Αποστολή στην Ουάσινκτον: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Με την Υφυπουργό Αμύνης των ΗΠΑ Christine Wormuth πρόκειται να συναντηθεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του στην Ουάσιγκτον που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου, αντί του προγραμματισμένου και κλεισμένου ραντεβού του με τον ομόλογό του A.Carter, ο οποίος και το ακύρωσε με πρωτοβουλία του την παραμονή της αφίξεως του Έλληνος υπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο λόγος της ακύρωσης

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Αμερικανός υπουργός ήταν η έκτακτη σύσκεψη που όρισε αιφνιδιαστικά την ημέρα εκείνη (21 Μαΐου) ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, όπου θα εξεταστούν σφαιρικώς και με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών οι τελευταίες εξελίξεις στο μείζον θέμα των επιχειρήσεων των φανατικών Τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη – ως τώρα – αιτιολογία από αμερικανικής πλευράς.

Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό ο κ.Π.Καμμένος στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη σύνοδο των υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών της ΕΕ, λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για την πτήση στην Ουάσινγκτον, βρέθηκε στο δίλημμα είτε της ακυρώσεως της επισκέψεως στις ΗΠΑ στο σύνολό της, είτε της πραγματοποιήσεως του υπολοίπου και σημαντικού από πλευράς επαφών προγράμματός του που είχε ήδη «κλεισθεί». Αποφασίστηκε το δεύτερο, καθώς όλοι οι παράγοντες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που θα τον συναντούσαν στην Ουάσινγκτον για τις επαφές που θα έχει στην Αμερικανική πρωτεύουσα (μαζί με τον Πτέραρχο (Ι)ε.α. Κ.Βούρη τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ) για θέματα αμυντικών βιομηχανικών συνεργασιών των δύο πλευρών, ταξίδευαν ήδη για την Ουάσινγκτον, ενώ κρίθηκε ότι και οι υπόλοιπες επαφές ήταν πολύ σημαντικές.

Ποιες είναι οι επαφές αυτές;

Στην Ουάσινκτον, ο Π.Καμμένος θα συναντηθεί, εκτός της κυρίας Ουόρμουθ, και με την Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, τη γνωστή μας κυρία Βικτώρια Νούλαντ, με τον Πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία και εγκρίνει τις όποιες παραχωρήσεις υλικού από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων προς φίλες και σύμμαχες χώρες, τον κ.Mac Thornberry, με τον Γερουσιαστή κ. Jack Reed επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, με τον Βουλευτή Frank Pallone επικεφαλής των Δημοκρατικών της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Κογκρέσο με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, και σε δείπνο εργασίας που του παραθέτει η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council», ενώ θα συναντηθεί με στελέχη του Ινστιτούτου Hudson, και θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα. Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους αντίστοιχων Αμερικανοεβραϊκών.

Κώστας Τασούλας: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σπατάλησε το κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας μας

Για το θέμα της αναβολής της συναντήσεως των υπουργών Αμύνης ΗΠΑ και Ελλάδος στο Αμερικανικό Πεντάγωνο ο συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τασούλας, δήλωσε τα εξής: «Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος αναχώρησε για τις ΗΠΑ, προκειμένου όπως προανήγγειλε, να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, χωρίς όμως να είχε σιγουρέψει, όπως φαίνεται, τη συνάντηση! Πληροφορούμεθα ότι ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ δεν θα ευκαιρήσει να συναντήσει τον κ. Καμμένο , παρά τις … γενναιόδωρες προσφορές του τελευταίου για παραχωρήσεις βάσεων, επισκευές αεροσκαφών ύψους 500 εκ. δολαρίων και εκμετάλλευσης του 30% των μελλοντικών κοιτασμάτων πετρελαίου. Λυπούμαστε πραγματικά για αυτή την εξέλιξη, που δείχνει, πως τόσο σύντομα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σπατάλησε τόσο κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας μας.»