Προκόπης Παυλόπουλος: "Θα είμαι παρεμβατικός"
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά στις επικρίσεις για την παρουσία του στη Βουλή
Του Παναγιώτη Τζένου – Εφημερίδα Παραπολιτικά
Με το σαφές μήνυμα ότι «σκοπεύω να παραμείνω ένας παρεμβατικός Πρόεδρος που μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο θα βάζω πλάτη όπου και όταν χρειάζεται, όχι για κάποιο κόμμα, αλλά για την πατρίδα και τον λαό μας» απαντά ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τις τελευταίες ημέρες σε όσους θέτουν το ζήτημα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την πολυσυζητημένη παρουσία και παρέμβασή του στη Βουλή για το θέμα του χρέους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η παρουσία του εκεί ήταν ένα διπλό μήνυμα για τη δεδομένη θέση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους στην Ευρωζώνη. Οτι, δηλαδή, η Ελλάδα έχει μεν σαφείς υποχρεώσεις για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, ταυτόχρονα όμως έχει και δικαιώματα. Με κορυφαίο να ελέγχει τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος της. Ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ουσιαστικά απάντησε στις κατά καιρούς προκλητικές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού ένα σημαντικό κομμάτι της τοποθέτησής του -που πέρασε στα ψιλά- είχε να κάνει με μια αποκάλυψη η οποία αποτελεί βαρύ «όπλο» στα χέρια της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μια πολύ πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (Φεβρουάριος 2014), το οποίο είχε απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. με αφορμή τη συμβατότητα με τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το καταστατικό της ΕΚΤ των προγραμμάτων Αμεσων Νομισματικών Συναλλαγών. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία εξαγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 από τον Μάριο Ντράγκι, την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, τα οποία επιτρέπουν στην ΕΚΤ να αγοράζει υπό προϋποθέσεις ομόλογα κρατών-μελών στη δευτερογενή αγορά.
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ. Ηταν η πρώτη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., αμφισβητώντας το εάν και κατά πόσον ακόμα και αυτή η σχετικά απλή για μια κεντρική τράπεζα διαδικασία είναι συμβατή με τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. και το καταστατικό της ΕΚΤ.
Ομως στο ακροτελεύτιο σκεπτικό του, το Γερμανικό Δικαστήριο επεσήμανε το εξής: Ανεξάρτητα από την απάντηση που θα δώσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης -αφού ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί-, θεωρεί ότι, με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, εκείνο έχει ένα περιθώριο να κρίνει ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας της δημοσιονομικής κυριαρχίας η οποία επιφυλάσσεται υπέρ του γερμανικού κράτους. Δηλαδή, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρεί ότι πάντοτε στοιχείο της κυριαρχίας, που δεν έχει εκχωρηθεί, είναι και ο έλεγχος ο οποίος σχετίζεται με τα δημοσιονομικά και νομισματικά πράγματα της χώρας.
Ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια της συνεδρίασης επεσήμανε ότι «αυτή η θέση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας είναι αυτονόητο ότι δεν ισχύει μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης και, ως αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ανήκει και σ’ εμάς». Κι αυτό ακριβώς είναι το «όπλο» που έδωσε στη χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι αυστηρά προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.
ΒΕΛΗ. Οπως λένε άνθρωποι που συνομίλησαν τις προηγούμενες ημέρες με τον κ. Παυλόπουλο, ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, αν και σε καμία περίπτωση δεν θα τοποθετηθεί δημοσίως, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του «γιατί κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είπε στη συνεδρίαση της Επιτροπής». Τα βέλη του στρέφονται σαφώς εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, όπως λένε αρκετοί στη Βουλή, προφανώς δεν έκανε καν τον κόπο να διαβάσει τη σύντομη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Επιτροπή για το δημόσιο χρέος.
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τον κ. Βενιζέλο -και όχι μόνο- σχετικά με τη διαδικασία και τους προσκεκλημένους, όσοι συνομίλησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο έλεγαν πως «δεν όφειλε ο Πρόεδρος να γνωρίζει ποιοι είχαν προσκληθεί στη συνεδρίαση». Κι αυτό γιατί η πρόσκληση προερχόταν από την ίδια την πρόεδρο της Βουλής και η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα Γερουσίας της εθνικής μας αντιπροσωπίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι ευθύνη της Προεδρίας το διαδικαστικό μέρος, για το οποίο ασκήθηκε κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πυκνό πρόγραμμα με ταξίδια και επαφές
Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τη μέχρι σήμερα πορεία του έχει δείξει πως είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει στην άσκηση των καθηκόντων του ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Το καθημερινό του πρόγραμμα είναι εξαιρετικά πυκνό, με επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις, οι επισκέψεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό θα είναι περισσότερες απ’ όσες συνήθως γίνονταν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του, στα όρια που αυστηρά ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, δεν θα περιορίζονται σε πρωτοχρονιάτικα διαγγέλματα και μηνύματα μετά τις παρελάσεις.
Η παρέμβασή του στην Επιτροπή για το χρέος και το «όπλο» της απόφασης του Ανώτατου Γερμανικού Δικαστηρίου, που παρέδωσε προς χρήση για το καλό της Ελλάδας και των πολιτών της, ήταν μόνο η αρχή, λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει την πολυετή παρουσία του στον δημόσιο βίο, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του οποίου ήταν στο πλευρό του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος αποτέλεσε και τον πολιτικό του μέντορα από τα νεανικά του χρόνια.