Η κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα γύρω από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν τον τρόπο για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει κινήσεις προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε η «προειδοποίηση» του γραμματέα του κόμματος, Στέργιου Καλπάκη, προς τον Σωκράτη Φάμελλο ότι θα ήταν καταστροφικό να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ξεχωριστά από τον Αλέξη Τσίπρα και για αυτό του ζήτησε να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα όργανα του κόμματος.

«Οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα εναλλακτικής πρέπει να προχωρήσουμε με διαδικασίες και ενότητας και ανασύνθεσης. Γιατί βάζω και τη λέξη “ενότητα” μέσα; Διότι θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, και θα είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το κόμμα Τσίπρα ξεχωριστά στις εκλογές. Και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε, θα είναι αρνητική εξέλιξη. Και έχουμε ευθύνη, έχει και ο Σωκράτης Φάμελλος ευθύνη να την αποτρέψει και ο Αλέξης Τσίπρας βεβαίως έχει ευθύνη να αποτραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη. Γι' αυτό μιλάω για την ανάγκη ενότητας, να υπερβούμε τον κατακερματισμό. Γιατί σωστά λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρέπει να υπάρξει πολλαπλασιασμός, δεν αρκεί η απλή άθροιση και συγκόλληση, αλλά να μην υπάρξει και αφαίρεση ή διαίρεση, γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στο τέλος της ημέρας».

Ο Στέργιος Καλπάκης εξέφρασε τη διαφωνία του και για το πώς θα γίνει η ανασύνθεση του αριστερού χώρου επισημαίνοντας: «Και βεβαίως χρειάζεται ανασύνθεση, γιατί δεν αρκεί απλά να μαζευτούν τα θραύσματα παλιών διασπάσεων και να κάνουν ένα ψηφοδέλτιο και να πουν "εμείς διασπάστηκαμε, αλλά τα ξαναβρήκαμε και κατεβαίνουμε". Δεν θα είναι ελκυστικό αυτό. Χρειάζεται ανασύνθεση, δηλαδή να μπουν και νέα πρόσωπα, νέες διαδικασίες, νέες δομές. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, κατά την άποψή μου, μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα ώστε ο χώρος μας να κατέβει ενωμένος και ανανεωμένος στις εκλογές. Και έχει ευθύνες προς αυτή την κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόεδρο για να υλοποιήσει και τις συλλογικές αποφάσεις που έχει πάρει προς αυτή την κατεύθυνση, και βεβαίως και η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, που στη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου άνοιξε δρόμους, ήταν σε θετική κατεύθυνση».