Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για το επερχόμενο Συνέδριό του με έντονες εσωκομματικές κινήσεις και στρατηγικούς σχεδιασμούς. Στις 15 Μαρτίου διεξάγεται η κρίσιμη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων, οι οποίοι θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στο Συνέδριο. Οι εκλεγμένοι σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν για τη μελλοντική πολιτική κατεύθυνση και τη στρατηγική του κόμματος. Παράλληλα, θα διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες εξουσίας που θα καθορίσουν τη δυναμική εντός του κόμματος Οι εσωκομματικές διεργασίες βρίσκονται σε αποκορύφωμα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στους πρωταγωνιστές της εσωκομματικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου 2024, όταν διεξήχθη η κούρσα για την ηγεσία.

Υποψηφιότητες και εσωκομματικά στρατόπεδα

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη συνέδρων πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι την Κυριακή 8 Μαρτίου 2026, ώρα 10:00 το πρωί. Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία δεν έχει λήξει, έχει ήδη σχηματιστεί σαφής εικόνα σχετικά με τη δύναμη των διαφόρων εσωκομματικών παρατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έμπειρους παρατηρητές της εσωκομματικής δυναμικής, η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει συγκεντρώσει εντυπωσιακό αριθμό αιτήσεων υποψηφιότητας συνέδρων. Ακολουθεί το μπλοκ του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ στη συνέχεια βρίσκονται εκείνα του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Δούκα, ο μηχανισμός του οποίου έχει οδηγηθεί σε σημαντικές οργανωτικές αρρυθμίες και δυσλειτουργίες μετά τη ρήξη του με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Η Άννα Διαμαντοπούλου, παρά την ενεργό της παρουσία στο προσυνεδριακό στάδιο, δεν φαίνεται να επιδιώκει την οργανωτική καταγραφή στο Συνέδριο.

Προβλέψεις για τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής

Με βάση τα δεδομένα από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη κατατεθεί, αναμένεται ότι τα δύο κυρίαρχα στρατόπεδα στο Συνέδριο θα είναι αυτά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Τα δύο αυτά μπλοκ προβλέπεται να συγκεντρώσουν περίπου το 80% των θέσεων στη νέα Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που θα καθορίσει ουσιαστικά τις μελλοντικές κομματικές εξελίξεις και αποφάσεις.