«Η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται»
Ξεκάθαρη πρόθεση να αφήσουν πίσω τους ανθρώπινα θύματα φαίνεται πως είχαν οι τρομοκράτες που τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στην αυλή της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει ο δημοσιογράφος,
Γιάννης Πρετεντέρης, στο
Νέο Ψυχικό. Ένα λάθος στη συνδεσμολογία της αυτοσχέδιας
βόμβας εικάζεται πως ήταν και αυτό που απέτρεψε τελικά την ισχυρή έκρηξη στην περιοχή, με ανυπολόγιστες ενδεχομένως συνέπειες. Το ανησυχητικό, στη νέα αυτή σοβαρότατη επίθεση σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα», είναι το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, κάτι που δείχνει τις προθέσεις των άγνωστων δραστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός που εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι, και στον οποίο βρέθηκαν ίχνη καύσης, είχε ήδη πυροδοτηθεί αλλά δεν εξερράγη είτε λόγω κάποιου λάθους είτε ακόμη λόγω αστοχίας υλικού. Την επίθεση καταδίκασαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται. Η ελευθερία γνώμης των δημοσιογράφων είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες Αρχές ότι θα εντοπίσουν τους εγκληματίες και θα τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τέλος, ελπίζουμε οι αυτονόητες δηλώσεις καταδίκης να συνοδεύονται και από ειλικρινή διάθεση περιορισμού της τοξικότητας που, δυστυχώς, ειδικά το τελευταίο διάστημα, εξαπλώνεται στον δημόσιο διάλογο».
Κανένας Νεοδημοκράτης στο… κόμμα Σαμαρά
Ως προποµπός για την ίδρυση κόµµατος
Σαµαρά φαίνεται να λειτουργεί η νεοσυσταθείσα «Οµάδα Πολιτών», που απηύθυνε χθες επίσηµο κάλεσµα προς δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραµανλή και τον Αντώνη Σαµαρά, για να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες εξόδου από την κρίση. Όπως, όμως, έγραψε η καλή συνάδελφος στην Απογευματινή, Πένυ Αβραμίδη, έµπειρος στα πολιτικά παρασκήνια της «γαλάζιας» παράταξης επισήµανε χθες ότι αναγιγνώσκοντας τα 91 ονόµατα που απηύθυναν έκκληση στις µεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής να αναλάβουν πρωτοβουλία και να βγάλουν τη χώρα από το τέλµα, δεν εντοπίζεται νεοδηµοκράτης. Όπως έλεγε, είδαµε καθηγητές, απόστρατους, πρόσωπα µε αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΙΚΗ, τους ΑΝΕΛ, αλλά δεν υπήρχαν στελέχη που έχουν αναφορές στην κεντροδεξιά παράταξη. Μάλιστα, ο Ηλίας Λιβάνης που η υπογραφή του φιγουράρει στη ∆ιακήρυξη των 91 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών το 2015 και σε συνέντευξή του σε µεγάλη ιστοσελίδα κατηγορούσε τον Αντώνη Σαµαρά για την εφαρµογή των µνηµονιακών πολιτικών που κατέστρεψαν την ελληνική οικονοµία και την κοινωνία.
Εσωκομματική φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ
Τα όχι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του
ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι οι εκλογές πλησιάζουν έχουν δημιουργήσει σημαντικές εστίες τοπικής αντιπαράθεσης στελεχών του κόμματος που παλεύουν για την πολιτική τους επιβίωση. Απο τις πιο άγριες κόντρες μαθαίνουμε ότι είναι στην Αιτωλοακαρνανία μεταξύ της νυν βουλευτού Χριστίνας Στάρακα και του... πανταχού παρόντος τηλεοπτικά Γιώργου Καλλιακμάνη που "σφάζονται" από το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο ως τα χωριά του Βάλτου. Στο "κόκκινο" είναι και οι σχέσεις μεταξύ της Ευαγγελίας Λιακουλη και του Φιλίππου Σαχινίδη στον κάμπο της Λάρισας ενώ η πιο απρόβλεπτη και υποβόσκουσα αντιπαράθεση είναι στον νότιο τομέα της Β Αθηνών. Εκει ο Παύλος Χρηστίδης αναμένει να αναμετρηθεί με τον εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Τσουκαλά. Δύο πολύ δυνατές υποψηφιότητες με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον πρώτο αλλά να έχει στενό του συνεργάτη τον δεύτερο...
Η καρδιά της ΔΗΜΑΡ στο ΠΑΣΟΚ
Έπεσαν στα αυτιά μου κάτι συζητήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ με αναλυτές του χώρου της κεντροαριστεράς, στις οποίες όλοι μαζί εξέφραζαν την ενόχληση τους για την αναφορά Ανδρουλάκη σε υβριδική επίθεση για το μεταναστευτικό. Ρώτησα αν σκοπεύουν στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν «γραμμή» για το θέμα και να κινηθούν σε πιο αριστερά μονοπάτια και έλαβα την απάντηση από ηγετικό στέλεχος ότι η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερή. Ευτυχώς που υπάρχει στο κόμμα η παρακαταθήκη του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ γιατί αν περνούσε σε «γραμμή» ΔΗΜΑΡ για τα θέματα του μεταναστευτικού θα λάμβανε και τα ποσοστά του κάποτε υπαρκτού κόμματος που ήταν μηδαμινά.
Νεολαία ΠΑΣΟΚ: Χλιαρό χειροκρότημα σε Ανδρουλάκη
Η πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της
Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ ήταν αναμφίβολα ένα πολιτικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία. Το κλίμα, όμως, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ηγεσίας. Κατά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, το χειροκρότημα ήταν απολύτως μετριοπαθές, σε σημείο που προκάλεσε ερωτήματα ακόμη και σε κομματικά στελέχη παρόντα στη διαδικασία. Η παρουσία της «προεδρικής» ομάδας, με τους Περικλή Τσαρό, Παναγιώτη Μπουλιέρη, Σπύρο Σαρδελή, Γρηγόρη Τριανταφύλλου, Χρήστο Δημτσούδη και Χρήστο Τσούνη, ήταν οργανωμένη, αλλά όχι ηγεμονική. Η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας δεν υπήρξε. Αντίθετα, το μπλοκ που κινείται υπέρ μιας αυτόνομης, δημοκρατικής Νεολαίας – με εκπροσώπους τους Γιώργο Μαντζαβά, Χρήστο Τσαφούλια, Μανώλη Ανέτη, Νίκο Καλύβα, Θάνο Τασίκα, Παναγιώτη Μπαντούνα και Παναγιώτη Ντούκα – έδωσε δυναμικό παρών, με ξεκάθαρες θέσεις υπέρ εκλεγμένων οργάνων και συμμετοχικών διαδικασιών.
Η ατάκα που εξέπληξε τον Ανδρουλάκη
Πολύ κοντινός άνθρωπος του
Νίκου Ανδρουλάκη του είπε πρόσφατα, όταν ξεκίνησαν μια συζήτηση για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει εσωκομματικά, πως «εμένα μου δώσεις δεν μου δώσεις ρόλο ξέρεις ότι θα είμαι πάντα στο πλευρό σου. Γι’ αυτό και δεν σου ζήτησα ούτε σου ζητάω τίποτα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαθαίνουμε ότι το εκτίμησε ιδιαίτερα αν και για τον συγκεκριμένο, το γνωρίζει ήδη καλά μετά την πολυετή συνεργασία και φιλία τους.
Με υπογραφή Χρήστου Κακλαμάνη
Ασταμάτητα δουλεύει τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κακλαμάνης προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί η πρόταση του κόμματος για προανακριτική επιτροπή στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μαζί του μαθαίνουμε ότι συνεργάζεται ο δικηγόρος Χάρης Δημακαρέας ενώ από την κοιβουλευτική ομάδα τα πρόσωπα τα οποία ασχολούνται περισσότερο είναι ο γραμματέας της Δημήτρης Μπιάγκης και η Μιλένα Αποστολάκη.
Γιατί φοβάται ο Τσίπρας (και όχι μόνο) την Μαρία Καρυστιανού
Η κατάθεση στη Βουλή από την
Μαρία Καρυστιανού 1.300.000 υπογραφών πολιτών με αίτημα την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κινητοποίησε τα αντανακλαστικά στελεχων κομμάτων τα οποία έχουν διευρύνει το εκλογικό τους κοινό μέσα από την τραγωδία των Τεμπών. Ο ενδόμυχος φόβος τους είναι η πιθανότητα να υπάρξει μια νέα πολιτική κίνηση που θα μετουσιωθεί σε κόμμα από την κυρία Καρυστιανού που θα μπορούσε να ανακατώσει σημαντικά τα δεδομένα και φυσικά να βλάψει υπάρχοντα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως τη Ζωή Κωσταντοπούλου, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη. Φόβος όμως μαθαίνουμε ότι υπάρχει και στο επιτελείο
Τσίπρα καθώς το ίδιο πρόβλημα θα έχει ο πρώην πρωθυπουργός αν κάνει την κίνηση για νέο δικό του κόμμα. Γι’ αυτό συνομιλητές του θορυβήθηκαν από την κίνηση Καρυστιανού και από την ανταπόκριση που βρήκε σε τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών.