Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα συναντηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αύριο Τρίτη, στις 17:30, στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αύριο στις 09:00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Εκνευρισμός Σαπέν με Βαρουφάκη

Σύμφωνα με παρόντες σε ένα από τα πρώτα Eurogroup του Γιάννη Βαρουφάκη το Φεβρουάριο, ο Σαπέν αντέδρασε νωρίς στη διαμάχη για να υπάρξει πίεση για αλλαγή στη στάση απέναντι στην Αθήνα. Την άποψη αυτή δεν τη συμμερίστηκαν άλλοι. Ο επόμενος υπουργός που μίλησε ήταν ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Παντοάν, που συνήθως θεωρείται υπέρμαχος της ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ. Ακολούθησε πολύ διαφορετική γραμμή, επιχειρηματολογώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. Κανένας άλλος υπουργός δεν μίλησε υπέρ της Αθήνας μετά από αυτό, λένε αξιωματούχοι.

Ανθρωποι που έχουν μιλήσει με τον Παντοάν αναφέρουν ότι ο Ιταλός, όπως και αρκετοί άλλοι υπουργοί, έχουν χάσει την υπομονή τους με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος στις αρχές της θητείας του ισχυρίστηκε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος ήταν μη βιώσιμο. Αυτό προκάλεσε δημόσια επίπληξη- ο Παντοάν έγραψε στο Twitter ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν ακατάλληλος- κάτι που πάγωσε τις σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Αθήνας.

Μετά από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, ο Σαπέν έχει γίνει πολύ λιγότερο ελαστικός. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, παρόντες στη συνάντηση στη Ρίγα, ο Σαπέν ήταν ιδιαίτερα θυμωμένος εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούνται στις συζητήσεις με άσχετα ζητήματα όπως το πού πρέπει να γίνονται οι συναντήσεις και ποιοι να είναι παρόντες, παρότι και οι δύο πλευρές ήξεραν ότι έπρεπε να επιλυθούν ουσιαστικές διαφορές.

Οπως κι άλλοι υπουργοί στη Ρίγα, ο Σαπέν είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι τα όρια του υφιστάμενου προγράμματος πρέπει να γίνουν σεβαστά, σημειώνοντας ότι ενώ οι δανειστές της ευρωζώνης θα μπορούσαν να είναι ευέλικτοι, αυτή η ευελιξία έπρεπε να είναι εντός της δομής του ισχύοντος προγράμματος. Μία άποψη που ο Σόιμπλε έχει υιοθετήσει από την αρχή της τρέχουσας αντιπαράθεσης. Επίσης υποστήριξε ότι ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης.

Στο τέλος της συνάντησης, ο 63χρονος Γάλλος χλεύασε ακόμη και την έκθεση του Ελληνα ομολόγου του σε γαλλικά περιοδικά, κάτι που περιελάμβανε την επίμαχη φωτογράφιση στο Paris Match. «Του είπα ότι διαβάζω το περιοδικό Philosophie. Είναι πολύ καλύτερο από το Paris Match», είπε ο Σαπέν σε δημοσιογράφους.