Της Ελένης Καλογεροπούλου

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρχει μια κατ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές έχει αρχίσει και η αγωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μεγάλη αφού οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί έχει να κάνει με την ρευστότητα στην χώρα . Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και μέσα σε αυτό θα πρέπει να γίνουν όλες οι κινήσεις, οι υποχωρήσεις και οι διαβουλεύσεις προκειμένου να στις 30του μηνός η χώρα θα πάρει την ανάσα που περιμένει.

Έτσι μέσα στο Σαββατοκύριακο τα τεχνικά κλιμάκια θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για να βρουν λύσεις ώστε την ερχόμενη Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking group και την Πέμπτη το Eurogroup προκειμένου να καταλήξει στο εάν υπάρχει ενδιάμεση συμφωνία .

Το καλό σενάριο το μιλά φυσικά για συμφωνία η οποίο μιλά και για αποδέσμευση χρημάτων από την δόση που επρόκειτο να πάρουμε καθώς και για ενίσχυση των Τραπεζών.

Εάν δεν συμβεί αυτό πάντως τότε οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και τον Μάιο και τον Ιούνιο αφού η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που μιλούσε για απόφαση στα τέλη Απριλίου δεν θα ισχύει.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι κάνει βήματα υποχώρησης αλλά τονίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές .

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους στενούς του συνεργάτες έχει πει προκειμένου να διαμηνυθεί προς όλες τις πλευρές – και εσωκομματικά -ότι η κυβέρνηση δε πρόκειται να κάνει δεκτά τα όσα ζητά η άλλη πλευρά στα εργασιακά. «Δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχει στα εργασιακά η ασυδοσία που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις συμφωνίες που έκαναν φέρεται να έχει πει. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένος ο κατώτατος μισθός».

Ακόμα έχει επιμείνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος . «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό γιατί αφορά την μείωση των επικουρικών συντάξεων . Εμείς δεν πρόκειται να το δεχθούμε» είπε.

Αρνητικός εμφανίστηκε στην ίδια συζήτηση ο Πρωθυπουργός και στο θέμα του ΦΠΑ λέγοντας ότι η αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία , στα φάρμακα και στα νησιά που ζητούν οι δανειστές είναι υφεσιακό μέτρο. «Όταν δεν εισπράττεις από ένα μέτρο δεν υπάρχει λόγος για να το νομοθετείς φέρεται να είπε ενώ αναφερόμενος στα νησιά πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τους Έλληνες πολίτες δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα και άρα το μέτρο αυτό θα αφορούσε την πλειοψηφία των πολιτών.

Εκεί που φάνηκε πιο ελαστικός ο Αλέξης Τσίπρας είναι στο να υπάρχει φορολογικός έλεγχος στα μεγάλα νησιά μέσω του πλαστικού χρήματος καθώς επίσης και του αυστηρού ελέγχου των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.