Αυξημένος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των συμβούλων από το εξωτερικό που συνεργάζονται με το Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως σε θέματα επικοινωνίας και στρατηγικής υποστήριξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης, Στέλιου Κουτνατζή, με την οποία εγκρίθηκε απευθείας ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρεία με έδρα την Ελβετία.

Πρόκειται για την εταιρεία GOLDEN GATE SARL, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση, θα παρέχει υπηρεσίες που αφορούν την παρακολούθηση της λειτουργίας των επιμέρους υπηρεσιών της Προεδρίας και την αποτίμηση της προόδου των κεντρικών κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Σκοπός της συνεργασίας είναι η διαμόρφωση προτάσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής λειτουργίας. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στις 25.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται στη σχετική απόφαση η διάρκεια υλοποίησης του έργου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε πρόσφατα, στις 14 Ιανουαρίου 2025, με αρχικό κεφάλαιο περίπου 20.000 ελβετικά φράγκα, ενώ ως διαχειριστής (managing director) φέρεται ο Xenofon Martinis.

Η εν λόγω συνεργασία προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες δομές συντονισμού του κυβερνητικού έργου, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Κοντογιώργης.

Συμφωνία με τον όμιλο BGR στην Ουάσιγκτον

Σε διεθνές επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης προχωρήσει σε συνεργασία με τον ισχυρό αμερικανικό όμιλο lobbying BGR Group, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας και επιρροής της χώρας στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα ενόψει των γεωπολιτικών εξελίξεων και των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η απόφαση θεωρείται στρατηγικής σημασίας και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέγγισης του περιβάλλοντος της νέας αμερικανικής διοίκησης. Ο όμιλος BGR είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς της K Street, με μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση διεθνών σχέσεων για ξένες κυβερνήσεις και πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον. Διατηρεί στενές σχέσεις με το ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ στελέχη του έχουν υπηρετήσει σε καίριες θέσεις στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται ότι την ίδια εταιρεία έχει επιλέξει και η Ινδία για την προώθηση των δικών της συμφερόντων, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ιδρυτής του ομίλου είναι ο Χάρλεϊ Μπάρμπουρ, πρώην πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής και πρώην κυβερνήτης του Μισισιπή. Στην εταιρεία έχει εργαστεί στο παρελθόν και ο Σον Ντάφι, πρώην βουλευτής και επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το Υπουργείο Μεταφορών.

Παρελθόν με διεθνείς συμβούλους

Η επιλογή εξωτερικών συμβούλων και συνεργατών δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο παρελθόν, είχε αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του γνωστού Αμερικανού δημοσκόπου και συμβούλου στρατηγικής διεθνούς φήμης, Σταν Γκρίνμπεργκ ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό της επικοινωνιακής και πολιτικής του στρατηγικής.

Οι εν λόγω κινήσεις καταδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να επενδύσει σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και διεθνή δίκτυα επιρροής, τόσο για τη βελτίωση της εσωτερικής κυβερνητικής λειτουργίας όσο και για την ενίσχυση της εξωτερικής εικόνας και ισχύος της χώρας.