Η είδηση έχει ως εξής: Σε συνέντευξη Τύπου, µε τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επανεκκίνηση µε όραµα και σχέδιο», 91 προσωπικότητες που αυτοπροσδιορίζονται ως «ενεργοί πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες» παρουσίασαν στις αρχές της εβδοµάδας στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ένα κείµενο προβληµατισµού-µανιφέστο, µε αιχµηρές αναφορές εναντίον της σηµερινής κυβέρνησης. Μπροστάρηδες σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν οι καθηγητές ∆. Μάζης και Μ. Μελετόπουλος.

Η συγκεκριµένη εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι σε αυτήν παρέστησαν «τρεις και ο κούκος», προβλήθηκε δεόντως και πήρε µυθικές διαστάσεις, καθώς συνδέθηκε µε τα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόµµατος από τον Αντ. Σαµαρά. Μάλιστα, προτού καν πραγµατοποιηθεί, η όλη φάση -µε τις µυστηριώδεις διαρροές, τους συνωµοτικούς υπαινιγµούς κ.ο.κ.- θύµιζε πατέντα «Φιλικής Εταιρείας», µε τη διαφορά ότι αντί για τον «τσάρο της Ρωσίας», «σκιώδης» υποστηρικτής του εγχειρήµατος εµφανιζόταν ο «Μέγας Αντώνιος ο Καλαµατιανός» ή αλλιώς ο «ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ, Αντώνης Σαµαράς».

Ρίχνοντας όµως µια µατιά στα ονόµατα των «Ενεργών Πολιτών», διαπίστωσα ότι δεν ήταν τίποτα «ανειδίκευτα πλάσµατα» στον χώρο της πολιτικής και της κοµµατικής δράσης , που ξαφνικά… σηκώθηκαν από τον καναπέ τους και είπαν «ως εδώ, δεν πάει άλλο, πρέπει να σηµάνουµε εθνικό εγερτήριο», ζητώντας από τον Αντ. Σαµαρά ή τον Κ. Καραµανλή να ηγηθούν µιας τέτοιας προσπάθειας. ∆ιότι πολλοί από όσους υπογράφουν το κείµενο-µανιφέστο είναι πρώην πολιτικοί αρχηγοί, πολιτευτές και κοµµατάρχες. Έχοντες και το στίγµα του «γυρολόγου».

  • Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος υπήρξε επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παπαθεµελή, ο οποίος -ως επικεφαλής του κόµµατος ∆ηµοκρατική Αναγέννηση το 2004- συνεργάστηκε µε τη Ν∆ του Κ. Καραµανλή, ενώ εξελέγη και βουλευτής. Αλλά στη συνέχεια, επειδή δεν βρήκε τους «καραµανλικούς» πολύ πατριώτες, ανεξαρτητοποιήθηκε και στην πορεία «συνεργαζόταν» µε άλλες «εθνικών φρονηµάτων» δυνάµεις. Από τον Γ. Καρατζαφέρη και τον Κ. Ζουράρι µέχρι τον Β. Πολύδωρα. Ο κ. Μελετόπουλος, που -αν θυµάµαι καλά- ήταν και εκπρόσωπος Τύπου της «∆ηµοκρατικής Αναγέννησης», κάποια στιγµή ίδρυσε δικό του κόµµα, µε σκοπό να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές του 2009. Το κόµµα αυτό λεγόταν «∆ηµοκρατικοί». Κάτι όµως πήγε στραβά και δεν πήρε έγκριση από τον Άρειο Πάγο. Και τότε την πρωτοβουλία του τη διατυµπάνιζε ως «κίνηση ενεργών πολιτών», εκφράζοντας την απόλυτη αποδοκιµασία του προς τους πολιτικούς καριέρας. Προς επίρρωση των παραπάνω, αντιγράφω τα σχετικά «παραπολιτικά» που διακινούσαν στον Τύπο οι «∆ηµοκρατικοί» του κ. Μελετόπουλου και τα οποία ανέφεραν: «Είµαστε πολίτες, δεν είµαστε πολιτικοί καριέρας που σκοπό έχουν την ανούσια διατήρησή τους στην εξουσία, χρησιµοποιώντας το πελατειακό σύστηµα. Από το κόµµα µας αποκλείονται ρητώς όσοι έχουν θητεύσει ως υπουργοί και βουλευτές». Τώρα, πώς γίνεται ο κ. Μελετόπουλος, που κάποτε ως αρχηγός κόµµατος αρνιόταν τους πολιτικούς καριέρας, να ζητά να «σώσει την Ελλάδα» ο Αντ. Σαµαράς, που είναι επαγγελµατίας βουλευτής από το 1974; Έχει όµως σηµασία να δούµε και τι απέγιναν οι «∆ηµοκρατικοί» στην πορεία. Στις εκλογές του 2015 εµφανίζονται ξανά στο πολιτικό προσκήνιο, συνάπτοντας συµµαχία µε άλλα δύο κόµµατα. Τους «Πειρατές» και την «Κοινωνία Αξιών», στην οποία επικεφαλής είναι ο υποναύαρχος του Πολεµικού Ναυτικού, κ. Στέλιος Φενέκος. Οπότε, δεν µας προκαλεί καµία εντύπωση ότι ανάµεσα στους 91 «Ενεργούς Πολίτες» βρίσκονται πολλοί καραβανάδες, είτε των Ενόπλων ∆υνάµεων είτε της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι συνδέονται ως «παλιοσειρές» από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και έπειτα.
  • Εξίσου ενδιαφέρουσα σε αυτή την εκδήλωση βρήκα και τη συµµετοχή του ζεύγους Λ. Κοµνηνού και Τ. Κοντράρου. Ο γνωστός ηθοποιός και η σύζυγός του δηµοσιογράφος, που υπογράφουν το σχετικό µανιφέστο, δεν ξέρω εάν ασπάζονται τη «γραµµή» Μελετόπουλου - Μάζη, που φωτογραφίζουν ως «ιδανικούς ηγέτες» τον Αντ. Σαµαρά ή τον Κ. Καραµανλή, διότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διακριθεί για την «αντισυστηµική» τους δράση απέναντι σε όσους χρεοκόπησαν την Ελλάδα και οι οποίοι δεν αντιστάθηκαν µε σθένος και αποφασιστικότητα απέναντι στους «δανειστές». Επίσης, ως «πολιτικοποιηµένοι ενεργοί πολίτες», οι Λ. Κοµνηνός και Τ. Κοντράρου είχαν υπογράψει πριν από λίγα χρόνια και την ιδρυτική διακήρυξη της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο κόµµα της οποίας ο γιος τους ήταν επικεφαλής της Νεολαίας.
  • Σε αυτό το «αλλοπρόσαλλο» συναπάντηµα, που γεννιέται µέσα από την «κίνηση των 91 Ενεργών Πολιτών», καταγράψαµε και τη «χαρωπή» συµµετοχή του πρώην υφυπουργού επί Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ν. Νικολόπουλου, µαζί µε τον πρώην γραµµατέα Πολιτικού Σχεδιασµού της Ν∆, Ν. Καραχάλιο. Αµφότεροι παρακολουθούν τα τεκταινόµενα, ανταλλάσσοντας µηνύµατα για τον κ. Μελετόπουλο και τις θέσεις που εκφράζει. Και η αλήθεια είναι ότι πάλι βρισκόµαστε στη δυσάρεστη θέση να αξιολογήσουµε ως «τυχοδιώκτες» και ευκαιριακούς γυρολόγους όσους περιστρέφονται γύρω από την «κίνηση των 91». Ο Νικολόπουλος πώς γίνεται να εµπιστεύεται τον Αντ. Σαµαρά ως «σωτήρα», όταν του έκανε τη ζωή ποδήλατο την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, παραιτούµενος από τη θέση του υφυπουργού που του είχε αναθέσει, επειδή διαφωνούσε µε την οικονοµική πολιτική; Ο Αντ. Σαµαράς τον διέγραψε από την ΚΟ της Νέας ∆ηµοκρατίας και µετά πήγε στους ΑΝΕΛ του Π. Καµµένου.
  • Ή ο Σ. Καλεντερίδης, που µαζί µε τον κ. Μάζη, εκθειάζουν την «πολεµική µηχανή» της Ρωσίας και έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά την αντίσταση της Ουκρανίας. Ο κ. Καλεντερίδης, µέλος και αυτός της παρέας των «91 Ενεργών Πολιτών», είναι ο Π. Λαφαζάνης της εξωτερικής πολιτικής. ∆ιότι δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι, όταν ενεπλάκη στην «προδοσία» Οτσαλάν το 1999, πίστευε ότι οι Ρώσοι θα τον γλίτωναν από την «απαγωγή» των Τούρκων. Όχι µόνο δεν έδωσαν άσυλο τότε στον ηγέτη των Κούρδων, αλλά τον ανάγκασαν να επιστρέψει στο αεροδρόµιο της Κέρκυρας και από εκεί να φύγει για την Κένυα, όπου και τον «άρπαξαν» µέσα από τα χέρια του οι µυστικές υπηρεσίες της Άγκυρας, ενώ τον συνόδευε.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή