Ο Μητσοτάκης που θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και πάλι από το Μαξίμου ως αντιπάλου
Δευτέρα παρουσία
Τι µπορεί να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να αλλάξει τη στρατηγική του όσον αφορά την προσφυγή στις κάλπες

Ο Μητσοτάκης θέλει να εξαντλήσει την τετραετία - Θα τα καταφέρει;
Δεν χωρά αµφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγµή που δεν αλλάζει τον εκλογικό νόµο, δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Σήµερα η Νέα ∆ηµοκρατία διαθέτει 155 έδρες, ενώ τη στηρίζουν και τρεις τουλάχιστον ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες. Αν πάει σε εκλογές µε τον ίδιο εκλογικό νόµο, κινδυνεύει να χάσει πάνω από 30 βουλευτές, ίσως και περισσότερους. Και στην καλύτερη των περιπτώσεων -µε τα σηµερινά πάντα δεδοµένα- θα κατορθώσει να είναι το πλειοψηφούν κόµµα σε µια συµµαχική κυβέρνηση. Θα πει κανείς, µα και τι θα αλλάξει έως τις κάλπες; Ακόµα και αν δεν αλλάξει κάτι, για ακόµα ενάµιση χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός µε µια αυτοδύναµη κυβέρνηση, γεγονός που προφανώς είναι ανεκτίµητο για τον έχοντα την εξουσία. Αφού όµως διαθέτει την αυτοδυναµία, γιατί να µην εξαντλήσει την εξουσία; Πολύ περισσότερο που δεν πρόκειται η κυβέρνησή του να ανατραπεί «από τα µέσα».Ακόµα και αν ο Αντώνης Σαµαράς κάνει κόµµα για παράδειγµα, δεν πρόκειται να πάρει βουλευτές από τη Νέα ∆ηµοκρατία, παρά µόνο αν παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωµα ή αν αποχωρήσουν µετά την προκήρυξη των εκλογών. Βλέπετε, το εγχείρηµα της Πολιτικής Άνοιξης δεν µπορεί να επαναληφθεί, παρά µόνο ως φάρσα ή τραγωδία που έλεγε και ο µεγάλος φιλόσοφος.
Συνεπώς, πρόωρες κάλπες µπορεί να έχουµε µε πρωτοβουλία του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για παράδειγµα, να θελήσει να αλλάξει την ατζέντα, αν δει ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ λαµβάνει άλλες διαστάσεις, ταυτόχρονα µε την έλευση και άλλων φακέλων που τυχόν φτάσουν στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που θα δείχνουν πως τελικός στόχος δεν θα είναι κάποιοι υπουργοί του ή κάποια στελέχη του κρατικού µηχανισµού, αλλά ο ίδιος. Ή, σε περίπτωση που τα πράγµατα γίνονταν ανεξέλεγκτα, κάτι που δεν φαίνεται αυτή τουλάχιστον τη στιγµή στον ορίζοντα, µε αποτέλεσµα η παραµονή στην κυβέρνηση να είχε µεγαλύτερο κόστος από την προσφυγή στις κάλπες.
Τι άλλο -προοπτικά- θα µπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες; Αν στην ψηφοφορία για την Προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Κοινοβουλευτική Οµάδα δεν πειθαρχούσε και είχε πάνω από πέντε απώλειες, γεγονός που θα επέτρεπε στην αντιπολίτευση να έθετε θέµα δεδηλωµένης. Και εδώ όµως σε τυχόν πρόταση µοµφής η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Οµάδα θα έδινε ψήφο εµπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.
ΥΓ: Οι εκλογές του 2023 είχαν πραγµατοποιηθεί στις 25 Ιουνίου. Είναι σαφές πως οι επόµενες δεν µπορεί να πραγµατοποιηθούν ακριβώς σε τέσσερα χρόνια, καθώς η Ελλάδα το δεύτερο εξάµηνο του 2027 αναλαµβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είθισται οι χώρες που ασκούν την ευρωπαϊκή προεδρία, εφόσον είναι δυνατόν, να µην έχουν εκλογικές εκκρεµότητες.
Τέρμα οι… καρδούλες - Το Μαξίμου «επιλέγει» ξανά ΠΑΣΟΚ!
Το έχουμε όλοι παρατηρήσει εδώ και ενάμιση μήνα τώρα -και κυρίως από την ημέρα που η Πλεύση Ελευθερίας συνεργάστηκε με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τη ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού και το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, ώστε να παραπέμψουν τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία στην τραγωδία των Τεμπών: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταμάτησε τις… καρδούλες και τις αντεγκλήσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και επέλεξε ξανά για αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα πείτε -και σωστά- πως είναι υποτιμητικό -ίσως και ντροπιαστικό για την αντιπολίτευση- να επιλέγει κάθε φορά και κατά το δοκούν, σύμφωνα με τα συμφέροντά του, ο πρωθυπουργός ποιος θα είναι ο αντίπαλός του! Αλλά έτσι είναι. Γιατί όμως επέλεξε ξανά το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη; Προφανώς, για να πιέσει τη Χαριλάου Τρικούπη και να κερδίσει ψήφους από αυτό. Ιδίως επιχειρώντας να τον ταυτίσει -αδίκως- με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το «μέτωπο της τοξικότητας» - τον Βελόπουλο, τον Νατσιό, τον Κασσελάκη! Σαν το φίδι που αγκαλιάζει το θύμα του και από το πολύ σφίξιμο το… πνίγει. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, ανεξαρτήτως της πόλωσης μεταξύ τους, διαθέτουν κοινές δεξαμενές και ο ένας προσδοκά να κερδίσει ψηφοφόρους από τον άλλο. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάντως, δίνει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να ξεπεταχθεί. Είναι άλλωστε το μόνο κόμμα που διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει πρόταση για Προανακριτική. Για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι «ή τώρα ή ποτέ». Το Μαξίμου να δούμε πώς θα κινηθεί.Εν ολίγοις...
Μεγάλο το δίλημμα του Μαξίμου: Θα καταθέσει πρόταση για Προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή θα αφήσει τους «γαλάζιους» βουλευτές να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ; Ούτως ή άλλως, η ψηφοφορία είναι μυστική και ο κίνδυνος για διαρροές -αν δεν γίνουν οι σωστές κινήσεις-, μεγάλος.Οι φόβοι δεν είναι τόσο για τον Μάκη Βορίδη, χωρίς να εκλείπουν και για αυτόν, όσο για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Και αν η κυβέρνηση εμφανιστεί αντίθετη με την Προανακριτική και κάποιος υπουργός παραπεμφθεί, η αντιπολίτευση θα μιλήσει για «απώλεια της δεδηλωμένης».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς «μη μου τους κύκλους τάραττε»! Δεν φέρονται ικανοί ούτε να συνεννοηθούν να καταθέσουν κοινή πρόταση για Προανακριτική! Τώρα, και να την καταθέσουν, πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθούν από το ΠΑΣΟΚ και δεν θα εμφανιστούν ως… ουρά του!
Αναίμακτα πέρασε την εκλογή γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας στον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος. Χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, παρά μόνο για τον γραμματέα Στέργιο Καλπάκη. Ποιοι κυρίως εξοργίστηκαν για την επιλογή του; Όσοι ήταν με τον Κασσελάκη, μέχρι ο Στέφανος να φτιάξει άλλο κόμμα. Ο Καλπάκης ήταν από τους βασικούς αντιπάλους του Στέφανου και όλων όσοι συμπαρατάχτηκαν μαζί του. Πώς θα του το συγχωρήσουν;
Τα δύσκολα όμως έρχονται για τον Σωκράτη Φάμελλο: Ποιους από την Πολιτική Γραμματεία θα τοποθετήσει στο Εκτελεστικό Γραφείο που θα συνεδριάζει καθημερινά; Και τι αλλαγές θα κάνει στην Κοινοβουλευτική Ο μάδα; Ειδικά στους εκπροσώπους;
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή