ΠΑΣΟΚ: Σε κρίση στρατηγικής ο Χάρης Δούκας - Ένας ένας, βουλευτές και στελέχη του "κουνάνε μαντήλι"
Αποστασιοποίηση πρώην συνεργατών και στελεχών
Η πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο Χάρης Δούκας προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κύκλου που τον υποστήριξε κατά τις εσωκομματικές εκλογές
Σε κρίση στρατηγικής φαίνεται πως βρίσκεται ο Χάρης Δούκας, ο οποίος ένα χρόνο μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές από τον Νίκο Ανδρουλάκη βλέπει τον Παύλο Γερουλάνο να τον έχει υπερσκελίσει μετά και από τις δηλώσεις του περί «κολλημένης βελόνας».
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρης Δούκας δεν βλέπει πρόβλημα με την «κολλημένη δημοσκοπική βελόνα». Πριν από λίγο καιρό, σε ανάλογη ερώτηση είχε κρατήσει την ίδια γραμμή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα σχολιάσω, δεν είναι σωστό να βάζουμε προθεσμίες. Δεν υπάρχει πρόεδρος με προθεσμίες. Με εσωστρέφεια να συζητήσουμε, να αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ η κοινωνία και να ενδυναμωθεί η προσπάθειά μας».
Παρόμοια στάση τηρούν και άλλοι βουλευτές και στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του Χάρη Δούκα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην χρεώνονται τις τρέχουσες θέσεις του. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ομάδα που συντόνισε την προεκλογική εκστρατεία για τις εσωκομματικές εκλογές δεν έχει συνεδριάσει εδώ και αρκετούς μήνες, γεγονός που υποδηλώνει την αποδιοργάνωση που επικρατεί και την απόσταση που χωρίζει πλέον τον δήμαρχο Αθηναίων με τα συγκεκριμένα στελέχη.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στην περιφέρεια, με μεσαία στελέχη να αποστασιοποιούνται από τις επιλογές και τις θέσεις που εκφράζει ο Χάρης Δούκας, αλλά και για την συμπεριφορά που έχει επιδείξει απέναντί τους μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν είναι λίγα αυτά τα στελέχη που είναι οργισμένα, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων δεν τους σηκώνει ούτε τα τηλέφωνα.
Στηρίζει Ανδρουλάκη λόγω Γερουλάνου
Οι συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του Χάρη Δούκα σε ποικίλα θέματα αποκαλύπτουν την προσπάθειά του να περιορίσει την ανοδική πορεία του πολιτικού του αντιπάλου. Η στρατηγική που ακολουθεί περιλαμβάνει ακόμη και την υποστήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη - παρά το ότι διαφωνεί μαζί του - γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στον μηχανισμό του. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωσή του στο Action24, όπου υποστήριξε ότι εάν επηρεαζόταν από την "βελόνα" δεν θα συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας.Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρης Δούκας δεν βλέπει πρόβλημα με την «κολλημένη δημοσκοπική βελόνα». Πριν από λίγο καιρό, σε ανάλογη ερώτηση είχε κρατήσει την ίδια γραμμή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα σχολιάσω, δεν είναι σωστό να βάζουμε προθεσμίες. Δεν υπάρχει πρόεδρος με προθεσμίες. Με εσωστρέφεια να συζητήσουμε, να αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ η κοινωνία και να ενδυναμωθεί η προσπάθειά μας».
Η θέση για τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων
Παράλληλα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στην αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Αθηναίων προωθεί το όραμα της συνεργασίας μεταξύ προοδευτικών πολιτικών σχημάτων. Όταν μάλιστα ερωτήθηκε για την ενδεχόμενη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε τέτοιο διάλογο, απάντησε καταφατικά, αδιαφορώντας για την επίσημη γραμμή του κόμματος περί αυτονομίας, αλλά και την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κομματικής και εκλογικής βάσης, που δεν θέλει να βλέπε τον Τσίπρα ούτε ζωγραφιστό.Αποστασιοποίηση πρώην συνεργατών και περιφερειακών στελεχών
Η πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο Χάρης Δούκας προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κύκλου που τον υποστήριξε κατά τις εσωκομματικές εκλογές. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που αποτέλεσε βασικό οργανωτικό στέλεχος της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει επιλέξει πλέον αυτόνομη πολιτική πορεία. Σύμφωνα μάλιστα με καλά γνωρίζοντες, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κρατάει τον μηχανισμό του, που έστησε τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα με κόπο και ιδρώτα, σε απόσταση από τον δήμαρχο Αθηναίων.Παρόμοια στάση τηρούν και άλλοι βουλευτές και στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του Χάρη Δούκα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην χρεώνονται τις τρέχουσες θέσεις του. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ομάδα που συντόνισε την προεκλογική εκστρατεία για τις εσωκομματικές εκλογές δεν έχει συνεδριάσει εδώ και αρκετούς μήνες, γεγονός που υποδηλώνει την αποδιοργάνωση που επικρατεί και την απόσταση που χωρίζει πλέον τον δήμαρχο Αθηναίων με τα συγκεκριμένα στελέχη.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στην περιφέρεια, με μεσαία στελέχη να αποστασιοποιούνται από τις επιλογές και τις θέσεις που εκφράζει ο Χάρης Δούκας, αλλά και για την συμπεριφορά που έχει επιδείξει απέναντί τους μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν είναι λίγα αυτά τα στελέχη που είναι οργισμένα, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων δεν τους σηκώνει ούτε τα τηλέφωνα.
En