Η σωστή πρόβλεψη του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, το κλειστό γυμναστήριο που ξεκόλλησε ύστερα από 21 χρόνια, οι φυλές του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον Γερουλάνο και η κοινή εμφάνιση Βενιζέλου και Γιαννίτση
Βουτιές στον Θερμαϊκό
Η παραπολιτική στήλη του parapolitika.gr "Βουτιές στον Θερμαϊκό" με πολύ παρασκήνιο από τη Θεσσαλονίκη
Πριν από ένα μήνα ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, με φόντο τον Θερμαϊκό, έλεγε αναλύοντας τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ότι οι αγρότες θα αποτελέσουν ένα σοβαρό ζήτημα για τη ΝΔ το επόμενο διάστημα. Φαίνεται ότι είχε δίκιο. Γιατί πέρα από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται προ των πυλών, έχουμε και άλλες αντικυβερνητικές κινήσεις. Εννοούμε το σενάριο που συζητιέται έντονα τις τελευταίες ώρες στην πόλη ότι μια σειρά από μεγάλες εταιρείες σκέφτονται να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από την 31η Agrotica 2026, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει από τις 29 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου στη ΔΕΘ. Οι εταιρίες αποσύρονται από την έκθεση καθώς, όπως αναφέρουν, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών και η καθυστέρηση στην προκήρυξη κρίσιμων προγραμμάτων, όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, δε διευκολύνει τη λειτουργία της αγοράς αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού και τις προσδοκίες για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο.
Μεταξύ αυτών που αποσύρονται είναι το Επιμελητήριο Σερρών, ενώ επιπλέον η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος κατέθεσε επίσημα αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τη ΔΕΘ-Helexpo για τη λήψη άμεσων μέτρων και αναβολή της Agrotica 2026. Επίσης απόφαση για απόσυρση από την Agrotica 2026 έχουν πάρει τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, καθώς και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου. Όλα αυτά ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία για τις συμμετοχές, οπότε το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει χρόνος για την κυβέρνηση αλλά και για τη διοίκηση της ΔΕΘ για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Agortica πετσοκομμένη και υπό πολιορκία από τα τρακτέρ δε θα είναι και η καλύτερη εικόνα για την κυβέρνηση…
Η μάχη της Θεσσαλονίκης και οι δημοσκοπήσεις
Τα της Θεσσαλονίκης και το πόσο δύσκολη θα είναι η «γαλάζια» μάχη του σταυρού στην πρώτη εκλογική περιφέρεια σάς τα έχουμε πει πολλές φορές. Οι 8 έδρες που κέρδισε το 2023 η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι απίθανο να επαναληφθούν, ενώ όλοι μιλούν για 5 ή το πολύ 6 έδρες στις εκλογές του 2027. Οπότε καταλαβαίνετε ότι σε μια εκλογική περιφέρεια, όπου δραστηριοποιούνται 6 υφυπουργοί, επίσης 3 εν ενεργεία βουλευτές και 3 με 4 ισχυροί νέοι παίκτες θα δούμε να παίζεται η ταινία «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Για το λόγο αυτό γίνονται και μερικές δημοσκοπήσεις είτε για να δουν οι ισχυροί που βρίσκονται είτε για να αντιληφθούν αυτοί που κινδυνεύουν, αν είναι πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού ή κάτω και οι καινούργιοι αν έχουν κάποια τύχη.
Οι στροφές που ανεβάζει ο Καλαφάτης
Έτσι όλοι στη ΝΔ Θεσσαλονίκης ανεβάζουν ταχύτητα και στροφές. Για παράδειγμα ο Σταύρος Καλαφάτης που πύκνωσε τις τηλεοπτικές του παρουσίες. Σε μια από τις τελευταίες του (Action 24) ο υφυπουργός Ανάπτυξης μιλώντας αναφορικά για τη συμφωνία κυβέρνησης και Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή και ιδιαίτερης σημασίας κίνηση που εξασφαλίζει ουσιαστικά τη σταθερότητα στις σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων, Όπως τόνισε «η συμφωνία δείχνει τον δρόμο του πως πρέπει να πορευτούμε ώστε να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή που είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Θεωρώ ότι είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αγκαλιάζουν όλες οι πλευρές. Και όσοι δε βλέπουν τα πράγματα στενόθωρα την επικροτούν».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας ο Καλαφάτης προανήγγειλε αυξήσεις στους ελέγχους στην αγορά, με τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς, η οποία θα στελεχώνεται με 300 νέους ελεγκτές, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Μόνο τους τελευταίους 16 μήνες έχουν γίνει περισσότεροι από 45 χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε πολυεθνικές. Αν όλα αυτά είναι αρκετά, είναι ένα άλλο θέμα…'
Γήπεδο μετά από 21 χρόνια
Χτες όπως σας είχαμε προαναγγείλει υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και της περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά η προγραμματική σύμβαση για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου Μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας. Σε σύσκεψη στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, του Προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θάνου Μπέγκα, της Προέδρου των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης Δήμητρας Γιαννιού και του Συντονιστή του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Γιάννη Παπαγεωργίου, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, από πόρους της Περιφέρειας και των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης.
Η «Ολοκλήρωση Κτιριακών Εγκαταστάσεων Κλειστού Γυμναστηρίου Τ10 στη Μίκρα» αφορά στην ανακατασκευή και αποπεράτωση του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στο μεγαλύτερο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Μίκρα. Όλα αυτά 21 χρόνια μετά την έναρξη της ημιτελούς ανέγερσής του, καθώς το Γυμναστήριο άρχισε να κατασκευάζεται το 2003 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του υπέστη αλλεπάλληλους βανδαλισμούς που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωσή του. Μια προσπάθεια αποπεράτωσης έγινε το 2014, χωρίς όμως να τελεσφορήσει. Με την αποπεράτωσή του θα χρησιμοποιηθεί για τα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, της χειροσφαίρισης και της πετοσφαίρισης. Το χρονοδιάγραμμα της προγραμματικής σύμβασης είναι 38 μήνες. Πάντως ο Βρούτσης δεν έχασε την ευκαιρία και πήγε και στο Παλέ για να δει τη νίκη της Εθνικής με τη Ρουμανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου στο μπάσκετ.
Βενιζέλος για Γιαννίτση
Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα o Τάσος Γιαννίτσης για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Ελλάδα 1953 2024: χρόνος και πολιτική οικονομία». Στο πάνελ θα ανέβουν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο πανεπιστημιακός Θεόδωρος Παναγιωτίδης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος. Στο ακροατήριο δε αναμένεται να κυριαρχήσουν το πράσινο και το πανεπιστημιακό χρώμα, αλλά και πολλοί δικαστές και δικηγόροι.
Πολλές φυλές στον Γερουλάνο
Πασοκικό ήταν και το ακροατήριο στην προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στην Πυλαία η Νομαρχιακή του κόμματος της Β’ Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Παύλο Γερουλάνο. Ο εμπνευστής του όρου «της βελόνας» στην πολιτική σκηνή της χώρας ήταν αυτή τη φορά πιο θεσμικός, υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ, χωρίς και πάλι να αποφύγει να εκφράσει τους προβληματισμούς του. Γιατί τι άλλο αποτελεί η παραδοχή του ότι 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν πάνε σίγουρα στην κάλπη; Πάντως στο ακροατήριο υπήρξαν αρκετές φυλές του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τόσο οι προεδρικοί, όπως ο Θανάσης Γλαβίνας και οι οπαδοί του Παύλου Γερουλάνου, που στη Θεσσαλονίκη είχε πάει πολύ καλά στις εσωκομματικές εκλογές, όσο και κάποιοι φίλοι της Άννας Διαμαντοπούλου, όπως ο Χρόνης Μακρίδης. Μάλλον έχει ξεχαστεί το γεγονός ότι η παρουσία της Άννας στις εσωκομματικές εκλογές ήταν για πολλούς ο λόγος που ο Γερουλάνος έχασε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ή μήπως όχι;.