Ξεκίνησε η πολιτική πολυκοσμία του τριήμερου εορτασμού της 26ης στη Θεσσαλονίκημε την επίσημη δοξολογία που έγινε χθες το πρωί στον Άγιο Δημήτριο. Ήταν η πρώτη παρουσία του Κωνσταντίνου Τασούλαστη Θεσσαλονίκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας και γενικώς ο Ηπειρώτης πολιτικός εισέπραξε αρκετά χειροκροτήματα στην πασαρέλα που στήνεται κάθε χρονιά στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου κατά την προσέλευση των επισήμων. Εκεί καταγράφονταν παλιά και τα ντεσιμπέλ των χειροκροτημάτων. Κατά γενική ομολογία λοιπόν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισέπραξε αρκετά θερμή υποδοχή στη Θεσσαλονίκη.
Ο Φάμελλος και ο Βαγγέλας
Τι ξεχώρισε άλλο από τη δοξολογία σε πολιτικό επίπεδο; Το «παρών» που δήλωσαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και της Νίκης Δημήτρης Νατσιός που ήταν και εορτάζων και η απουσία του Νίκου Δένδια, καθώς η παράδοση λέει ότι ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις του τριημέρου. Ήταν εκεί για πρώτη φορά με τη ιδιότητα του Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, επίσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που προσήλθε συνοδευόμενος από τον παλιό του πολιτικό φίλο Σωτήρη Βόσδου και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης μετά της συζύγου του, ο οποίος προφανώς και ανέβηκε ως προπομπός της εδώ επίσκεψης του πρωθυπουργού.
Ο καφές του Νέζη
Πάντως ο Νέζης φάνηκε απόλυτα ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα της Θεσσαλονίκης και δη τα νέα της εστίασης της πόλης. Εθεάθη να πίνει τον καφέ του το μεσημέρι στο γνωστό «Ολύμπιον», που είναι το αγαπημένο στέκι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και λέμε ενημερωμένος γιατί το μαγαζί άνοιξε ξανά μόλις πριν από μερικές ημέρες ύστερα από μια μεγάλη ανακαίνιση που έγινε σε όλο το κτίριο. Και ο Νέζης έπινε χτες το μεσημέρι εκεί καφέ. Παρέα με πολλούς. Ξεκινώντας από τον Στράτο Σιμόπουλο, τη Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ενώ στη συνέχεια πέρασαν από το τραπέζι ο Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε μια σύντομη κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Νίκος Ταχιάος και ο Θόδωρος Καράογλου. Αν υπήρχε μεγάλη τραπέζι θα κάθονταν όλοι μαζί, όπως σχολίασε κάποιος.
Η άνοδος του πρωθυπουργού
Η συνέχεια της πολυκοσμίας θα δοθεί αύριο στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ. Με παρόντες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρόγραμμά του είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. «Όχι λόγω περιεχομένου, αλλά λόγου χρόνου», όπως έλεγε στενός του συνεργάτης. Είναι πιθανόν πάντως να παραβρεθεί στα εγκαίνια της διπλής έκθεσης που διοργανώνεται στο ΥΜΑΘ από το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Ελλάδος και το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Ζωντανεύοντας την ιστορία».
Η καλή χημεία Τζίτζη-Αγγελούδη
Πάμε λίγο στον Στέλιο Αγγελούδη που τις εορταστικές ημέρες που περνάμε είναι ο οικοδεσπότης των ημερών. Και αποδεικνύεται αεικίνητος. Πέρα από το θεσμικό και εορταστικό πρόγραμμα που είναι βαρύ κάνει και άλλα. Για παράδειγμα την Παρασκευή το μεσημέρι υποδέχθηκε στο δημαρχείο τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Δεν είναι κρυφό στην πόλη ότι η πολιτική χημεία μεταξύ των δύο ανδρών ήταν πάντοτε πολύ καλή και ότι ο νέος Επίτροπος είχε δει με ικανοποίηση την εκλογή του Αγγελούδη στη δημαρχεία Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση της Παρασκευής δεν ήταν η πρώτη, καθώς είχαν προηγηθεί άλλες δύο. Μία ενώ ακόμη ο Τζιτζικώστας ήταν περιφερειάρχης, αλλά και μια ακόμη στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος.
Οι αγκαλιές και το δώρο
Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω η πολύ καλή σχέση. Με μια θερμή αγκαλιά στην αρχή, ενώ τα φιλιά και οι αγκαλιές του Τζιτζικώστα συνεχίστηκαν και με τους στενούς συνεργάτες του Αγγελούδη, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, Παντελή Καζαντζίδη και Σταύρο Οραήλογλου, με τον Τζιτζικώστα να σχολιάζει «τι ομάδα έχεις» και να χαρακτηρίζει «φίλο από τα παλιά» τον Αγγελούδη και να σημειώνει πως «ο δήμος είναι σε καλά χέρια».
Από τη μεριά του ο Αγγελούδηςανταπέδωσε επισημαίνοντας τη στήριξη που είχε από την πρώτη στιγμή από τον Τζιτζικώστα όσο ακόμη ήταν στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Αλλά και στο ζουμί της συνάντησης που ήταν η πορεία των μεγάλων έργων που σχεδιάστηκαν και δρομολογούνται με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξε συμφωνία, με τον Τζιτζικώστα να φεύγει από το δημαρχείο με ένα «πρες παπιέ» με το σήμα του δήμου στις αποσκευές του ως δώρο.
Τώρα το Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα παρέστη στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, έκανε την καθιερωμένη κ΄σθε Σάββατο βόλτα του στο κέντρο για να πάρει λίγο κλίμα και να δει τι συζητιέται και ποια είναι τα προβλήματα της πόλης. Πέρασε από την αγορά Βλάλη, όπου και διαπίστωσε ότι η κίνηση ήταν αυξημένη, καθώς η πόλη ήταν γεμάτη από τουρίστες. Με αυτά τα καλά νέα ο καφές, που ήπιε στη συνέχεια μαζί με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Γάκη και τους στενούς του συνεργάτες στο «Dadas» της οδού Ικτίνου, ήταν μάλλον πιο γευστικός.
Η συνάντηση Κούβελα με τον Παπασταύρου
Φαίνεται ότι έχει αναλάβει να λύσει και αρκετά θέματα της Θεσσαλονίκης ο καθόλα δραστήριος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου. Αυτό φάνηκε από τη συνάντηση που είχε με τον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κούβελα, όπου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια, το περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη στη Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ζητήματα χρήσεων γης σε κεντρικούς δρόμους του Ελευθερίου-Κορδελιού, που επηρεάζουν την οικονομική και πολεοδομική ανάπτυξη τις περιοχής που σήμερα μαραζώνει. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ζήτησε να δοθεί λύση με την απελευθέρωση διαφόρων λειτουργιών, μέχρι να ολοκληρωθεί το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο και ο υπουργός δεν το είδε και πολύ αρνητικά.
Ένας γκουρού της τεχνολογίας στο ThessINTEC
Ένας γκουρού των τεχνολογικών λύσεων βρέθηκε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε το πολλά υποσχόμενο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC. Ο λόγος για τον Charles Hoskinson, συνιδρυτή των κορυφαίων κρυπτονομισμάτων Ethereum και Cardano και ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Input Output, η οποία αποτελεί ένα κέντρο ανάπτυξης πρωτοπόρων τεχνολογικών λύσεων με βάση τις Blockchain και AI Technologies, με 1.000 ερευνητές σε όλο τον κόσμο, ο οποίος επισκέφθηκε το εργοτάξιο και τα γραφεία του ThessINTEC στην Περαία, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της εταιρίας Tamara Haasen και πολυμελή ομάδα συνεργατών του.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ThessINTEC Νίκος Ευθυμιάδης, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Γιάννης Κακαβάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της European Innovation Solutions Πάρις Κοκορότσικος, ο οποίος πρότεινε στην IO το ThessINTEC και τη Θεσσαλονίκη ως έναν ιδανικό χώρο και οικοσύστημα για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου κέντρου.
Η συνάντηση με τη Διοίκηση και τα στελέχη του Thess INTECπραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και δημιουργικότητας (διήρκερσε σχεδόν 3 ώρες), με τις δύο πλευρές να εξετάζουν συγκεκριμένες δυνατότητες συνεργασίας, οι λεπτομέρειες των οποίων θα περιγραφούν αναλυτικά στο Μνημόνιο Συνεργασίας που συμφωνήθηκε να υπογραφεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Γαλάζια κερκίδα
Και από την καινοτομία πάμε λίγο στα πιο λάιτ θέματα που αφορούν στα πολιτικοαθλητικά του Σαββατοκύριακου. Ως γνωστόν οι Ηρακληδείς δεν είναι πολλοί στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι φανατικοί και δίνουν το παρών σε όλους τους αγώνες του Γηραιού, προσπαθώντας να τον ενισχύσουν για να ανέβει κατηγορία. Έτσι το Σάββατο στο Καυταντζόγλειο βρέθηκαν οι γνωστοί Ηρακληδείς (στη Θεσσαλονίκη έχουν το παρατσούκλι «Οι γριές») Θόδωρος Καράογλου και Μιχάλης Γεράνης που είναι ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μαζί στην εξέδρα εθεάθησαν ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Γαλαμάτης με το γιό του, ο γνωστός γαλάζιος Μόσχος Μπαντούλας και ο βετεράνος της ομάδας Δημήτρης Αδάμου. Παρά την ενίσχυση στην κερκίδα πάντως ο αγώνας κόντρα στη Νίκη Βόλου έμεινε στο 0-0.
Η selfie της Θρασκιά
Αντίθετα με πλατιά χαμόγελα έφυνε από την Πυλαία και το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ η γνωστή οπαδός του Δικεφάλου του Βορρά Ράνια Θρασκιά. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε άνετα το Περιστέρι στο μπάσκετ και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης ήταν πολύ ευχαριστημένη. Πρόλαβε μάλιστα να βγάλει και μια selfie με τον Μπάνε Πρέλεβιτς, που όπως έγραψε και η ίδια αποτελεί έναν μύθο…