Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια των Phantom στην Πολεμική Αεροπορία
Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο
Η σημαντική από κάθε άποψη επέτειος της 40χρονης συνεχούς παρουσίας, προσφοράς και θυσιών των θρυλικών μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom II και της φωτοαναγνωριστικής τους εκδόσεως RF-4E, καθώς και των πιλότων τους στην Ελλάδα και στην Πολεμική Αεροπορία, θα γιορταστεί με ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης (117 ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στατική έκθεση αεροσκαφών και προβολή video στον χώρο της 339 Μοίρας, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της 117 ΠΜ, Σμήναρχο (Ι) Δημήτριο Τζουμερκιώτη, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Αεροπόρων καθώς και πτήση/επίδειξη σμήνους αεροσκαφών των 338, 339 και 348 Μοιρών. Από αυτές οι 338 και 339 εδρεύουν στην Ανδραβίδα και επιχειρούν με τα εκσυγχρονισμένα F-4E Phantom ΙΙ, στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Ikarus 2000, ενώ η 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως, επιχειρεί με τα φωτοαναγνωριστικά RF-4E Phantom II, εδρεύοντας στην 110 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης.
Επί δικτατορίας είχαν παραγγελθεί τα πρώτα 40 F-4E που την εποχή τους αποτελούσαν τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη και σημειωτέον δεν διέθετε ακόμη τότε η Τουρκία. Είχαν μάλιστα μεταβεί και εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και τα πρώτα πλήρη πληρώματα δύο πιλότων για κάθε αεροσκάφος. Τον Ιούλιο του 1974 είχαν παραληφθεί ήδη τα 22 πρώτα αεροσκάφη, αλλά η Μοίρα αν και πλήρως ετοιμοπόλεμη και με πλήρως εκπαιδευμένο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, δεν είχε εισέτι αξιολογηθεί από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Αυτή ήταν και η επίσημη «δικαιολογία» που στην κρίση του Κυπριακού του Ιουλίου του 1974 τα αεροσκάφη, αν και υπήρχαν εντούτοις οι τότε υπεύθυνοι δεν τα χρησιμοποίησαν.
Φρόντισαν όμως, αν και η Μοίρα δεν ήταν τύπος «επιχειρησιακή» να της αναθέσουν πλήρως επιχειρησιακές και πολεμικές αποστολές στέλνοντας έξι μαχητικά φορτωμένα με βόμβες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου από την Ανδραβίδα για να πάνε στην Κύπρο (αλλά ανακάλεσαν τη διαταγή) και άλλα τέσσερα από την Ανδραβίδα στην Τανάγρα για αποστολές αναχαιτίσεως στο Αιγαίο αν απαιτείτο!
Αλλά η ιστορία αυτή αποτελεί μία «εσωτερική ιστορία» στην ευρύτερη ιστορία της 40ετούς παρουσίας των Phantoms με τα ελληνικά εθνόσημα της ΠΑ.
ΛΣΜ