Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά στις 27 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου 2025 αποτελεί καθοριστική καμπή για το μέλλον του κόμματος. Με τη συμμετοχή 4.000 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις τοπικές οργανώσεις και επιπλέον 1.300 μελών που συμμετέχουν αριστίνδην, η τριήμερη συνάντηση θα σφραγίσει την πορεία του κόμματος προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όλες τις παρατάξεις αφορά τη σύνθεση του ανώτατου συλλογικού οργάνου, καθώς η κατανομή τους θα αποκαλύψει τις πραγματικές δυνάμεις μέσα στο κόμμα.

Το διακύβευμα της νέας Κεντρικής Επιτροπής

Η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί το κεντρικό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των εσωκομματικών ρευμάτων. Οι στρατηγικές συνεργασίες και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται στο παρασκήνιο θα καθορίσουν την τελική κατανομή των θέσεων. Το όργανο που θα προκύψει δεν θα αντικατοπτρίζει απλώς την εσωτερική ισορροπία, αλλά θα χαράξει και την πολιτική κατεύθυνση για την επόμενη περίοδο.

Οι στόχοι του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του κόμματος επιδιώκει να επιβεβαιώσει την ηγετική του θέση μέσω της εξασφάλισης ισχυρής πλειοψηφίας στο νέο συλλογικό όργανο. Το στρατόπεδο που τον υποστηρίζει στοχεύει στην εκλογή στελεχών που συμμερίζονται την πολιτική του οπτική, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή προώθηση του προγραμματικού σχεδιασμού. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έλεγχο που μπορεί να φτάσει το 60% των θέσεων στο όργανο, ποσοστό που ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω εφόσον επιτευχθεί συνεργασία με τμήμα των υποστηρικτών τόσο της Άννας Διαμαντοπούλου, όσο και του Παύλου Χρηστίδη. Αυτή η δυναμική θα επιτρέψει στην ηγεσία να προχωρήσει με σταθερότητα στην υλοποίηση των στόχων της.

Ο ρόλος του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επιδιώκει να αναδειχθεί ως η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η παράταξή του ελέγχει περίπου το 20% των συνέδρων, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικήσει την εκλογή 60 έως 70 ατόμων στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Αυτή η δύναμη τον καθιστά καθοριστικό παράγοντα στις εσωκομματικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.

Οι κινήσεις Γερουλάνου και Δούκα

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει οικοδομήσει οργανωμένο δίκτυο εκλεγμένων αντιπροσώπων, γεγονός που του επιτρέπει να εκλέξει σημαντικό αριθμό στελεχών του στο  συλλογικό όργανο. Η προετοιμασία της ομάδας του φαίνεται μεθοδική και στοχεύει στη μεγιστοποίηση της εκπροσώπησης. Αντίθετα, ο Χάρης Δούκας, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη περίπου 300 συνέδρων, αντιμετωπίζει δυσκολίες για αυτόνομη παρουσία. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για ανεξάρτητη διεκδίκηση θέσεων, γεγονός που τον οδηγεί στην αναζήτηση συνεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το παρασκήνιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για κοινή πορεία με τον Γερουλάνο και τον Μιχάλη Κατρίνη