Αποστολή, Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ούτε κοντά, αλλά ούτε μακριά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση από μια συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου η χώρα να πάρει μια βαθιά δημοσιονομική ανάσα. Στο προσκήνιο και το παρασκήνιο οι κινήσεις που γίνονται έχουν ως στόχο την προσέγγιση των δύο πλευρών, ενώ τόσο η Αθήνα όσο και οι δανειστές θέτουν μετ’ επιτάσεως τις δικές τους «κόκκινες γραμμές». Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται πιο κοντά από ό,τι πριν στη διαμόρφωση της ενδιάμεσης συμφωνίας, κανένας ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι την ερχόμενη Πέμπτη τα πράγματα θα είναι… αλλιώς. Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται, μπορεί από την πλευρά των εταίρων να γίνεται αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία, κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει ότι το τέλος αυτής της διαδικασίας θα φέρει και αποτέλεσμα. Εάν, πάντως, δρομολογηθεί μια θετική εξέλιξη, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα έχει ως βάση συζήτησης τα θέματα στα οποία συγκλίνουν οι δύο πλευρές, αφήνοντας τα δύσκολα (ασφαλιστικό και εργασιακά) για τον Ιούνιο.
Οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός πριν από δύο ημέρες στις Βρυξέλλες με την Αγκελα Μέρκελ και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έφεραν σίγουρα κάποια αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι προς ποια κατεύθυνση, αφού τόσο η καγκελαρία όσο και το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκαλύπτουν τίποτε. Η μόνη άποψη που έχει εκφραστεί μέχρι τώρα και από τις δύο πλευρές είναι ότι οι κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα δείξουν και τη λύση. Εάν, δηλαδή, το Brussels Group συναντιέται καθημερινά προκειμένου μέχρι τη Δευτέρα να έχει συγκληθεί το Euroworking Group που θα δώσει το πράσινο φως για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, τότε τα πράγματα μάλλον βρίσκονται προς την καλή κατεύθυνση. Αλλιώς, ζήσε Μάη μου…

ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ

Ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης, χωρίς να προχωράει σε θριαμβολογίες, αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη λύση που θα δώσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, κάνει λόγο για εκταμίευση ενός μεγάλου μέρους της δόσης, συμπεριλαμβανομένου του 1,9 δισ. που κρατά η ΕΚΤ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, ενώ επιμένουν ότι θα δοθεί ικανοποιητική ενίσχυση και στις τράπεζες.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η άποψη αυτή εκφράζεται μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου και ότι οι δανειστές βρίσκονται πολύ μακριά από το να συμφωνήσουν με αυτά που λέει η κυβέρνηση. Οσοι υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σενάριο επιμένουν ακόμα ότι στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ το κλίμα που επικράτησε ήταν… τσάι και συμπάθεια. Δηλαδή, ναι μεν η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για να εξευρεθεί λύση, ωστόσο φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες της ότι «θα υπάρξει και άλλη ένταση πριν ο Τσίπρας χτυπήσει το πόδι του για να υπάρξει συμφωνία». Με τη δήλωση αυτή η κ. Μέρκελ εννοούσε, φυσικά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει επώδυνες υποχωρήσεις, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα εσωκομματικά του προβλήματα, για να υπάρξει «λευκός καπνός».
Η φράση αυτή της Γερμανίδας πολιτικού κρύβει, ωστόσο, μια μικρή αλήθεια, αφού πριν καν υπάρξει συμφωνία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει οι γκρίνιες. Η αγωνία που επικρατεί στους πιο επιφυλακτικούς αφορά το περιεχόμενο που θα έχει αυτή η συμφωνία και το εάν και κατά πόσο θα παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές». Κορυφαία στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» εκφράζουν τον φόβο ότι οι εταίροι μπορεί να μας βάλουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι θα δώσουν βοήθεια και στο τέλος να βρεθούμε να έχουμε υποχωρήσει μόνο εμείς…

Η ΡΗΤΡΑ

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους στενούς συνεργάτες του -για τις «κόκκινες γραμμές»-, έχει πει προς όλες τις πλευρές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τα όσα ζητάει η άλλη πλευρά στα εργασιακά. «Δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχει στα εργασιακά η ασυδοσία που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις συμφωνίες που έκαναν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένος ο κατώτατος μισθός», φέρεται να έχει πει ο πρωθυπουργός. Ακόμα, έχει επιμείνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, γιατί αφορά τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Εμείς δεν πρόκειται να το δεχθούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Αρνητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και στο θέμα του ΦΠΑ, λέγοντας ότι η αύξησή του στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα νησιά, όπως ζητούν οι δανειστές, είναι υφεσιακό μέτρο. «Οταν δεν εισπράττεις από ένα μέτρο, δεν υπάρχει λόγος να το νομοθετείς», φέρεται να είπε, ενώ αναφερόμενος στα νησιά πρόσθεσε ότι «μια τέτοια απόφαση θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τους Ελληνες πολίτες, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα και άρα το μέτρο αυτό θα αφορούσε την πλειονότητα των πολιτών».

Σε ποια σημεία είναι περισσότερο ελαστικός ο πρωθυπουργός
Εκεί όπου φάνηκε πιο ελαστικός ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι στο να υπάρχει φορολογικός έλεγχος στα μεγάλα νησιά μέσω του πλαστικού χρήματος, καθώς και στον αυστηρό έλεγχο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα, το ζητούμενο είναι πού μπορεί να κάνει τα βήματα υποχώρησης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα από τα θέματα για τα οποία υπάρχει, όπως αναφέρεται και από την ελληνική πλευρά και από τους δανειστές, πρόοδος.
Στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ, μάλιστα, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον το ζήτημα που αφορά τη Γερμανία, και είναι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, φαίνεται να δρομολογείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δοθούν όλα πακέτο και το ελληνικό Δημόσιο θα κρατήσει ένα ποσοστό.
Θέματα που εμφανίζεται να συζητά ακόμα η κυβέρνηση είναι οι πρόωρες συντάξεις, ενώ στα εργασιακά ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται ανοικτός σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα εφαρμόσει κάποιες από τις εξαγγελίες του.