Κεντρική εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα
Με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Πάνο Καμμένο
Κεντρική εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές, με θέμα «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - Ελλάδα - Κατοχή - Αντίσταση: Ιστορική μνήμη - Διεκδίκηση - Δικαίωση», διοργάνωσαν απόψε, το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας σε συνεργασία με τη διακομματική κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή τη σημερινή ημέρα εισόδου των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η θύμηση των προγόνων μας αποτελεί θεμελιώδες ιστορικό χρέος και η τιμή προς αυτούς επιταγή προς τις επόμενες γενιές.
Η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην απόφαση της Βουλής να συνδράμει την προσπάθεια για την αποκατάσταση των θυμάτων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, την αποζημίωση για τις καταστροφές σε υποδομές και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Για να είμαστε ελεύθεροι απαιτείται διεκδίκηση και αντίσταση, επανέλαβε. Οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν, όχι όμως με τη σημερινή έννοια στην οποία κάποιοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν, σχολίασε. Ακούγοντας το τελευταίο μήνυμα του εκφωνητή της ελληνικής ραδιοφωνίας, λίγο πριν εισέλθουν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Αθήνα, η κα Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι θυμήθηκε -λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου της ΕΡΤ - τον τελευταίο εκφωνητή της ΕΡΤ πριν εισβάλλουν τα ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο το 2013.
Δεν ταυτίζω καταστάσεις πρόσθεσε, αλλά κάθε γενιά, κάθε εποχή, κάθε βουλή, κάθε κυβέρνηση, κάθε κοινωνία, γράφουν τη δική τους ιστορία και αναμετρώνται με το ιστορικό και πολιτικό χρέος τους , ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ελευθερία είναι δύσκολη υπόθεση , αλλά ωραία, κατέληξε.
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι ένας λαός γράφει την ιστορία του όχι για το παρελθόν αλλά για να δηλώσει πως θέλει το μέλλον.
Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι ο λαός τότε είχε υψηλό εθνικό φρόνημα και δεν το παρέδωσε σε καμμία κατοχή, Και δεν θα το παραδώσει ούτε τώρα σε κανένα εκβιασμό, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόδωσε κανένα σύμμαχό , ποτέ όσο και εάν της κόστισε αυτό. Εξακολουθούμε να προωθούμε στενή συνεργασία με όλους τους γείτονες για μια Ευρώπη της ασφάλειας και της δημιουργίας.Όσον αφορά στις διεκδικήσεις των γερμανικών οφειλών επανέλαβε ότι το κράτος πρέπει να κάνει τα δέοντα για τη δικαίωση.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στον Αργύρη Σφουντούρη από το μαρτυρικό Δίστομο και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης για να τονίσει ότι μας δείχνουν το δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας. Αναφέρθηκε και στον ΕΠΟΠ Λοχία Αντώνη Ντεληγιώργη, που διέσωσε 20 μετανάστες στο ναυάγιο σκάφους σε παραλία της Ρόδου για να επισημάνει αυτή είναι η Ελλάδα αυτοί είναι οι άνθρωποι της. Δεν είναι η Ελλάδα της μιζέριας και των μνημονίων. Δεν αξίζει στους Έλληνες μια πατρίδα που σκύβει το κεφάλι. Η Ελλάδα παραμένει όρθια, κατέληξε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Κώστας Ήσυχος επανέλαβε ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται εναντίον του γερμανικού λαού με τον οποίο ο ελληνικός συνδέεται με αγώνες για δημοκρατία και αντιφασιστικό αγώνα. Επίσης τόνισε ότι οι διεκδικήσεις των γερμανικών οφειλών δεν αποτελούν προσπάθεια συμψηφισμού με το χρέος της χώρας. Εξάλλου ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία που ήλθαν στη διάθεση του υπουργείου όταν ολοκληρωθεί η μετάφραση θα είναι ανοικτά σε όλους, μεταξύ άλλων σε ερευνητές και ιστορικούς ως τεκμήρια για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων.
Ο κ. Ήσυχος αναφέρθηκε στο βιβλίο που εξέδωσε το σύμβολο του μαρτυρικού Διστόμου Αργύρης Σφουντούρης "Πενθώ για τη Γερμανία" για να σχολιάσει ότι ο Αργύρης δεν πενθεί για το Δίστομο πενθεί για την ανθρωπότητα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Χουντής κάλεσε τη Γερμανία να αλλάξει στάση στην πάγια θέση της παρατηρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε με βάση τις αρχές της δημοκρατίας της ισότητας, για να μην ξαναξεκινήσει πόλεμος στη γηραιά ήπειρο.
O αναπληρωτής πρύτανης Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητής Στέλιος Περράκης κάλεσε τη Γερμανία να εγκαταλείψει την προκλητικά αλαζονική στάση απέναντι στην Ελλάδα και το αίτημα των επανορθώσεων.
«Θα ήταν εκδήλωση νομικού πολιτισμού, πολιτικής ευπρέπειας απέναντι στα θύματα και τη συλλογική ιστορική μνήμη, αν η Γερμανία προχωρούσε σε συζητήσεις για τις επανορθώσεις και εγκατέλειπε την αφ΄υψηλού αλαζονική αντιμετώπιση κρατών και λαών που δοκιμάστηκαν σε συγκεκριμένο ιστορικό γίγνεσθαι, αλλά επιβίωσαν με αξιοπρέπεια, περηφάνια και πίστη σε αρχές και αξίες δικαίου και ηθικής», ανέφερε σχετικά.
Ο κ. Περράκης χαρακτήρισε υπαρκτές και βάσιμες τις ελληνικές υπαρκτές και βάσιμες αξιώσεις επανορθώσεων και παρατήρησε ότι η παράλειψη αντίδρασης από ελληνικής πλευράς θα έγειρε θέμα ευθυνών.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας Wolfgang Gehrche χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός οτι η Γερμανία δεν έχει καταβάλλει αποζημιώσεις και μη αποδεκτό τον τόνο της γερμανικής κυβέρνησης και κάλεσε τους συμπατριώτες του να αναλάβουν την ευθύνη γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να συζητηθούν τέτοια θέματα στο γερμανικό κοινοβούλιο,
Ο καθηγητής της ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης -ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων- Christoph Schminck Gustavus αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες από μαρτυρίες γερόντων που συνάντησε σε διάφορα μέρη της χώρας σχετικές με τις βιαιοπραγίες των ναζί , εκτίμησε ότι το κλίμα στη Γερμανία αλλάζει και ζήτησε τη δικαίωση των θυμάτων.
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αντιστράτηγος Δημήτριος Αλευρομάγειρας αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών οφειλών -κατοχικό δάνειο και επανορθώσεις- ανέφερε ότι το ποσό κατ' εκτίμηση είναι 162 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές χωρίς τόκους και χωρίς το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνδρομή όλων των αρμοδίων- πολιτειακών, πολιτικών και μη πολιτικών φορέων- η προσπάθεια για την ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεων του Ελληνικού Λαού θα πετύχει.
Η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσίασε δύο τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμήνευσε η Ρίτα Αντωνοπούλου.
Ο ηθοποιός και γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας, Στέφανος Ληναίος απήγγειλε το ποίημα «Ηχήστε οι Σάλπιγγες» που είχε απαγγείλει ο 'Αγγελος Σικελιανός στη κηδεία του Κωστή Παλαμά το 1943.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Αργύρης Σφουντούρης καθώς και επιζώντες της εθνικής αντίστασης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης, μέλη διπλωματικών αποστολών όπως από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ιαπωνία, κλπ. δήμαρχοι περιοχών που υπέστησαν ολοκαυτώματα, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ.