Γιατί το ΠΑΣΟΚ καθίσταται ο αδύναµος κρίκος του πολιτικού συστήµατος και η αμφισβήτηση προς τον Ανδρουλάκη
Δευτέρα παρουσία
Οι λόγοι που η αξιωµατική αντιπολίτευση µοιάζει να µην µπορεί να αποτελέσει τον "αντίπαλο πόλο" του Κυρ. Μητσοτάκη - Τι περιπλέκει την κατάσταση
Γιατί το ΠΑΣΟΚ καθίσταται ο αδύναµος κρίκος του πολιτικού συστήµατος
Η αλήθεια είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλιώς φανταζόταν το συνέδριο του Μαρτίου. Ως εφαλτήριο για τις εκλογές και όχι ως χώρο για ένταση της εσωστρέφειας και µε κίνδυνο να τιναχθεί το κόµµα στον αέρα, όπως γίνεται τώρα. Ας δούµε όµως τι συµβαίνει και το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µετατρέπεται σιγά σιγά στον νέο αδύναµο κρίκο του πολιτικού συστήµατος.
«Στον αέρα» ο στόχος για την πρώτη θέση: Η Χαριλάου Τρικούπη θέτει ως στόχο την πρώτη θέση στις εκλογές έστω και µε µία ψήφο διαφορά, προκειµένου να σχηµατιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ακόµα να έχει ξεκαθαρίσει µε ποιον πρωθυπουργό - προφανώς µε τον Ν. Ανδρουλάκη, εφόσον πετύχει µια τέτοια, ιστορική πρωτιά! Οι δηµοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν πως αυτό είναι δύσκολο να συµβεί, καθώς η Ν∆ επιτυγχάνει... νταµπλ σκορ έναντι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν έχουν δηµιουργηθεί ακόµα τα κόµµατα του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού, που προφανώς θα δυσκολέψουν την εκλογική απόδοση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση µε αυτήν της Ν∆. Αν η σηµερινή δηµοσκοπική κατάσταση δεν αλλάξει δραµατικά, τότε το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να µην µπορεί να υπερασπίσει στην τελική προεκλογική περίοδο τον βασικό του στόχο, καθώς ο στόχος «πρώτο κόµµα έστω και µε µία ψήφο διαφορά» θα λειτουργήσει ως µπούµερανγκ για τη Χαριλάου Τρικούπη. Με κίνδυνο να εµφανίσει σηµεία αποσταθεροποίησης...
Μάχη για τη δεύτερη θέση; Η ανακοίνωση των κοµµάτων του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού ίσως επιβεβαιώσει πως στις επόµενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη µάχη για τη δεύτερη θέση. Στελέχη της Χ. Τρικούπη εκτιµούν πως αυτό θα συµβεί µε αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό, αν και παρατηρητές εκτιµούν πως κυρίως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα διεκδικήσουν διψήφιο ποσοστό.
Υπάρχει θέµα εκλογικών συνεργασιών µε προοδευτικά κόµµατα; Πλέον όχι. Η στρατηγική της «αυτόνοµης πορείας» δεν µπαίνει σε αµφισβήτηση, µε αποτέλεσµα οι προτάσεις του για διάλογο προς ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά κ.ο.κ. να µοιάζουν χωρίς αντικείµενο.
Θα συµµετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας µε τη Ν∆; Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι κατηγορηµατικός, κυβερνητική συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο Χάρης ∆ούκας και όσοι τον ακολουθούν δείχνουν να µην το πιστεύουν, ζητώντας να υπάρξει ψήφισµα του συνεδρίου που θα αποκλείει κατηγορηµατικά κάθε συνεργασία µε τη Ν∆ µε ή χωρίς τον Κυρ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Ο Ν. Ανδρουλάκης, ωστόσο, αρνείται ένα τέτοιο ψήφισµα, περιέργως πώς, καθώς κάτι τέτοιο είναι υποστηρικτικό προς τη θέση του. Οι υποστηρικτές του εκτιµούν πως πρόκειται για κίνηση τακτικής καθώς δεν θέλει να χάσει µέρος των «φιλοµητσοτακικών» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει κρυφή ατζέντα για συγκυβέρνηση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία χωρίς Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Στο Μαξίµου θεωρούν πως αν η Ν∆ βγει πρώτη στις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ βγει δεύτερο, τότε όντως δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης, ενώ αν βγει τρίτο ή τέταρτο, τότε ο Ν. Ανδρουλάκης θα έχει δύο επιλογές: ή να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή να συµµετάσχει σε συγκυβέρνηση έστω και µε µερικές απώλειες, καθώς τα «πράσινα» στελέχη είναι εθισµένα στην ανάληψη θέσεων στην κυβέρνηση και στον κρατικό µηχανισµό.
Σε τι βαθµό θα αποδώσει η διεύρυνση; ∆ύσκολο να το υπολογίσει κανείς, αν δεν δει τα πρόσωπα που θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης δουλεύει πυρετωδώς στην κατεύθυνση αυτή, µε συνεχείς συναντήσεις, ενώ και ο Κώστας Τσουκαλάς έχει αναλάβει να επιστρέψουν µεσαία κυρίως στελέχη που ήταν µαζί του στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ. Κάποια θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήµατα, όπως π.χ. η Νίνα Κασιµάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποια ενδεχοµένως θα βοηθήσουν. Είναι όµως φανερό πως αν πρόκειται για επιστροφή πρώην στελεχών και µόνο, δεν µπορεί να προκαλέσουν αξιοσηµείωτη δυναµική.
Αμφισβητείται ο Ν. Ανδρουλάκης - Θα υπάρξουν διαγραφές;
Προφανώς ναι, ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητείται κυρίως από τον Χάρη Δούκα και δευτερευόντως (και όχι δημοσίως, τουλάχιστον ακόμα) από τον Παύλο Γερουλάνο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, δέχεται εισηγήσεις για τη διαγραφή στελεχών με πρώτο τον δήμαρχο Αθηναίων. Ο Ν. Ανδρουλάκης, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή, δεν αποδέχεται τις εισηγήσεις αυτές, καθώς θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, πιθανόν και ένα γενικότερο «αντάρτικο», δεν θα τις δεχθεί και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ θα διευκολύνει και τις κινήσεις ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς που επωάζονται με επίκεντρο τον Αλέξη Τσίπρα. Η πιθανότερη τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να προωθήσει με διοικητικές πράξεις, συχνά έξω από το πνεύμα του Καταστατικού, να περιθωριοποιήσει ή και να αναγκάσει τον Χάρη Δούκα να διαμορφώσει στρατηγική εξόδου από το ΠΑΣΟΚ και να δυσκολέψει τον Παύλο Γερουλάνο.
Εν ολίγοις...
Πολλές οι συζητήσεις που έχουν τελευταία ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν εγκαταλείπεται η στρατηγική της «αυτόνομης πορείας» του ΠΑΣΟΚ, εκλογική συνεργασία των τριών κομμάτων δεν μπορεί να υπάρξει.
Με το κλίμα που δημιουργείται και παρά τα σχέδια της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η Νέα Αριστερά είναι πολύ πιθανό να μη συμμετάσχουν στα τραπέζια διαλόγου που ετοιμάζει στο περιθώριο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης. Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης, πάντως, θα απευθύνουν χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Μπίστης και η ομάδα του (δέκα περίπου μέλη) είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα από τη Νέα Αριστερά. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τις πρώτες «μεταγραφές» του κόμματος Τσίπρα. Πριν αυτό καν ανακοινωθεί.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά έχουν αποφασίσει να καταθέσουν κοινό πόρισμα με τα συμπεράσματά τους στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα ήθελαν και το ΠΑΣΟΚ, αλλά έως τώρα αυτό δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ. Το ενδεχόμενο, πάντως, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης να συγκροτήσουν εκλογικό «μικρό Συνασπισμό» μοιάζει αυτήν τη στιγμή σχεδόν ανέφικτο.
Εξαγγελίες για τη συνταγματική αναθεώρηση από τον πρωθυπουργό. Τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να δώσουν συναίνεση για την αναθεώρηση των περισσότερων άρθρων, ώστε μετά τις εκλογές να μη φτάνει πλειοψηφία των 151 εδρών, αλλά να απαιτούνται 180 ψήφοι. Περνάει δηλαδή η «γραμμή Βενιζέλου».
En