Έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη τον λογαριασμό με τους ΠΑΣΟΚους και τους κεντροαριστερούς που μεταγράφονται και μεταπηδούν στη ΝΔ, οπότε δεν θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα νούμερο στον Ανδρέα Λοβέρδο, που είναι ο τελευταίος γνωστός πρώην «πράσινος» υπουργός που πήρε τον δρόμο προς το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Τους προηγούμενους λίγο έως πολύ τους ξέρετε. Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη, Λιβάνιος, Πιερρακάκης, Θεμιστοκλέους, Θεοχάρης, Σκέρτσος, Φλωρίδης, για να θυμηθούμε μόνο μερικούς από αυτούς.

Μένουμε στους δύο τελευταίους, γιατί έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη και είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι συζητήσεις στα πολιτικά παρασκήνια της πόλης αφορούν ΠΑΣΟΚους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν όμως… Λοβέρδοι στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής όλα τα χρόνια της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη η Θεσσαλονίκη δεν είχε κανέναν πρωτοκλασάτο ΠΑΣΟΚο που κατέβηκε με τη ΝΔ. Η Νιόβη Παυλίδου ήταν ένα από τα στελέχη που με πολιτική καταγωγή από το Ποτάμι κατέβηκε το 2019 με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Δεν τα πήγε τόσο καλά και έκτοτε δεν είχαμε καμία «μεταγραφή αεροδρομίου» από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ στο «Μακεδονία».

Τα σενάρια για Σκέρτσο και Φλωρίδη

Ούτε τώρα φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο. Για τον μεν Άκη Σκέρτσο, που είναι Θεσσαλονικιός καθώς εδώ γεννήθηκε, θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που συχνά ακούγεται είναι το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος αν και Κιλκισιώτης, έχει πολλές σχέσεις και επαφές στην πόλη.

akis_skertsos

floridis_giorgos





Όμως και εδώ μάλλον τα σενάρια θα μείνουν απλά σενάρια. Φυσικά και η Θεσσαλονίκη είναι πια ένα δύσκολο μονοπάτι, με τη βουλευτική εκλογή να έχει γίνει υπόθεση που θυμίζει επικίνδυνες αποστολές. Οπότε δύσκολα να τολμήσει ένας «πολιτικός μουσαφίρης» να κατέβει με τη ΝΔ και να εκλεγεί. Θυμίζουμε, πάντως, ότι τα σχετικά ανοίγματα είχαν ξεκινήσει επί Κώστα Καραμανλή, που το 2004 είχε συνεργαστεί με τον Στέλιο Παπαθεμελή, ο οποίος μάλιστα είχε καταφέρει με την πρώτη να εκλεγεί στην Α’ Θεσσαλονίκης ως συνεργαζόμενος βουλευτής με τη ΝΔ.

Αναζητούνται δεξιοί υποψήφιοι

Και μια και ο λόγος για πολιτικές διευρύνσεις, το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη για τη ΝΔ εντοπίζεται περισσότερο προς τα δεξιά της και όχι προς το κέντρο. Εδώ είναι που τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η Νίκη, φτάνουν και ξεπερνούν τα 20%, εδώ είναι που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σπάζουν το κεφάλι τους για να βρουν τρόπους να ανακόψουν τη δυναμική αυτών των σχηματισμών και ιδιαίτερα του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.

Επί Κυριάκου Μητσοτάκη το δεξιό-πατριωτικό κομμάτι της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης καλυπτόταν κυρίως από τον Κώστα Γκιουλέκα και δευτερευόντως από τον Δημήτρη Κούβελα, ενώ συντηρητικό ήταν και το ακροατήριο του πολιτευτή Νίκου Καραγιαννακίδη, ο οποίος έχει πλέον αποχωρήσει από τη ΝΔ. Οπότε και εδώ ίσως χρειαστεί κάποιο φρεσκάρισμα.

Ο επιτυχημένος υφυπουργός των συσκέψεων

Ο υφυπουργός των συσκέψεων τείνει να γίνει ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης στον έναν χρόνο της θητείας του πρέπει να έχει κάνει πάνω από 50 συσκέψεις για διάφορα θέματα. Πολλά από αυτά αφορούσαν στις εργασίες του flyover, όπου γενικά η παρουσία το υφυπουργού βοήθησε σημαντικά στο να συντονιστούν όλη η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η κυκλοφοριακή κίνηση στην πόλη. Σήμερα η νέα σύσκεψη που συγκαλεί ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης αφορά στον συντονισμό των εμπλεκόμενων οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων, ενόψει της επικείμενης καθαίρεσης της γέφυρας Πανοράματος και της σήραγγας στην περιφερειακή, λόγω της κατασκευής του flyover. Είναι προφανές ότι οι αλλαγές που υλοποιούνται δεν είναι και μικρές και ο Γκιουλέκας έχει αναλάβει να τους βάλει όλους σε μια σειρά για να μην μπλοκάρει όλη η πόλη. Και μέχρι στιγμής τα έχει πάει και καλά.

Ξεσηκωμός για τις καρέκλες στο Δ.Σ. της ΔΕΘ

Όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσηκώθηκε το σύμπαν στη Θεσσαλονίκη με το άρθρο 36 που προβλέπει τη νέα διάρθρωση του Δ.Σ. της ΔΕΘ, για το οποίο σας λέγαμε και χθες. Μετά τον Αγγελούδη, επακολούθησε και η Αηδονά, που άσκησε κριτική για το γεγονός ότι στο νέο σχήμα διοίκησης δεν μετέχουν οι φορείς της πόλης, ενώ το ίδιο έκαναν και όλοι οι συνήθως ύποπτοι που συμμετείχαν στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Αν θέλουμε τώρα να μιλήσουμε σοβαρά, ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν είναι λειτουργικό ένα Διοικητικό Συμβούλιο μιας δημόσιας εταιρείας στο οποίο συμμετέχουν 13 μέλη. Επιμελητήρια, Εξαγωγείς, Βιομήχανοι, κ.λπ., κ.λπ. Αυτό ίσχυε μέχρι πρότινος για τη ΔΕΘ και ήταν όλοι ικανοποιημένοι, γιατί κατά κάποιον τρόπο μετείχαν στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Όμως ευθύνη όλων αυτών δεν ήταν και το ότι η Έκθεση θέλει οπωσδήποτε ανάπλαση και ένα δυνατό φρεσκάρισμα;

Δήμος και Περιφέρεια επανέρχονται…

Από την άλλη, και η απόφαση της κυβέρνησης να εξοστρακίσει όλη τη Θεσσαλονίκη από το Δ.Σ. της ΔΕΘ ήταν και αυτή μάλλον προβληματική. Λέγεται ότι έγινε διά χειρός Χατζηδάκη. Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, θα διορθωθεί, καθώς εξετάζεται και είναι πολύ πιθανό τελικά το νέο μοντέλο να αλλάξει ελαφρώς και αντί για 7μελές, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να είναι 9μελές. Με δύο εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, που θα είναι από τον δήμο και την περιφέρεια. Σαν ελαφρά υποχώρηση θυμίζει αυτό. Χωρίς να αποκλείεται να ενταθούν οι πιέσεις και από τους υπόλοιπους φορείς για να συμπεριληφθούν και αυτοί στο σχήμα. Δώσε και σ' εμένα, μπάρμπα, που λένε…