Της Ελένης Καλογεροπούλου


Πολιτική συμφωνία επί της αρχής θα ονομάζεται το κείμενο που αναμένεται να πάρει σήμερα το βράδυ στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο μέσα περιλαμβάνει όλες τις θέσεις των τριών θεσμών. Με βάση αυτό το κείμενο αυτό Αθήνα και Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν στην συμφωνία η οποία στην συνέχεια θα πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απόψεις για το περιεχόμενο του κείμενου διίστανται αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι « είναι καλύτερο από την συμφωνία που επρόκειτο να κλείσει η κυβέρνηση Σαμαρά» και άλλοι λένε ότι είναι μια δύσκολη συμφωνία από την στιγμή που περιλαμβάνει δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ωστόσο ότι για τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα (δημοσιονομικά και φορολογικά) επέμενε το ΔΝΤ από την στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτη στο θέμα των απολύσεων και των μειώσεων μισθών και συντάξεων.

Ακόμα μέσα στο κείμενο –το οποίο θα είναι η βάση για συζήτηση και όχι ένα έγγραφο που θα αποτελεί τετελεσμένο για την ελληνική κυβέρνηση- θα περιλαμβάνεται μια συνολική αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων και θα γίνεται αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους με την επισήμανση ότι η συζήτηση γι αυτό το θέμα θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Η πρόσκληση του Προέδρου τις Κομισίον για να μεταβεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες ήρθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των τριών θεσμών αφού χθες όλοι μέρα οι εκπρόσωποι τους συζητούσαν σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιες κοινές θέσεις δεδομένου ότι Κομισίον και ΔΝΤ δεν έβρισκαν πεδίο συνεννόησης. Αγκάθια σε αυτή την διαδικασία ήταν το ασφαλιστικό ,τα δημοσιονομικά και ο ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση αναμένει πάντως να δει ολοκληρωμένο το κείμενο για να τοποθετηθεί την ώρα που κορυφαία στελέχη της βάζουν ξανά στο τραπέζι το θέμα των εκλογών. Η επαναφορά του σεναρίου αυτού δεν είναι διόλου τυχαία για δυο λόγους.

  • -Εάν η συμφωνία δεν είναι καλή και με δεδομένα τα στενά περιθώρια χρόνου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή στις κάλπες
  • -αλλά ακόμα και αν η συμφωνία είναι λογική και χρειάζεται μόνο μερικές «επιδιορθώσεις» πολύ πιο εύκολα μπορεί να τις πετύχει η κυβέρνηση με το ενδεχόμενο των εκλογών στο τραπέζι ,αφού οι Ευρωπαίοι τις απεύχονται διακαώς.

Άλλωστε κάποιοι ισχυρίζονται ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών από την πλευρά των εταίρων έγινε μετά από την κατηγορηματική δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ γιατί δεν έχει χρήματα. Έτσι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε κάποια στελέχη της κυβέρνησης υπάρχει η άποψη ότι όλα τα επιχειρήματα θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι προκειμένου να αντιμετωπίζονται δηλώσεις και διαρροές που σαμποτάρουν το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον συγκεκριμένο και άρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φέρουν την λύση ή την ρήξη … Αυτό εξαρτάται κυρίως από το εάν στο κείμενο των θεσμών έχουν καταγραφεί με απόλυτο τρόπο και χωρίς επιφυλάξεις ή διευκρινήσεις οι θέσεις του ΔΝΤ.