Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μετριοπαθούς προσέγγισης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνιστά η πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις σχετικές στρεβλώσεις από το 1998 και μετά. Επί της ουσίας πρόκειται για την πρακτική εφαρμογή της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου να επικεντρώσει τη στρατηγική και την αντίδρασή του έναντι της αντιπολίτευσης, στο αφήγημα ότι η υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων έχει... ουρά και ως εκ τούτου, η πολιτική ευθύνη αγγίζει το σύνολο των κεβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε: Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Η Βουλή δεν είναι τροχονόμος, να ασκήσει την ποινική της αρμοδιότητα"


ΟΠΕΚΕΠΕ: Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου

Την ίδια ώρα βέβαια, εξασφαλίζεται και το ενδεχόμενο αποφυγής μιας πιθανής νέας ενδοκυβερνητικής αναταραχής, αφού αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή. Αυτό θα συνέβαινε είτε για λόγους προσωπικών παραπόνων από τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη (κυρίως τον δεύτερο), είτε για να εκφράσουν την γενικότερη δυσαρέσκειά τους για ένα φάσμα ζητημάτων που μπορεί να εκτείνεται από την αδικία που μπορεί να αισθάνονται για την μη αξιοποίησή τους σε επίπεδο διακυβέρνησης, μέχρι και κάποιες βασικές επιλογές του συστήματος Μητσοτάκη.

Ο τρίτος παράγων έχει να κάνει με τη δεδομένη αποφασιστικότητα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να μην καταστούν... συνήθεια οι ποινικές διερευνήσεις κυβερνητικών στελεχών, αφού με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα προηγούμενο, που μπορεί να έχει απροσδιόριστες συνέπειες για την ομαλότητα στο κοινοβουλευτικό σκηνικό. Ο ίδιος άλλωστε, μόλις χθες έκανε λόγο για κίνδυνο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής εξαιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης.