Το σχέδιο Μητσοτάκη κατά της τοξικότητας, το rebranding που κάνει ο Φάμελλος, ο συνεργάτης του Παπαθεμελή που οργανώνει το κόμμα Σαμαρά και ο Χαρίτσης που πήγε… κουβά
ΤΖΟΚΕΡ
Η παραπολιτική στήλη "Τζόκερ" με πολλά και αποκλειστικά παρασκήνια κάθε πρωί στο parapolitika.gr

Η στρατηγική Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσει την τοξικότητα
Σήμερα θα ξεκινήσω με την στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως την περιέγραψε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να αποφευχθούν η τοξικότητα και η σκανδαλολογία με φόντο τα εθνικά θέματα και τη νέα μεταναστευτική κρίση που συμπιέζουν σε αυτή τη φάση την κυβερνητική θετική ατζέντα πάνω στην οποία επένδυαν τα επιτελικά κλιμάκια βλέποντας και την ανοδική τροχιά στις μετρήσεις.Στο Μαξίμου λοιπόν δίνουν έμφαση στις εξής τρεις παραμέτρους: Πρώτον οι πολίτες βλέπουν αρνητικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με το Μαξίμου να εκλαμβάνει το συγκεκριμένο δεδομένο ως μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών του κράτους, πεδίο που με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται στο προσκήνιο δείχνοντας καθυστερήσεις από κυβερνητικής πλευράς.
Δεύτερον, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού «διαβάζουν» στις δημοσκοπήσεις ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η ανθεκτικότερη κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει μακράν πρώτος στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι των αντιπάλων του. Και τρίτον το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι παρά τις αδυναμίες, η κυβέρνηση έχει μεν σημαντικό δρόμο να διανύσει, ο στόχος όμως για σταθερή κυβέρνηση άλλη μία τετραετία θεωρείται εφικτός.
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα της Βουλής, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τη μεταναστευτική πολιτική στον απόηχο της έκρηξης των αφίξεων από τη Λιβύη, εκφώνησε μια ομιλία-οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, που εστίασε σε τρεις άξονες: Το Μεταναστευτικό, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, ανακοινώνοντας τα σχετικά μέτρα για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική.
Την οικονομική ενότητα, με αφορμή το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, και επαναλαμβάνοντας την πολιτική της κυβέρνησης για την επιστροφή της οικονομικής μεγέθυνσης στην κοινωνία. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι χθες από την Ολομέλεια ο πρωθυπουργός πέραν από την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Λιβύη και το Μεταναστευτικό εκφώνησε μια βαθιά πολιτική ομιλία, θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και απέναντι στη φημολογούμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα.
Επίθεση Μητσοτάκη που θύμισε τα παλιά
Μάλιστα, η ένταση με την οποία μίλησε για την ενδεχόμενη επιστροφή Τσίπρα, θύμισε τις παλιές εποχές συγκρούσεων μεταξύ του ίδιου και του πρώην πρωθυπουργού. «Και όλα αυτά με πρωταγωνιστή ένα πρόσωπο το οποίο στην αντιπολίτευση ξεστόμισε τα πιο προκλητικά ψέματα, ως Πρωθυπουργός πήγε την πατρίδα του πίσω και ως αρχηγός καταδικάστηκε πέντε φορές σε εθνικές εκλογές. Και βέβαια, να το πούμε και αυτό, και ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Μπορεί να έρθει εδώ ως τέως Πρωθυπουργός να πάρει τον λόγο, να μας εξηγήσει ακριβώς πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος αυτό το «rebranding» το οποίο έχει ξεκινήσει. Όσα προφίλ και αν του φιλοτεχνήσουν, όσα νέα λογότυπα και αν σχεδιάσουν, όσα ονόματα και αν αλλάξουν, όποτε, λοιπόν, θα εμφανίζεται -και αυτός και ο χώρος τον οποίο εκπροσωπεί- ως κάτι άλλο, θα βρίσκετε διαρκώς μπροστά σας τους τρεις πιο σκληρούς αντιπάλους σας: τον καθρέφτη σας, τις πληγές ενός τόπου και την εμπειρία όλων των Ελλήνων».Ο Ανδρουλάκης αποκάλεσε Πινόκιο τον Τσίπρα
Και Νίκος Ανδρουλάκης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή όπου το ενδιαφέρον μονοπώλησαν τόσο οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και το δημοψήφισμα του 2015 που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Χωρίς να κατονομάσει τον κ. Τσίπρα τον αποκάλεσε «Πινόκιο» με φόντο τις εξαγγελίες με τις οποίες είχε εκλεγεί πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιασε σκωπτικά ότι κάποιοι στο παρελθόν, «ήταν μαζί» και στην πάνω και στην κάτω πλευρά της πλατείας. «Μαζί ήσασταν. Νομίζετε ότι το δίλημμα του λαού στις επόμενες εκλογές θα είναι “με τον διχασμό και τον Πινόκιο ή με τη διαφθορά Μητσοτάκη”; Αυτό νομίζετε; Ότι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε το διχασμό; Την τοξικότητα; Το “θα σκίσω τα μνημόνια” και μετά φέρνω μνημόνια; Όχι. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ με έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο, με πρόγραμμα και ήθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.Rebranding κάνει και ο Φάμελλος
Rebranding φαίνεται ότι θα επιχειρήσει τα επόμενα 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φάμελλος θα κάνει αλλαγές στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη δεύτερη θέση έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Γαβρήλος ενώ αναζητείται αυτός που θα τοποθετηθεί στην θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.Από το κόμμα Παπαθεμελή στο… κόμμα Σαμαρά!
Για όσους δεν θυμούνται, ο Μελέτης Μελετόπουλος, που είναι ο μπροστάρης στη σημερινή κίνηση πολιτών – όπως την ονομάζουν – που θα παρουσιάσει στην ΕΣΗΕΑ το πρόπλασμα του λεγόμενου κόμματος Σαμαρά, έχει δοκιμάσει ξανά την τύχη του στην πολιτική. Το 2007 ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στέλιου Παπαθεμελή, κατέβηκε μάλιστα και ως υποψήφιος βουλευτής και απέτυχε. Το 2009 είχε ηγηθεί μιας άλλης κίνησης πολιτών, με το όνομα «Δημοκρατικοί», κατέβηκε τότε ξανά για βουλευτής – και απέτυχε ξανά. Τώρα προφανώς δέχθηκε να γίνει «μπροστινός» του Αντώνη Σαμαρά και να δοκιμάσει εκ νέου την τύχη του στις κάλπες.Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα
Χθες ήταν μία σημαντική ημέρα και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η επόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκιλφόιλ βρέθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής των ΗΠΑ, δίνοντας καθαρά το στίγμα της αποστολής που προτίθεται να αναλάβει στην Αθήνα. Στην εισαγωγική της τοποθέτηση ξεκαθάρισε ότι εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της θα εργαστεί για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ από μια χώρα που χαρακτήρισε «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και «γενέτειρα της δημοκρατίας».Η κυρία Γκιλφόιλ έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, τονίζοντας πως «οι Έλληνες έχουν καταφέρει εξαιρετικά πολλά τα τελευταία χρόνια», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις ήδη στενές σχέσεις Ουάσινγκτον - Αθήνας στον τομέα της άμυνας. Εξήρε τη συνεπή στάση της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι πολύ σωστή στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στη Συμμαχία, πληρώνοντας το 3% του ΑΕΠ της». Στη δήλωσή της επανέλαβε τη στρατηγική σημασία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει αγοράσει F-35 από εμάς και η αμυντική μας συνεργασία δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή».
Η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ εμφανίστηκε καλά προετοιμασμένη ως προς τα Ελληνοτουρκικά, καθώς ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις τουρκικές υπερπτήσεις και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο. «Πιστεύω πολύ στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό πρέπει να τηρείται, πάντοτε με γνώμονα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τη χώρα δυνητικό «κόμβο αμερικανικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή». Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων, δεσμευόμενη να ενισχύσει τη διμερή οικονομική συνεργασία τόσο μέσω της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα όσο και ελληνικών στις ΗΠΑ.