Των Γιάννη Χρηστάκου-Γιώργου Σιαδήμα – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Γύρω από τρεις άξονες, που θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακό περιβάλλον, τη διόρθωση αδικιών και τον εξορθολογισμό της φορολόγησης, με παράλληλη τόνωση της ρευστότητας και δημιουργία θέσεων εργασίας, θα περιστραφεί η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. 

Την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης θα έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι, ο κ. Σαμαράς θα βαδίζει σε έναν δρόμο που πιστεύει ότι θα αλλάξει ριζικά το κλίμα στο εσωτερικό, καθώς αναγνωρίζει ότι οι αστοχίες του προγράμματος και τα υπερβολικά βάρη στις πλάτες των πολιτών έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα για τη δυνατότητα που έχει να προβεί σε ηχηρές κινήσεις, ανεξάρτητα από το πλαίσιο που πάντα βάζει η τρόικα.

Στο Μαξίμου, ο Αντ. Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του δουλεύουν πάνω σε αυτό το ζητούμενο, ενώ έχουν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο στο επίπεδο της συνεννόησης με ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πρώτο δείγμα αυτών των υπό άκρα μυστικότητα επαφών που έγιναν είναι ο τερματισμός των συνεχών και επί μακρού διαστήματος διαβουλεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, κίνηση που φάνηκε να ξαφνιάζει ακόμη και αξιωματούχους της Κομισιόν. 

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα περιλάβει και πέντε σημεία άμεσης ανακούφισης, καθώς, όπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ένα από αυτά θα είναι και η οριζόντια μείωση, μέχρι και 10%, του ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί, πέρα και άσχετα με  τις διορθωτικές κινήσεις που εξελίσσονται στην παρούσα φάση.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

 Οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς είναι: α) Μείωση φορολογικών βαρών, με χρονοδιάγραμμα στόχου σε βάθος πενταετίας, στο 15%, β) Αύξηση της απασχόλησης μέσω εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γ) Τόνωση της ρευστότητας, με κινήσεις που θα απαλλάσσουν τους επαγγελματίες από τον βραχνά της έλλειψης κεφαλαίων, αλλά και με ρύθμιση χρεών και παράλληλη δημιουργία πιο ευέλικτου περιβάλλοντος στο επιχειρείν, που ακόμη το βασανίζει η γραφειοκρατία. Σε αυτές τις κινήσεις θα ενταχθούν και τα πέντε σημεία άμεσης απόδοσης για τη μείωση των βαρών στους πολίτες, που θα έχουν εφαρμογή ακόμη και εντός του έτους.

Στον πρώτο άξονα, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, με χρονικά πλαίσια, αυτού για το οποίο είχε δεσμευθεί στο Ζάππειο. Δηλαδή, ενός και μοναδικού φορολογικού συστήματος, πενταετούς διάρκειας, με αρκετά πιο απλουστευμένη μορφή, στο τέλος του στόχου του οποίου η ανώτερη φορολογία δεν θα ξεπερνά το 15%. Σε αυτό εντάσσει και την απαραίτητη, αλλά και μόνιμη απαίτηση της τρόικας για αποδοτικό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που θα αγγίζει τα στατιστικά όρια επιτυχίας του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Στον δεύτερο άξονα για την απασχόληση, ο πρωθυπουργός έχει ενοποιήσει σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης όλες εκείνες τις δομές που έχει σήμερα στη διάθεσή της η κυβέρνηση (ΟΑΕΔ, πλαίσιο επιχειρηματικότητας νέων, αγροτικός τομέας, καινοτομία κ.λπ.), σε συνδυασμό με όσα έχει συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με εκείνα που συζητά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ολα αυτά έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παράλληλα, θα δοθεί επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις που μετά την επίτευξη της πρόσβασής τους σε τραπεζικά κεφάλαια (μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) θα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό. Ηδη το πρώτο βήμα έγινε με την προώθηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά ηλικίες 18-24 και 12.000 θέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ η δεύτερη, ηλικίες 25-29 και 38.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ο τρίτος άξονας είναι καταλυτικός και αφορά τη ρευστότητα. Είναι γνωστό ότι η αγορά είναι στεγνή και λειτουργεί υπό συνθήκες ασφυξίας. Ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα δράσεων, με άμεσο αποτέλεσμα, για κινητικότητα στην αγορά και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών και οφειλών που μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Μια εντεκάδα μέτρα άμεσης απόδοσης

Στο πλαίσιο των βασικών αξόνων της κυβερνητικής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται μέτρα άμεσης ανακούφισης καθώς και άλλα από τις αρχές του 2015, που εκτιμάται ότι «αντέχει» η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς δηλαδή να τεθεί εκτός στόχου. Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών να φέρει αλλαγές, αλλά από τη ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς θα ανακοινώσει την περαιτέρω οριζόντια μείωση συντελεστών, από 5% έως 10%.

-Μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης από τον Οκτώβριο. Εξετάζεται ήδη μείωση 30% έως 50%.

-100 δόσεις για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

-Παραμονή του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση. Η κυβέρνηση θα πιέσει για μείωση του γενικού ΦΠΑ από 23% σε 19% από τις αρχές του 2015.

-Πάνω από 700.000 οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με βάση την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση (εισοδήματα, ακίνητα κ.τ.λ.).

Θα είναι μηνιαίο και θα δίνονται 200 ευρώ στον άγαμο, 200 ευρώ στους έγγαμους και άλλα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πέραν του συζύγου, καθώς και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο. Το επίδομα θα δοθεί σε δικαιούχους 15 δήμων, μετά από κλήρωση. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να δοθεί σε όλη την επικράτεια (τουλάχιστον 800 εκατ. κάθε χρόνο).

Στις αρχές του 2015 αναμένεται: 

-Επέκταση του συμψηφισμού των χρεών Εφορίας (ΦΠΑ) με ιδιώτες σε όλους τους φόρους. 

-Επιστροφή αναδρομικών στους ενστόλους.

-Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους (εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής).

-Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε αναπήρους ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας (με προσπάθεια διεύρυνσης και σε άλλες κατηγορίες).

-Μείωση του φόρου εισοδήματος (εξετάζεται).

-Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών.