο, προκειμένου να μην υπάρξουν ενστάσεις από χώρες που είναι δύσπιστες απέναντι στα λεγόμενα της Ελλάδας.
Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η προσέγγιση των δύο πλευρών θα γίνει βήμα προς βήμα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ως πρώτη κίνηση καλής θέλησης, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Eurogroup, ώστε να υπάρξει επαναγορά ελληνικών ομολόγων. «Στη συνέχεια», έλεγε κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης, «οι τράπεζες θα πρέπει, αφού πάρουν το πράσινο φως, να εισέλθουν στην αγορά εντόκων γραμματίων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών».
Ετσι, στη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων που έγινε στα μέσα της εβδομάδας και στην οποία συμμετείχε ο Γιάννης Βαρουφάκης, παρά τα θρυλούμενα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπήρξε ομόφωνη θέση από τους εταίρους και δανειστές μας ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από πιστωτικό γεγονός μέσα στον Απρίλιο. Και αυτό γιατί πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει τα χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τρίτους, και απλώς πιέζει προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν γρήγορα τα χρήματα που πρέπει να λάβει από την ΕΚΤ. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι, εάν την τελευταία στιγμή πειστούν ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και όντως η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το γραμμάτιο των 448 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, τότε θα δοθεί το πράσινο φως στην ΕΚΤ να πράξει τα δέοντα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μετά από αυτή την άτυπη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι δεν είδαν με καλό μάτι τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη, οι οποίοι είπαν ότι, εάν η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα, θα πληρώσει μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις και όχι τα χρωστούμενα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν, ούτε και έχουν την υποχρέωση, να αντιληφθούν το εσωκομματικό μέτωπο της κυβέρνησης, αλλά και την αγωνία του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει μαζί του την κοινή γνώμη, οι δηλώσεις αυτές μάλλον έβλαψαν παρά ωφέλησαν τις διαπραγματεύσεις.
Εκεί που εμφανίστηκαν διχασμένοι οι Ευρωπαίοι είναι στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα -δηλαδή μετά τον Απρίλιο- η Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν έλεγαν ότι, εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει το 80% του προγράμματος που θα εφαρμόσει, θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα χρήματα που βρίσκονται στην ΕΚΤ και να δοθεί μια μεγάλη οικονομική ανάσα στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει και το πρόγραμμά της. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να μιλήσει, ενώ το επιτελείο της ΕΚΤ είπε κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να κατατεθεί ολόκληρο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και, αφού ελεγχθούν τα στοιχεία, να αποδεσμευτεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.


Ο Σόιμπλε απέφυγε κάθε σχόλιο

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση των τεχνοκρατών είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας, ενώ παραδοσιακά μετά από κάθε τέτοιο γεγονός γίνονται σχόλια από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνήθως πικρόχολα.
Ακόμα και οι όποιες ενστάσεις εξέφρασε στη συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν διαχειρίσιμες!
Ευρωπαϊκές πηγές λένε ακόμα ότι για πρώτη φορά τείνουν να πιστέψουν την ελληνική κυβέρνηση, που επιμένει ότι από την πάταξη της φοροδιαφυγής και των ολιγαρχιών θα καταφέρει να αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι εσόδων. Η δυσπιστία που υπήρχε σε αυτό το θέμα έχει να κάνει με τις διαβεβαιώσεις που έδιναν στους Ευρωπαίους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τελικά δεν γινόταν τίποτα. Οι διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγκελα Μέρκελ αλλά και τα όσα είπε ο Νίκος Παππάς στους Ευρωπαίους συνομιλητές του έπεισαν τους δανειστές ότι η τωρινή κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα…