Λίγο πριν από τη διάσπαση βρίσκεται το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, λίγους μόνο μήνες από την ίδρυσή του. Στελέχη που τον στήριξαν κατά τη διάρκεια της σκληρής αντιπαράθεσης με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοστάτησαν στη διάσπαση του κόμματος της Κουμουνδούρου υποχρεώθηκαν να δηλώσουν παραίτηση, ενώ το κλίμα στις οργανώσεις είναι έκρυθμο.

Η αιτία για την κρίση είναι πολύ απλή. Την ηγεσία του κόμματος καθοδηγεί μία φράξια η οποία προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει τις ρίζες της στο ΠΑΣΟΚ. Η τάση αυτή, η οποία εμφανίζεται να έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις του προέδρου, είναι η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και είναι αυτή η οποία στην πραγματικότητα με τις κινήσεις της σπρώχνει κάποια στελέχη προς την έξοδο από το κόμμα.

Με το ένα πόδι εκτός του Κινήματος Δημοκρατίας η Κυριακή Μάλαμα και η Γιώτα Πούλου

Οι πληροφορίες λένε, πάντως, ότι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με τα όσα συμβαίνουν μέσα στο κόμμα Κασσελάκη είναι και δύο βουλευτίνες, η Κυριακή Μάλαμα και η Γιώτα Παύλου. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι και οι δύο βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος, αν και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πώς θα το κάνουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε, πάντως, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον ορισμό της Θεοδώρας Τζάκρη ως αντιπροέδρου του κόμματος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι όλα λειτουργούν κανονικά μέσα στο κόμμα του. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση αντιπροέδρου, όπως ορίζει το καταστατικό, καθώς βάσει αυτού πρέπει να είναι άνδρας. Αρχικά υπήρχαν φήμες για τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά όλα δείχνουν ότι ο ναύαρχος βρίσκεται πολύ μακριά από το κόμμα Κασσελάκη.

Η κρίση, πάντως, υποβόσκει όλο το τελευταίο διάστημα. Τα στελέχη που διαφωνούν είχαν αρχίσει με δημόσιες αναρτήσεις τους να διαφοροποιούνται. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα, ο οποίος αποχώρησε από το Κίνημα Δημοκρατίας μετά την απαγόρευση του Στέφανου Κασσελάκη τα στελέχη να εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους. Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν έδειξε ο πρόεδρος την πυγμή του στη φράξια και αντιθέτως την κάλυψε, αποσιωπώντας και αρνούμενος την ύπαρξή της. Στρουθοκαμηλισμός. Το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αυτό έμαθε τον ελάχιστο χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάσατε πουθενά κάποια αναφορά σε αυτή τη φράξια; Δεν υπάρχει. Είμαστε οι τρελοί του κόμματος όσοι την καταγγέλλουμε. Αντιθέτως, μας λένε ότι δεν υπάρχει, ενώ υπήρχε πριν από λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ επίσημα. Το θράσος της συγκάλυψης. Φοβήθηκε τη φράξια. Καθαρά πράγματα. Δεν τόλμησε να απομακρύνει τον Κατακο-Νικηφόρο με τη φράξια που υπάρχει από το 2015, τους “εθελοντές” που είναι της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και απολογούνται μόνο σε αυτήν και στους αρχηγούς της. Φοβήθηκε τη διαγραφή 20 φραξιονιστών και τους παρέδωσε το κόμμα, αποδεχόμενος σιωπηλά την ύπαρξή τους και τη φραξιονιστική λειτουργία της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ παράλληλα μέσα στο κόμμα, όπως ακριβώς έκαναν επίσημα μαζί με τις υπόλοιπες φράξιες όταν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί επιτρέπονταν και δεν το έκρυβαν. Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος/όποια την αντέχει. Απλά αποφάσισα να μην είμαι ο νεροκουβαλητής της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και των παρασιτικών τυχοδιωκτών της και ενώ ψηφίζω Κίνημα Δημοκρατίας και Στέφανο Κασσελάκη να βγαίνει ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ με τον Κατάκο και την παρέα του, που τριγυρνάνε στα κόμματα κάνοντας εισοδισμό από το 2015».

Πώς ξέσπασε η κρίση στο Κίνημα Δημοκρατίας - Η επιστολή Κασσελάκη

Η πρόσφατη κρίση ξέσπασε όταν ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας με επιστολή του προς τα στελέχη του κόμματος τους επέβαλε λογοκρισία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αναφέρονται δημοσίως στα θέματα του κόμματός τους. Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει: «Το στοίχημα της ενεργού συμμετοχής των μελών έχει επισκιαστεί από “ΣΥΡΙΖΑϊκές” πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Έχω επίγνωση ότι τέτοιες πρακτικές εφαρμόστηκαν και στην εκλογή των οργάνων. Αλλά πιο πολύ με απασχολούν τα πρώτα δείγματα της εσωτερικής μας κουλτούρας, τα οποία δεν συνάδουν με το όραμα που έχω για το Κίνημα. Συνεπώς έχω αποφασίσει την άμεση σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου με παράλληλο “πάγωμα” της κεντρικής λειτουργίας του κόμματος.
Α) Παρακαλώ όλους να ρίξετε άμεσα τους τόνους ανάμεσά σας.
Β) Σας παρακαλώ επίσης να κλείσετε όλα τα chat σε εξωτερικές εφαρμογές: το κατάλληλο forum είναι η ιστοσελίδα και οι συνελεύσεις των οργανώσεων.
Γ) Όσοι έχετε προβεί σε δημόσιες αναρτήσεις για εσωκομματικά ζητήματα, σας παρακαλώ να αποχωρήσετε από το Κίνημα. Ακόμα και αν τα κίνητρά σας είναι αγνά, η επιλογή αυτού του τρόπου δημόσιας επικοινωνίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει παιχνίδια με αυτή την προσπάθεια. Ουδείς αναντικατάστατος, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου».

Να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, που σε ανακοίνωσή του, απευθυνόμενο στα στελέχη του ΚΙΔΗ, ανέφερε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πρακτικές των συκοφαντικών αναρτήσεων και τη δημιουργία δημόσιων συζητήσεων που αφορούν τα εσωκομματικά του Κινήματος και καλούμε όσους/-ες προέβησαν σε αυτές να αποχωρήσουν από το Κίνημα. Επειδή έχουμε κατακτήσει ως κόμμα την εσωτερική διαβούλευση και έγκριση των αποφάσεων εντός του “οίκου” μας, το ΕΓ εφεξής θα θεωρεί τη δημόσια υπονόμευση των συλλογικών μας δημοκρατικών αποφάσεων ως αντικομματική συμπεριφορά και αιτία αποξένωσης μέλους από το σώμα του Κινήματος. Προσβλητικοί και ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί προς εκλεγμένα ή μη μέλη του Κινήματος θα αντιμετωπίζονται από εδώ και στο εξής αυστηρά, χωρίς εξαιρέσεις. Η έλλειψη συντροφικότητας αποτελεί μία από τις πλέον βασικές αντιδεοντολογικές συμπεριφορές σε μια συλλογική δημοκρατική προσπάθεια. Ο Βαγγέλης Αντώναρος παραμένει ακόμη στο κόμμα, παρά την πρόθεση κάποιων να τον θέσουν εκτός».