Όρος του Τσίπρα στους δανειστές: Πρώτα λεφτά, μετά συμφωνία
Ο όρος που θα θέσει ο πρωθυπουργός για να ξεκινήσει η υλοποίηση των μέτρων
Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αποφασισμένος να μην υπογράψει την ενδιάμεση συμφωνία, εάν δεν δοθεί οικονομική ρευστότητα στη χώρα, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εμφανιστεί εύπιστος έναντι των δανειστών, αφού, σύμφωνα με όσα έχει πει, ενώ η ΕΚΤ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσωπικά τον διαβεβαίωναν ότι θα του έδιναν χρήματα, τελικά στραγγάλισαν με τον πιο σκληρό τρόπο την ελληνική οικονομία. Η ενδιάμεση συμφωνία (την οποία στελέχη της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «μικρή»), εάν και εφόσον υπάρξει, αναμένεται να αποτελέσει την αρχή μιας άλλης συζήτησης, αυτής για το Μεσοπρόθεσμο, η οποία ωστόσο είναι άγνωστο πού και πώς θα καταλήξει. Μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο, η χώρα πρέπει να έχει αναπνεύσει οικονομικά και αυτό επιδιώκει να πετύχει με τις κινήσεις και τις επαφές που έχει όλο το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με την εμπειρία της προγενέστερης συμφωνίας, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θέλει να έχει τελειώσει η συζήτηση, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα. Από την κυβέρνηση μιλούν για τα 1,9 δισ. από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για μεγαλύτερη βοήθεια. Ανθρωπος-κλειδί για να απεγκλωβιστεί τελικά η Ελλάδα από το αδιέξοδο στο οποίο την έφεραν οι δανειστές και οι εταίροι αναδεικνύεται η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίζεται να έχει κατανοήσει καλύτερα από όλους την αναγκαιότητα για πολιτική λύση.
Το πυροτέχνημα Τσίπρα για δημοψήφισμα κινητοποίησε ακόμα περισσότερο τη Γερμανίδα καγκελάριο, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε πολύ σοβαρά προβλήματα στο ευρώ. Την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, για εξεύρεση λύσης δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται όλοι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες. Εκτός από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πιερ Μοσκοβισί, κανείς άλλος δεν φαίνεται έτοιμος για τη συμφωνία.
ΤΟ ΣΧΗΜΑ
Το θέμα Βαρουφάκη, παρά τις οποίες διαστάσεις πήρε την πρώτη ημέρα της αλλαγής του διαπραγματευτικού σχήματος, τελικά ξεφούσκωσε γρήγορα, αφού με μια μικρή καθυστέρηση οι εταίροι αντελήφθησαν ότι αυτός που προχθές έβριζαν στη Ρίγα της Λετονίας θα ξαναγυρίσει και θα συνομιλεί μαζί τους στα Eurogroup. Ακόμα, για πρώτη φορά οι δανειστές μας, και μετά τη στήριξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών, ισχυρίζονται ότι τα όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι υπό την απόλυτη έγκριση του πρωθυπουργού, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο κινούνται στην ίδια «απρόβλεπτη» γραμμή, την οποία κανένας στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να κατανοήσει. Το γεγονός, ακόμα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ψεύτες τόσο τον Μάριο Ντράγκι όσο και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ εκνεύρισε ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι έσπευσαν να απαντήσουν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να υπάρξει συμφωνία.
ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι, για να δείξουν στον πρωθυπουργό ποιος κάνει κουμάντο, κατέθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα τέσσερα αιτήματα, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση:
- Κατ’ αρχάς, ζήτησαν τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν επαφές και με άλλους υπουργούς.
- Δεύτερον, θέλουν κλιμάκιο ελεγκτών του ΔΝΤ να επισκεφθεί την Αθήνα.
- Τρίτον, ζήτησαν να υπάρξει συλλογή στοιχείων πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Και, τέταρτον, είπαν ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, εάν δεν υπάρξει σύγκλιση στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2014 και του 2015.
- Ακόμα, διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι και στο ενδεχόμενο που η Ε.Ε. υποχωρήσει λίγο, το ΔΝΤ είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν περιέχει λύσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Οπως λένε, άλλωστε, όλες οι πληροφορίες, ο γνωστός σε όλους κ. Πολ Τόμσεν είναι αυτός που προκαλεί τα σοβαρότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
«Πράσινο φως» για συζητήσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Για να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας αυτά που θέλει, θα πρέπει να δώσει αυτά που δεν θέλει. Δηλαδή, να συζητήσει με τους εταίρους και θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τα οποία μέχρι και σήμερα θεωρούνταν «κόκκινες γραμμές».
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει το πράσινο φως στους συνεργάτες του για να ξεκινήσουν δειλά-δειλά αυτές οι συζητήσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να αντιληφθεί τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι δανειστές και σε ποιο σημείο θέλουν να φτάσουν τη χώρα.
Ετσι, οι πληροφορίες λένε ότι:
- Αναφορικά με τα εργασιακά, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να συναινέσει στο πάγωμα των θεμάτων που την ενδιέφεραν μέχρι και του χρόνου.
- Σε σχέση με τις συντάξεις ενδέχεται να ξεκινήσει μια συζήτηση που θα έχει ως θέμα τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Οπως διευκρινίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κληθούν να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους, αλλά ότι δεν αποκλείεται να ζητηθούν από τις εταιρείες που ώθησαν τους υπαλλήλους τους να βγουν στη σύνταξη (προκειμένου να γλυτώσουν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) να πληρώσουν αποζημιώσεις-πρόστιμα. Πάντως, για τις πρόωρες συντάξεις (σ.σ.: όσοι βγήκαν σε σύνταξη και είναι κάτω από 62 χρόνων) η κυβέρνηση κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή γύρω στο 11%. Οι δανειστές, επίσης, πιέζουν για να μειωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων από το 1983 έως το 1993, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν πειραχτεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν συζητά για να αλλάξει το καθεστώς σε τέσσερις κατηγορίες: στις μητέρες με παιδιά, σε αυτούς που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα, στα βαρέα και ανθυγιεινά και στους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα τον καταργεί από του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει από φέτος τις αντικειμενικές αξίες. Ακόμα, ενδέχεται να υπάρξει έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα από 50.000 έως 60.000 ευρώ.