Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ο πρώην υπουργός τόνισε ότι μάλλον κάποιου είδους συμφωνία θέλει να κάνει πράγματι η κυβέρνηση αλλά η συμφωνία η οποία της προσφέρεται είναι τέτοια που είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και θεωρώ ότι αυτό είναι το αδιέξοδό τους.

Ερωτηθείς σε ποια ζητήματα σκοντάφτει η διαπραγμάτευση ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι "είναι όλα τα ζητήματα της 5ης αξιολόγησης γιατί αυτό το οποίο λέει με πολύ σταθερό τρόπο η πλευρά των δανειστών είναι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Το έχουνε πει από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, το έχουν επαναλάβει στο Eurogroup, το έχουνε πει πάρα πολλές φορές. Η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν ακούει ή πιστεύει ότι με κάποιο τρόπο θα υπεκφύγει του ζητήματος αυτού.
Θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση είναι εσφαλμένη, αυτή είναι που οδηγεί στο οικονομικό αδιέξοδο και όχι το ανάποδο. Γιατί δεν μπορεί να μη λες ότι με κάποιο τρόπο ότι δεν θα εφαρμόσω ψηφισμένο νόμο του 2012 που αφορά την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και να επιφέρω 1 δις στον προϋπολογισμό δηλαδή ένα τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους. Άρα όταν το διεκδικεί αυτό η κυβέρνηση διεκδικεί κάτι λάθος. Όταν επίσης για παράδειγμα , λέει η κυβέρνηση ότι εγώ δεν θέλω να προχωρήσω σε μεταρρυθμίσεις για παράδειγμα στον συνδικαλιστικό νόμο που θα εξορθολογίζουν στον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων και θα φέρνει μια ισορροπία στην αγορά εργασίας, όταν το λέει αυτό στην πραγματικότητα αρνείται μια μεταρρύθμιση που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Επομένως δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στην οικονομία άρα η κυβέρνηση κάνει τη λάθος διαπραγμάτευση. Όπως επίσης είναι τελείως λάθος και βαρύνει την κυβέρνηση το γεγονός ότι άφησε να ανοίξει τόσο πολύ το δημοσιονομικό κενό ώστε σήμερα να μιλάμε για ΦΠΑ της τάξης του 19 ή του 20%

ΔΗΜ.: Έτσι όπως το περιγράφετε δεν είναι πιθανή η συμφωνία

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η πρόθεση τουλάχιστον μέρους της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία από την άλλη μεριά αυτό το οποίο διεκδικούνε και οι στοχεύσεις που έχουνε βάλει είναι τελείως εσφαλμένες και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία την κοινοβουλευτική

Σε ότι αφορά τον έλεγχο κεφαλαίων και αν το βρίσκει πιθανό ένα τέτοιο σενάριο ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα συνεχές αίτημα από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και εντεύθεν και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκροής καταθέσεων. Φεύγουν συνεχώς χρήματα από το τραπεζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια δεδομένη στιγμή σε αυτή τη ζήτηση κεφαλαίων δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οι τράπεζες χωρίς να καταρρεύσουν. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών όταν διακοπεί η επιχορήγηση από τον ELA, που συνδέεται άμεσα με την αδυναμία και την διαπίστωση της χώρας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, όταν λοιπόν συμβεί αυτό σταματάει η δυνατότητα να παίρνεις χρήματα από την τράπεζα. Για την ακρίβεια ποσοτικοί περιορισμοί.
Εγώ νομίζω ότι αν οποιαδήποτε στιγμή δεν μπορέσουμε να πληρώσουμε δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θεωρώ ότι είναι και η χρονική στιγμή που θα διακοπεί η χρηματοδότηση από τον ELA. Αυτό αυτόματα θα δημιουργήσει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι πιθανό το σενάριο των εκλογών επισήμανε ότι "αυτό είναι πια στο χέρι του πρωθυπουργού. Εγώ κάνω μια εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθεια να επιτύχει κάποια συμφωνία αλλά εάν αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να υποστηριχθεί πολιτικά τότε ο πρωθυπουργός έχει δύο δυνατότητες, ή να παραιτηθεί και επομένως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ή να αναζητήσει διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέσα στην Βουλή με την οποία να μπορεί να περάσει την συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν ξέρω τι θα επιλέξει να κάνει αλλά είναι ζήτημα του κ. Τσίπρα, δεν είναι ζήτημα κανενός άλλου.
Εάν πρέπει να πάρω σοβαρά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού νομίζω ότι τον έχω ακούσει να λέει ότι δεν επιδιώκει να διαμορφώσει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θέλει να την ψηφίσει η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία έτσι όπως είναι συγκροτημένη".