Δύο ήταν και δύο παραμένουν οι ΘεσσαλονικείςΓενικοί Γραμματείς, καθώς μετά από τις χθεσινές αλλαγές δεν είχαμε ούτε αποχώρηση, αλλά ούτε και νέα ονόματα. Μια μετακίνηση μόνο καταγράφηκε: ο Δημήτρης Γαλαμάτης που ήταν μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και μετακόμισε στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Αντίθετα ο έτερος Θεσσαλονικεύς Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, που είναι ο Αντώνης Οικονόμου, παρέμεινε στη θέση του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πάει για ρεκόρ, καθώς έχει συμπληρώσει ήδη 9 χρόνια στο Πεντάγωνο. Τρία με τον Σαμαρά πρωθυπουργό και 6 με τον Μητσοτάκη.
Η μετακίνηση του Γαλαμάτη έχει ένα ενδιαφέρον γιατί ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει μια θέση που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Και αυτό γιατί θα ελέγχει όλες τις δημόσιες συμβάσεις στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Κομβική η θέση που σημαίνει και δυναμική επιστροφή στη Θεσσαλονίκη για τον Γαλαμάτη που έχει καταφέρει τα τελευταία 25 χρόνια να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους προέδρους της ΝΔ. Ξεκινώντας από τον Κώστα Καραμανλή, στη θητεία του οποίου ορίστηκε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, μπήκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης και εκλέχτηκε το 2004 βουλευτής. Στη συνέχεια διατήρησε μια καλή πολιτική σχέση και με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ επανήλθε δυναμικά στα πολιτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης επί Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και τον τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2019. Ο ορισμός του τόσο στη θέση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όσο και η χθεσινή αναβάθμισή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της βόρειας Ελλάδας δείχνουν και την εμπιστοσύνη που τού έχει ο πρωθυπουργός.
Ο τρίτος ΓΓ που έγινε υφυπουργός
Μια και μιλάμε για νούμερα να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη μετά τις εκλογές του 2023 διέθετε για μια περίοδο 3 Γενικούς Γραμματείς. Εκτός από τον Αντώνη Οικονόμου και τον Δημήτρη Γαλαμάτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Παιδείας είχε οριστεί και ο Νίκος Παπαϊωάννου. Με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ να παραμένει στη θέση αυτή για περίπου ενάμιση χρόνο και να αναβαθμίζεται το Μάρτιο σε υφυπουργό Παιδείας.
Ο Πασόκος νέος διοικητής
Νέες διοικήσεις νοσοκομείων απέκτησε η Θεσσαλονίκη μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Συγκλονιστικές αλλαγές δεν είχαμε, καθώς οι διοικητές παρέμειναν οι ίδιοι σε βασικά νοσοκομεία, όπως στο Ιπποκράτειο (Νίκος Αντωνάκης) και στο ΑΧΕΠΑ (Παναγιώτης Παντελιάδης). Παρόλα αυτά δεν έμειναν όλοι στις θέσεις τους. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» τοποθετήθηκε διοικήτρια η κόρη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου που έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος της πόλης, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ορίστηκε διοικητής ο Χρήστος Δόντσιος ο οποίος ήτανε διοικητής στο νοσοκομείο της Έδεσσας, στον «Άγιο Δημήτριο» τοποθετήθηκε ο Δημοσθένης Κοκκαλιδης που ήταν προσωρινός διοικητής στο «Γ. Γεννηματάς», ενώ στο «Γ. Παπανικολάου» τοποθετήθηκε ο Νικήτας Παπαδόπουλος που ήταν διοικητής στο «Γ. Γεννηματάς». Πολύ rotation, δηλαδή. Πολιτικό ενδιαφέρον είχε σίγουρα η τοποθέτηση του Νίκου Κριθαρίδη στο Θεαγένειο. Και λέμε έχει πολιτικό ενδιαφέρον γιατί ο Νίκος Κριθαρίδης είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ και έχει διατελέσει γραμματέας της Νομαρχιακής της Α’ Θεσσαλονίκης την εποχή της παντοκρατορίας στο τοπικό κόμμα του Άκη Τσοχατζόπουλου. Άρα, το βλέμμα του Μητσοτάκη προς το κέντρο συνεχίζει να υφίσταται.
Ο συγγραφέας Γκιουλέκας
Μια ξεχωριστή βραδιά έζησε την Κυριακή το βράδυ ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή λήξης του φετινού 44ου φεστιβάλ βιβλίου, σε μία εκδήλωση-οδοιπορικό στη νεότερη ελληνική ιστορία, που έγινε με τη βοήθεια των βιβλίων του υφυπουργού Εσωτερικών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συγγραφέας Γκιουλέκας είναι ακόμη δικηγόρος, δημοσιογράφος και διδάκτορας της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου.
«Έπος 1940-41-Ο πόλεμος-Ημέρα με την Ημέρα- Από τις εφημερίδες της εποχής», «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908-Η ένοπλη φάση-Από τις εφημερίδες της εποχής», «Το χρονικό της Επανάστασης-Μέσα από της εφημερίδες της Παλιγγενεσίας-Στη φωτιά με αίμα και μελάνι- 1821/1831 - Από τον Ξεσηκωμό ως τη δημιουργία του ελληνικού κράτους» είναι οι τίτλοι των έργων του Γκιουλέκα. Έργα, που όπως επισήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς και επιστημονικής έρευνας.
Για τον Γκουλέκα μίλησαν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το συγγραφικό του έργο θα συνεχιστεί με την έρευνα να ασχολείται με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους Βαλκανικούς Αγώνες.
Όλα αυτά μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χωρίς πολιτικούς και με πολλές παρουσίες γυναικών. Που δεν ξέρουμε αν συγχωρέσαν το γεγονός ότι ο συγγραφέας ήρθε την εκδήλωση με σχετική καθυστέρηση…
Τα καρφάκια του Αγγελούδη
Καρφάκια είχαμε χτες από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Με αφορμή το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ και τις τοποθετήσεις διαφόρων αυτοδιοικητικών για το ζήτημα. Ο Αγγελούδης δεν ανέφερε ονόματα, είπε για δημάρχους ανατολικών και δυτικών περιοχών, αλλά δήλωσε ότι δεν θα πει περισσότερα για να μη διαταράξει την ενότητα της αυτοδιοίκησης. Ποιους μπορούσε να εννοεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης; 3 ονόματα σίγουρα. Γερακίνα Μπισμπινά που είναι δήμαρχος Δέλτα, Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης), καθώς και της δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου. Λέτε μετά από αυτά ο Αγγελούδης να αρχίσει να χώνεται στα θέματα του Κόδρα και για το Παλατάκι;