Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας που ξεκινά, ο Αγγελούδ0ης που βρήκε 350 θέσεις πάρκινγκ, ο "Τζίτζη" που μίλησε στο Channel News Asia και η συμβουλή δύο περιφερειαρχών στον Καράογλου
Βουτιές στον Θερμαϊκό
Η παραπολιτική στήλη του parapolitika.gr "Βουτιές στον Θερμαϊκό" με πολύ παρασκήνιο από τη Θεσσαλονίκη
Ξεκινά επιτέλους η ανάπλαση
Το ζουμί χθες ήταν αλλού. Στην ανακοίνωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι όλα βαίνουν ομαλά και ότι στα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. Μια ιστορική πλατεία της πόλης, γιατί από εκεί ξεκίνησαν τα καραβάνια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Μια πλατεία που ταλαιπωρήθηκε σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπλασή της, που συζητιέται στην πόλη σχεδόν 15 χρόνια. Και την οποία δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε ο Γιάννης Μπουτάρης ούτε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Και γιατί το σημείο είναι από άποψη ασφάλειας δύσκολο, καθώς η θάλασσα είναι στα 5 μέτρα, αλλά και γιατί η αρχική πρόταση ανάπλασης τελικά ματαιώθηκε ύστερα από αλλεπάλληλες προσφυγές των αντίπαλων εργολάβων. Τώρα η ανάπλαση, που δεν θα περιλαμβάνει υπόγειο πάρκινγκ όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ξεκινά άμεσα, ενώ το καλό νέο χθες ήταν η ανακοίνωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι βρήκε περίπου 350 θέσεις πάρκινγκ για να αντικατασταθούν οι περίπου 250 επιφανειακές θέσεις που θα χαθούν με την ανάπλαση της πλατείας. Ο στόχος μάλιστα είναι, αν και δεν δηλώνεται ακόμη επίσημα, να ξεκινήσει το έργο στις 15 Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένη να γίνει η πορεία μνήμης για το Ολοκαύτωμα και η οποία παραδοσιακά ξεκινά από την Πλατεία Ελευθερίας.
Η συνέντευξη του "Τζίτζη" στο ασιατικό CNA
Πάμε στη Σιγκαπούρη τώρα, την οποία επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο ιπτάμενος Μακεδόνας επίτροπος γνώρισε τις σχετικές δόξες στην ασιατική μεγαλούπολη, καθώς μεταξύ άλλων παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Singapore Airshow 2026, που είναι ένα από τα σημαντικότερα αεροπορικά γεγονότα παγκοσμίως και ξεναγήθηκε στα περίπτερα ευρωπαϊκών εταιρειών που είναι παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως οι Airbus, Thales, Indra και Frequentis. Καμία σχέση με τη δική μας Philoxenia η έκθεση, έτσι… Επίσης επισκέφθηκε το λιμάνι της Σιγκαπούρης και το Κέντρο Καινοτομίας του λιμανιού, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Σιγκαπούρης, όπως και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης της Airbus Ασίας, που λέγεται Airbus Asia Training Centre. Ο Τζιτζικώστας ήταν επίσης κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Airbus, στο πλαίσιο του Singapore Airshow, και συμμετείχε και στο κεντρικό πάνελ του Changi Aviation Summit, με θέμα «Creating Growth in a Disruptive World: Opportunities, Challenges, Collaborations», όπου αναφέρθηκε στο μέλλον των αερομεταφορών.Δεν πέρασε δε καθόλου απαρατήρητος, καθώς μεταξύ άλλων έδωσε συνέντευξη στο Channel News Asia, στο οποίο και μίλησε για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ασίας, σε μια περίοδο μεγάλων γεωοικονομικών προκλήσεων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι η επένδυση στα βιώσιμα καύσιμα στις αερομεταφορές δεν είναι απλώς μια υπεύθυνη επιλογή, αλλά μια επένδυση στην ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Ούτε tv 100 ούτε ΜEGA πια, αλλά Channel Νews Αsia o «Τζίτζη».
Ο Καράογλου που τρέχει
Δεν χάνει εκδήλωση για εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα ο Θόδωρος Καράογλου, που έχει βάλει στόχο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι τη Δευτέρα βρέθηκε στην Κομοτηνή, στην παρουσίαση του τόμου του Ευριπίδη Στυλιανίδη για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Εκεί κάπου έπεσε πάνω στους δύο σημερινούς περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας, Γιώργο Αμανατίδη και Χριστόδουλο Τοψίδη, με τους δύο αυτοδιοικητικούς να τον καλούν να βγουν μαζί μια αναμνηστική φωτογραφία. «Μια φωτό με τον επόμενο περιφερειάρχη», ακούστηκαν να λένε γελώντας και οι δύο, πριν τον βάλουν στη μέση. Μάλιστα -μεταξύ αστείου και σοβαρού- του σύστησαν να ακολουθήσει τον δρόμο τους, εννοώντας το «αντάρτικο» που έκαναν και οι δύο το 2023 κόντρα στους υποψήφιους της ΝΔ. Τώρα πλάκα έκαναν ή μιλούσαν σοβαρά;
Η πίτα και το συνέδριο του ΥΜΑΘ
Στο Διοικητήριο για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης ήταν χθες ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Λοβέρδου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν γενικοί πρόξενοι, πρόξενοι και επίτιμοι πρόξενοι χωρών που εκπροσωπούνται στη Θεσσαλονίκη, διπλωματικοί ακόλουθοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΜΑΘ.
Ο Γκιουλέκας, πέρα από τις ευχές για καλή χρονιά, τους ενημέρωσε για τα ταξίδια που θα κάνει το επόμενο διάστημα στα γειτονικά βαλκανικά κράτη, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών με επιχειρήσεις, Επιμελητήρια και φορείς από τη Βόρεια Ελλάδα. Ετοιμάζει δε μαζί με τον οργανισμό Beyond CSR και υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ ένα συνέδριο διεθνούς ακτινοβολίας και βεληνεκούς, που θα γίνει στις 18 και 19 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Τίτλος του συνεδρίου θα είναι «1ο Blue Heritage Summit Thessaloniki» και στόχος να συνδεθεί η γαλάζια, η κυκλική και η αναγεννητική οικονομία με τον πολιτισμό και να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ οδηγούς-φάρους για τη διπλή μετάβαση. Δηλαδή, την ψηφιακή και την πράσινη.
Διπλή παρουσία στο Βελλίδειο ο Γκολιδάκης
Κυριακή το πρωί στο Βελλίδειο εθεάθη ο Διαμαντής Γκολιδάκης. Και μπορεί η κοπή πίτας του πολιτικού του γραφείου να έχει αναβληθεί λόγω των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά ο «γαλάζιος» βουλευτής πήγε για καλό και για κακό στον χώρο της εκδήλωσης μήπως και κάποιοι δεν το είχαν πληροφορηθεί. Και όντως βρέθηκε μπροστά σε καμιά 20αριά «γαλάζιους» ψηφοφόρους, τους οποίους και υποδέχτηκε με τον δικό του τρόπο. Τους ενημέρωσε δε ότι τελικά η εκδήλωσή του θα γίνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο. Με ομιλητή τον ίδιο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Έχει και η πολιτική περίεργα τρεχάματα...
En