Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση έντονων εσωκομματικών διεργασιών καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου του κόμματος. Η γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου θα συνεδριάσει την Τρίτημ, προκειμένου να επικυρώσει επίσημα την ημερομηνία διεξαγωγής, η οποία έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από 26 έως 29 Μαρτίου.

Το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και οι εκλογές συνέδρων

Η ΚΟΕΣ θα προχωρήσει στην τυπική επικύρωση των ημερομηνιών που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων έχουν οριστεί για τις 14 και 15 Μαρτίου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των εκλεγμένων συνέδρων που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πόσα μέλη θα λάβουν μέρος αυτοδίκαια στο Συνέδριο λόγω της θέσης τους στην κομματική ιεραρχία.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής

Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που απασχολούν το ΠΑΣΟΚ αφορά τη διαμόρφωση της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στο ερώτημα αν οι βουλευτές του κόμματος θα πρέπει να εκλέγονται για να συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή ή αν θα αποκτούν αυτοδίκαια θέση σε αυτήν. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει σημαντικά την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων και τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού.

Στελέχωση τομέων και οργανωτικές αλλαγές

Παράλληλα με τις προετοιμασίες για το Συνέδριο, το κόμμα προχωρά στη στελέχωση των βασικών του τομέων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τομέα Επικοινωνίας, όπου έχει ανατεθεί η ευθύνη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσικάρη. Ο Κατσικάρης αναλαμβάνει έναν στρατηγικής σημασίας ρόλο σε μια περίοδο που η επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος κρίνεται καθοριστική.

Αντίθετα, ο τομέας Διεθνών Σχέσεων παραμένει ακόμη χωρίς επικεφαλής. Πρόκειται για έναν τομέα που ιστορικά αποτελούσε έναν από τους ισχυρότερους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της κυριαρχίας του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η καθυστέρηση στην επιλογή υπεύθυνου για αυτόν τον τομέα υποδηλώνει είτε τη σημασία που αποδίδεται στην απόφαση είτε την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων εντός του κόμματος.