Chevron: Το αστρονομικό ποσό από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης - Πού θα πάνε τα χρήματα
Το "μοντέλο" που έχει σχεδιαστεί
Τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μετά τις υπογραφές με τη Chevron είναι ήδη νομοθετημένο από το 2013 να αποδοθούν στο ασφαλιστικό σύστημα κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας
Διαβάστε: Chevron: Έπεσαν οι υπογραφές - Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
Όσον αφορά το πώς θα γίνει η εκμετάλλευση των πόρων, αναμένεται η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, με την εφαρμογή ενός μοντέλου στα πρότυπα της Νορβηγίας. Ειδικότερα, τα δημόσια έσοδα είναι ήδη νομοθετημένο από το 2013 να αποδοθούν στο ασφαλιστικό σύστημα κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας και μέσω ανταποδοτικών ωφελειών, το 25% των εσόδων στις Περιφέρειες. Παράλληλα θα δημιουργηθούν χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.Chevron: Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου χθες, Πέμπτη (23/10), «ολοκληρώνεται η διαδικασία στην ΕΔΕΥΕΠ, ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Μπορεί να βγει και στις επόμενες μέρες και σίγουρα πριν από το τέλος του μήνα, ώστε να ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και μετά μέσα στον Νοέμβριο, ακριβώς όπως το είχαμε προβλέψει και λίγο νωρίτερα, να πάει η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να ελεγχθεί και μετά να πάει στη Βουλή για ψήφιση ή πριν από το τέλος του χρόνου ή στην αρχή του επόμενου. Στόχος είναι να ξεκινήσει γεωφυσικές μελέτες μέσα στο 2026. Επίσης και η Exxon Mobil έχει πολύ σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δηλαδή, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής ενεργοποιούνται, ώστε να αναπτυχθεί η χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Οριστικοποιήθηκε η σύμβαση
Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), με βάση την υπουργική απόφαση, θα καλέσει την κοινοπραξία Chevron - HELLENiQ Energy να οριστικοποιήσει τα σχέδια σύμβασης που θα υπογραφούν με το ελληνικό Δημόσιο το προσεχές διάστημα και θα περιλαμβάνουν τέσσερα συνολικά μπλοκ: «Νότια της Πελοποννήσου», «Α2», «Νότια της Κρήτης I» και «Νότια της Κρήτης II».
Επόμενη κίνηση προβλέπεται πως θα είναι η αποστολή του φακέλου του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και κατόπιν θετικής εισήγησης, θα ακολουθήσει η υπογραφή των Συμβάσεων Μίσθωσης από τις εταιρείες και την ΕΔΕΥΕΠ, η έγκριση από τον υπουργό και αμέσως μετά η κύρωση από τη Βουλή. Η κίνηση αυτή θα είναι και η τελευταία πριν από την έναρξη των σεισμικών ερευνών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκκινήσουν εντός του 2026, ανάλογα και με τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις.
Όσον αφορά στην περιοχή νότια της Κρήτης, αυτή βρίσκεται σε βαθιά ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ, νότια του νησιού, και θεωρείται μία από τις πλέον ελπιδοφόρες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, οι γεωλογικές δομές της εμφανίζουν ομοιότητες με πεδία της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά αποθέματα, όπως τα κοιτάσματα Zohr (Αίγυπτος) και Leviathan (Ισραήλ).
En