Ο Βορίδης, η άρση της ασυλίας και το πιθανό... σπάσιµο της γραµµής

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», o Mάκης Βορίδης, εκ των πλέον φανατικών υποστηρικτών της κεντρικής γραµµής του Μαξίµου σε όλα τα κρίσιµα ζητήµατα, διεµήνυσε πως κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει τη γραµµή... Σκέρτσου για «τσουβάλιασµα» όλων των περιπτώσεων των εµπλεκόµενων βουλευτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ 2 και τη συνεπακόλουθη άρση της ασυλίας τους. Οπως είπε, ως νοµικός έχει διαφορετική οπτική γωνία για τα πράγµατα και, ως εκ τούτου, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόµενα για τη στάση που τελικώς θα τηρήσει, ακόµα κι αυτό της πιθανής αποχής.

Οι αστοχίες του Ηρακλή

Οπως συµβαίνει πάντα µε τις εσωκοµµατικές ψηφοφορίες, έτσι και σε αυτή του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των µελών της Κεντρικής Επιτροπής δηµιουργούνται πληγές µε όσους κόπηκαν ή µε όσους εκλέχτηκαν πιο χαµηλά στη σειρά ή µε όσους έλαβαν δεσµεύσεις πως θα εκλεγούν «δικοί τους άνθρωποι» και αυτό δεν συνέβη. Φρονούµε πως οι αστοχίες που έκαναν οι συνεργάτες του προέδρου Νίκου, µε πρώτο τον υπεύθυνο Οργανωτικού, Ηρακλή ∆ρούλια, έχουν δηµιουργήσει θέµατα που χρειάζονται την παρέµβαση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για να επιλυθούν. Το καταγράφουµε προκειµένου να µην εισπράξει αρνήσεις ο Ανδρουλάκης για τη συµµετοχή κορυφαίων στελεχών του κόµµατος στο Πολιτικό Συµβούλιο.

Καμία συζήτηση

Το όνοµα της Σοφίας Ζαχαράκη είναι µεταξύ αυτών που έχουν ακουστεί για τη θέση του γραµµατέα της Ν.∆. Ανθρωπός µου ωστόσο, που συνοµίλησε προσφάτως µε την υπουργό Παιδείας, µε ενηµέρωσε πως όχι απλώς δεν έχει δεχτεί την παραµικρή κρούση από τον πρωθυπουργό, αλλά συνεχίζει κανονικά το έργο της στο κρίσιµο υπουργείο που έχει αναλάβει, κάνοντας για τους επόµενους µήνες τον αντίστοιχο σχεδιασµό για την προώθηση των εκκρεµοτήτων που υπάρχουν. Αλλωστε, σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για αποφάσεις στο συγκεκριµένο µέτωπο, την ώρα που... τρέχουν άλλα σοβαρά ζητήµατα.

Τα λάθη του παρελθόντος

Το τραπέζι που αποκάλυψε η στήλη «Big Mouth» (του powergame.gr) µεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Στρατή Λιαρέλλη το βράδυ της Μεγάλης ∆ευτέρας µόνο απαρατήρητο δεν πέρασε. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να µην επαναλάβει τις επιπολαιότητες του παρελθόντος µε τις ανούσιες συγκρούσεις µε τους ισχυρούς παράγοντες των καναλιών και τους ιδιοκτήτες των µέσων ενηµέρωσης. Και το τραπέζωµα στη «Νησιώτισσα» µε τον στενότερο συνεργάτη του Θοδωρή Κυριακού ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς και θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες υψηλές συναντήσεις και επαφές µε τους κορυφαίους των ΜΜΕ όσο θα πλησιάζουµε προς το ορόσηµο της ανακοίνωσης του νέου φορέα.

Έξαλλος ο Νίκος Παππάς

Στα κεραµίδια είναι ο Νίκος Παππάς µε το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και ιδίως µε όσους ισχυρίζονται πως θα πρέπει να διαλυθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά και να διαχυθούν στο κόµµα του πρώην πρωθυπουργού. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως είναι λάθος η στρατηγική αυτή και θα πρέπει να γίνουν συλλογικές διαδικασίες και συνεννοήσεις. Για παράδειγµα, ο άλλοτε πανίσχυρος -επί διακυβέρνησης Τσίπρα- υπουργός Επικρατείας είναι από αυτούς που πιστεύουν πως ο Σωκράτης Φάµελλος θα πρέπει να ζητήσει άµεσα συνάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό, για να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να ξέρουν όλες οι πλευρές πώς να πορευθούν. Σε αυτό το ενδεχόµενο, όντως θα είχε ενδιαφέρον αν θα αποδεχόταν την πρόσκληση ο cool Alexis.

Σε εκτίμηση...

∆εν ξέρουµε αν είναι τόσο ικανός µάνατζερ, πάντως ο Γιάννης Αλαφούζος φαίνεται να έχει σε µεγάλη εκτίµηση τον Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, έστω και αν στην αρχή τον προόριζε για τον πολύπαθο Παναθηναϊκό και όχι για τον ΣΚΑΙ. Οπως και να έχει, ο νέος διευθύνων σύµβουλος του ΣΚΑΙ έχει κλειστό πενταετές συµβόλαιο µε πολλές χιλιάδες ευρώ µισθό, που παραπέµπει στις παχιές αγελάδες των εποχών του ’90 και του 2000. Τώρα, τα όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα για τον ∆ηµητριάδη (σ.σ. απλή συνεπωνυµία µε τον ανιψιό του πρωθυπουργού) και τις υπογραφές που έχει βάλει κατά το παρελθόν δεν φαίνεται προσώρας να πτοούν τον Αλαφούζο, που έχει βρει στο πρόσωπο του ∆ηµητριάδη τον καινούργιο του φίλο. Με αποτέλεσµα να τα έχει βάψει µαύρα ο Κωνσταντίνος Ζούλας, που περιφέρεται στους διαδρόµους του Σκάι άνευ αντικειµένου.

Χωρίς δίαυλο επικοινωνίας

Λυτούς και δεµένους µαθαίνω ότι έχει βάλει η Εφη Αχτσιόγλου για να προσεγγίσει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά έως τώρα δεν το έχει καταφέρει. Συνοµιλεί µε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και πέραν τούτου, ουδέν. Τη σχέση τους στοιχειώνει ακόµα το καλοκαίρι του 2023 και όσα επακολούθησαν το βράδυ των εθνικών εκλογών. Το «αγκάθι» στη σχέση τους µεγαλώνει λόγω και του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος αποτελεί persona non grata για τον Τσίπρα.

Κουίζ

Ποιο σηµαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που τα τελευταία χρόνια ήταν (προσεκτικά) απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, έχει αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του µε τον πρόεδρο Νίκο και, ως εκ τούτου, φηµολογείται ότι µπορεί σε ανύποπτο χρόνο να επιστρέψει µε θεσµικό ρόλο στη Χαριλάου Τρικούπη;

Οι εισηγήσεις του Άκη, η αχρείαστη εσωστρέφεια και οι αγκάλες των Καραμανλή και Σαμαρά

Πραγµατικά δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν εκεί, στο Μέγαρο Μαξίµου, και θεώρησαν σωστό τακτικά, στην παρούσα χρονική συγκυρία, να τοποθετήσουν τον πρωθυπουργό απέναντι στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆., µε αυτές τις... σπασµωδικού χαρακτήρα εξαγγελίες για το µέλλον το εγχώριου κοινοβουλευτισµού. Ειδικά το κοµµάτι του ασυµβιβάστου είναι για γέλια και για κλάµατα µαζί. Λες και ο βουλευτής που θα µπορούσε, για παράδειγµα, να παραιτηθεί για να γίνει υπουργός δεν θα µπει στον πειρασµό να κάνει ρουσφέτια ή ο εξωκοινοβουλευτικός, ο οποίος µπορεί να... γλυκαθεί από την περιρρέουσα ατµόσφαιρα της πολιτικής και να θελήσει να είναι µελλοντικά υποψήφιος, θα σταθεί στο τεχνοκρατικό του ύψος και δεν θα κάνει εξυπηρετήσεις. Για να µη συζητήσουµε για το γεγονός ότι η Βουλή θα καταστεί κέντρο διερχοµένων, µε επιλαχόντες να µπαινοβγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι και τον ανασχηµατισµό να ισοδυναµεί µε µετασχηµατισµούς στη σύνθεση του Σώµατος. Σαν να µην έφθαναν όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται, κατόπιν εισηγήσεων κυρίως του Ακη Σκέρτσου, να ανοίξει για τα καλά τη σχετική κουβέντα, παράλληλα µε άλλα ζητήµατα, όπως το όριο στις θητείες του βουλευτή ή την αλλαγή του εκλογικού συστήµατος (επικρατούσες εναλλακτικές το γερµανικό µοντέλο µε 150 Επικρατείας και 150 µονοεδρικές και η πιθανότητα διεύρυνσης των περιφερειών), στη διάρκεια του Τακτικού Συνεδρίου. ∆ηλαδή ο... αναντικατάστατος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός προτείνει -σε µια στιγµή που θα αποτελεί σταθµό για την εσωκοµµατική συνοχή στην παρούσα συγκυρία και µάλιστα ενόψει δύσκολων στιγµών για τη διακυβέρνηση της χώρας και µε φόντο την εκλογολογία- τη δηµιουργία µιας αχρείαστης, πλην όµως πιθανότατα µοιραίας εσωστρέφειας. Ταυτόχρονα, δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα να «ακουµπήσουν» ακόµα περισσότεροι βουλευτές στους ώµους των Καραµανλή και Σαµαρά για πασχαλινή παρηγοριά...