ΠΑΣΟΚ: Ο αριθμός των συνέδρων που εκτιμάται ότι θα εκλέξει το κάθε εσωκομματικό στρατόπεδο
Κάλπες για το Συνέδριο του κόμματος
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη 4.000 συνέδρων - Προβάδισμα Ανδρουλάκη, ενώ τα στρατόπεδα διεκδικούν ισχυρή εκπροσώπηση.
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα συμμετάσχουν στο κομματικό Συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 27 έως 29 Μαρτίου 2026. Μέλη και φίλοι του κινήματος καλούνται να ψηφίσουν σε μια κρίσιμη διαδικασία που θα καθορίσει τις δυνάμεις των εσωκομματικών ρευμάτων.
Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές για τους συνέδρους
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Συνολικά θα αναδειχθούν 4.000 σύνεδροι, με τους 3.800 να προέρχονται από τις τοπικές οργανώσεις του εσωτερικού. Το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται βασίζεται στη μονοσταυρία, δίνοντας στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν τον προτιμώμενο υποψήφιο.
Τα εσωκομματικά στρατόπεδα σε διάταξη μάχης
Τα εσωκομματικά στρατόπεδα εντός του ΠΑΣΟΚ έχουν αναπτύξει εντατική κινητοποίηση προκειμένου να διασφαλίσουν την ισχυρότερη δυνατή παρουσία τους μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Κάθε στρατόπεδο επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την επιρροή του στο επερχόμενο Συνέδριο, όπου θα διαμορφωθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις του κόμματος. Παρότι δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωκομματικό σκηνικό, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ισχύ που θα επιδείξουν τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη, που εκπροσωπούν ομάδες. Κάθε στέλεχος προσπαθεί να καταγράψει όσο το δυνατόν ισχυρότερο αποτέλεσμα, ενισχύοντας τη θέση του στην κομματική ιεραρχία.
Οι προβλέψεις για την κατανομή των συνέδρων
Με βάση τις πληροφορίες από το εσωκομματικό παρασκήνιο και τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια, η εικόνα που αναμένεται να προκύψει παρουσιάζει ενδιαφέρον. Από τους 4.000 αντιπροσώπους που θα αναδειχθούν, οι εκτιμήσεις δείχνουν συγκεκριμένη κατανομή δυνάμεων:
Οι προεδρικοί αναμένεται να εκλέξουν περίπου 2.200 συνέδρους, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση του Ανδρουλάκη. Το μπλοκ του Μανώλη Χριστοδουλάκη προβλέπεται να ξεπεράσει τους 1.000 εκπροσώπους, καθιστώντας το δεύτερη δύναμη στο κόμμα. Η πλευρά του Παύλου Γερουλάνου υπολογίζεται ότι θα αναδείξει από 450 έως 500 αντιπροσώπους, ενώ ο Χάρης Δούκας αναμένεται να συγκεντρώσει μεταξύ 200 και 220 συνέδρων.
Η στάση της Άννας Διαμαντοπούλου
Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου έχει επιλέξει διαφορετική προσέγγιση, καθώς δεν επιδιώκει οργανωμένη καταγραφή συνέδρων υπό τη σημαία της. Αυτή η στρατηγική επιλογή αντανακλά μια διαφορετική αντίληψη συμμετοχής στις εσωκομματικές διεργασίες.
En