Σάλο έχει προκαλέσει η εικόνα των βαρέων φορτηγών μέσα στον χώρο της Αγίας Σοφίας, υπό τον φόβο ότι μπορεί να προκαλούν φθορές σε ένα παγκοσμίου ακτινοβολίας πολιτιστικό μνημείο. Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν, είναι και ο βουλευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Παρακολουθούμε όλοι με ιδιαίτερη ανησυχία τις εικόνες βαρέων φορτηγών να σταθμεύουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε αρχικά στην ανάρτησή του.

Διαβάστε: Σάλος στην Τουρκία για τα φορτηγά και τις σκαλωσιές στην Αγία Σοφία κατά την αναστήλωση (Βίντεο)


Η ανάρτηση του Μίλτου Χρυσομάλλη για την Αγία Σοφία

Παρακολουθούμε όλοι με ιδιαίτερη ανησυχία τις εικόνες βαρέων φορτηγών να σταθμεύουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, στο μεγάλο αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας. Καμία εργασία συντήρησης δεν δικαιολογεί αυτή την εικόνα, σε έναν τόσο ιερό χώρο με τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία.

Φοβάμαι πως αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα υποστεί φθορές - το συνομολογούν αυτό και Τούρκοι ειδικοί - καθότι οι τουρκικές υπηρεσίες δεν το προστατεύουν ως πρέπει, όπως έχουν διεθνή υποχρέωση. Άλλωστε αυτή η έννοια δεν σημαίνει τίποτα για το τουρκικό κράτος, όπως απέδειξε με την εμμονική αλλαγή της χρήσης του λίκνου της Ορθοδοξίας από μνημείο σε τζαμί, παρά τη διεθνή κατακραυγή και χωρίς να υπολογίσει τις φθορές και την απομείωση της αξίας του.


Η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έσπευσε να δικαιολογήσει την παρουσία των φορτηγών εντός της Αγίας Σοφίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αναγκαία έργα αποκατάστασης και αντισεισμικής προστασίας», τα οποία δεν απειλούν το μνημείο, αφού όπως αναφέρει το αρμόδιο τουρκικό υπουργείο, «ετοιμάστηκε ειδική πλατφόρμα για να μπουν τα φορτηγά χωρίς να γίνει καμία ζημιά».