Άγνωστες πτυχές από την κορύφωση της ελληνικής κρίσης το 2015, την πρώτη της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και το δημοψήφισμα αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες βράδυ σε συζήτηση με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την κρίση του 2015, προχώρησε σε δικές της αποκαλύψεις δέκα χρόνια μετά.
Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα «πάρα πολύ δύσκολες», ιδίως επειδή γνώριζε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Περιγράφοντας τις πρώτες εντυπώσεις που της δηµιουργήθηκαν από τη γνωριµία µε τον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Μέρκελ είπε: «Τον κάλεσα στο Βερολίνο και ήταν τεταµένη η ατµόσφαιρα. Πήγε και είδε διαδηλωτές σε µια διαδήλωση µπροστά από την καγκελαρία και χαιρέτησε τους συντρόφους του από το κόµµα... Έλεγα “ο Θεός να φυλάει”! Ελπίζουµε να έρθει κάποια στιγµή. Ήρθε κάποια στιγµή και πηγαίνοντας προς το άγηµα του λέω “τολµηρό αυτό” και µου λέει ότι “πρέπει κανείς να ασχοληθεί µε τους οπαδούς του”. Είχε δίκιο» , υπογραμμίζοντας πως στη συνέχεια, κατά τη συνάντησή τους, «ήρθαμε κοντά και αρχίσαμε να καταλαβαινόμαστε». «Προερχόμασταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η τέχνη στην πολιτική είναι όταν έχεις δύο διαφορετικές θέσεις, να προσπαθήσεις να αναπτύξεις μια κοινή θέση. Χρειαζόταν χρόνος. Είχα την αίσθηση ότι ο Τσίπρας δεν κοίταξε να με παραπλανήσει. Ηταν ειλικρινής και πιστεύω το ίδιο ένιωσε κι εκείνος για μένα», κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ.

Άνγκελα Μέρκελ: «Ένα από τα πιο σιωπηλά τηλεφωνήματα»

Για τη διαπραγμάτευση των 17 ωρών, η κ. Μέρκελ επεσήμανε πως εκείνη δεν ήθελε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αρνιόταν το μνημόνιο. Έπειτα αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα μέσω του οποίου ενημερώθηκε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνηµα που είχα σε όλη την πολιτική µου καριέρα και ένα από τα πιο σιωπηλά τηλεφωνήµατα», είπε. Η Ανγκελα Μέρκελ περιέγραψε τη συνάντηση που είχε προηγηθεί μεταξύ των ηγετών. «Και τότε ο Τσίπρας ήταν σιωπηλός», κι έτσι αποφάσισαν να μιλήσουν τηλεφωνικά. Σε αυτή την κλήση (σ.σ. μαζί με τον Ολάντ) την ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. «Οταν τον ρώτησα ποια θα είναι η σύστασή σας, είπε “όχι”. Εκεί έχασα τη φωνή μου. Κι ο Ολάντ με ρώτησε: “Και τώρα;”», είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε πως «πάρα πολύ γρήγορα µετά τελειώσαµε το τηλεφώνηµα».

«Αν ήταν “όχι”, είπαμε ότι αυτό σημαίνει έξοδος από το ευρώ. Η Ελλάδα δεν συμφώνησε και εμείς είπαμε ότι μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποφασίσει για όλους τους άλλους», τόνισε η κ. Μέρκελ.