Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζοντας στο τραπέζι ζητήματα διαφάνειας, η Χαριλάου Τρικούπη πέφτει σε ακόμη μία... "γκάφα" στην πολιτική σκακιέρα, καθώς ανάμεσα στους 33 υπογράφοντες δεσπόζει και το όνομα του νυν ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην "πράσινου", διαγραφέντος το 2024 από τον Νίκο Ανδρουλάκη, Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για συνταγογράφηση φαρμάκων που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες. 

ΠΑΣΟΚ: Το παρελθόν του Μπαράν Μπουρχάν που οδήγησε στη διαγραφή του - Οι παράνομες συνταγογραφήσεις και η καταδικαστική απόφαση με αναστολή

Τον Απρίλιο του 2024 ο τότε βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάν είχε τεθεί εκτός ΚΟ καθώς εκρεμούσε μία δικαστική υπόθεση εις βάρος του. Πιο αναλυτικά, ο Μπουρχάν ελεγχόταν για παράνομες συνταγογραφήσεις ενώ είχε φτάσει στη Βουλή δικογραφία σε βάρος του.

Ο βουλευτής ελεγχόταν για κακουργηματικές πράξεις, ενώ η δικογραφία συντάχθηκε αυτεπαγγέλτως μετά από έρευνα υποθέσεων που ξεκινούν από το 2014, όταν δεν είχε την βουλευτική ιδιότητα. Η δικογραφία καταλόγιζε στον βουλευτή και ψυχίατρο παράνομες συνταγογραφήσεις σε πρόσωπα που δεν την είχαν ανάγκη ακόμα και σε τοξικοεξαρτημένους.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της δικαστικής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του και για την οποία ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής».


Έτσι, το Φλεβάρη του 2025 βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης στον ανεξάρτητο μειονοτικό βουλευτή Μπουρχάν Μπαράν καθώς καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση ως προς την εκτέλεση της ποινής από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπουρχάν Μπαράν – ψυχίατρος στο επάγγελμα – κατηγορείται πως το 2014 συνταγογραφούσε τη χορήγηση φαρμάκων που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη και πως αυτά τα φάρμακα θα χρησιμοποιούνταν για παρασκευή και διακίνηση ναρκωτικών.

Σε δήλωσή του ο κ. Μπαράν είχε αναφέρει πως έχει «απολυτή εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» και συνεχίζει υπογραμμίζοντας «και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στις νομικές κρίσεις που παρίστανται μη ορθές (γεγονός που καθίσταται εναργέστερο όταν διατυπώνονται διαφορετικές κρίσεις από την εισαγγελία και την έδρα), παρέχεται από την έννομη τάξη μας η δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων, μέχρι να καταστούν αυτές αμετάκλητες. Οτιδήποτε άλλο παρουσιάστηκε εσφαλμένα από μερίδα του τύπου για τη σπίλωση του ονόματός μου και της ιατρικής μου ιδιότητας είναι εκ του πονηρού συναγόμενο».

Το... "φάουλ" περί "τουρκικής μειονότητας" και η αποχή του από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Μπαράν Μπουρχάν, που δεν είχε ενημερώσει κανέναν για την δικαστική υπόθεση που εκκρεμούσε, είχε δώσει και στο παρελθόν δικαιώματα. Το 2022 σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «τουρκική μειονότητα» για τη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Αυτή του η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να καλεί το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει θέση. Τότε ο Μπαράν Μπουρχάν μετά και από τις πιέσεις που δέχθηκε, ανασκεύασε πλήρως το περιεχόμενο της αρχικής του δήλωσης και κατέβασε την επίμαχη ανάρτηση από τους λογαριασμούς του.


Ο Μπαράν Μπουρχάν ήταν επίσης ένας από τους βουλευτές που απείχαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους. Αυτή του η δήλωση είχε κάνει αίσθηση τότε κι αυτό γιατί ο έτερος μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Ιλχάν Αχμέτ, είχε ψηφίσει υπέρ του νόμου που πέρασε και επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο Ιλχάν Αχμέτ εξήγησε τότε στο βημα τους λόγους που ψήφισε υπέρ και διαφοροποιήθηκε από τον συνάδελφο του και ομόθρησκο του Μπαράκ Μπουρχάν.