Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΚΟΥ-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Η πρωτοβουλία του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Β. Κικίλια να καταθέσει τροπολογία, όπου χωρίς να ακυρώνει τη λογική Δένδια για τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας -έτσι όπως εκφράστηκε με την ψήφιση του ν. 4249 μόλις πριν από λίγους μήνες- κάνει συγκεκριμένες διορθωτικές αλλαγές στη δομή της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδεικνύει την απόφασή του να αφήσει τη δική του σφραγίδα. Επίσης να ακούσει τη φωνή και τα αιτήματα του συνόλου των αστυνομικών, που από την πρώτη στιγμή είχαν αντιδράσει στο νέο οργανόγραμμα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης με τη φράση του «το υπάρχον σύστημα ανταποκρίνεται στο πρότυπο του Ηλία του 16ου και δεν μπορούμε με αυτό να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα» είχε χαρακτηρίσει επανάσταση την πρότασή του, η οποία -όπως υποστήριζαν δημοσιεύματα- φιλοδοξούσε να αναδιοργανώσει την Ελληνική Αστυνομία στα πρότυπα του FBI. Σύμφωνα με αυτή, καταργούνταν επί της ουσίας το Αρχηγείο και διαμορφώνονταν τρεις αυτόνομοι και διακριτοί κλάδοι (Τάξης, Ασφάλειας, Αλλοδαπών – Προστασίας των Συνόρων), καταργούνταν 6.700 κενές οργανικές θέσεις, μειώνονταν από 120 σε 68 οι δομές της Αστυνομίας και δινόταν έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και στην αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του υπουργείου, της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έτυχαν σε γενικές γραμμές θετικής αποδοχής, αλλά η αλλαγή της δομής της Αστυνομίας προκάλεσε από την αρχή πολλές επίσημες -αλλά και ανεπίσημες- αντιδράσεις στις τάξεις του Σώματος. Ανεπίσημα, όλοι μιλούσαν για μετρημένους στα δάχτυλα αξιωματικούς που με τη συνεργασία κάποιου άτυπου εξωτερικού συμβούλου -ανώτατου στελέχους στα ΜΜΕ- και χωρίς καμία άλλη διαβούλευση συνέταξαν την εν λόγω πρόταση.

Οι επίσημες αντιδράσεις ήταν ακόμα πιο ηχηρές, ειδικά από τις δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας) που όχι μόνο έκαναν ανακοινώσεις, αλλά και έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ

Η αλλαγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και η έλευση Τσακνάκη, που διαπίστωσε από τις πρώτες ημέρες φαινόμενα αποσυντονισμού και πολυδιάσπασης λόγω του νέου οργανογράμματος, αλλά και η υπουργοποίηση Κικίλια σηματοδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του. Ο νέος υπουργός, που από την πρώτη ημέρα ξεκαθάρισε ότι το δόγμα του είναι ότι «ο αστυνομικός πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη», ξεκίνησε σειρά επίσημων αλλά και αιφνιδιαστικών επισκέψεων σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής και της ελληνικής περιφέρειας, για να πιάσει το «κλίμα της βάσης».

Με δεδομένη την αδυναμία ικανοποίησης των οικονομικών αιτημάτων, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβλητικότητας ή τήρησης ισορροπιών όσον αφορά στο καθολικό αίτημα τόσο της ηγεσίας όσο και της «βάσης» του Σώματος και προχώρησε άμεσα -αφού ενημέρωσε πρώτα και το Μαξίμου- στις διαδικασίες για τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Στόχος η δημιουργία ενός «σφιχτού» και λειτουργικού σώματος, με επιχειρησιακή συνοχή και, κατά συνέπεια, αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε ανατίθενται στον Αρχηγό του Σώματος η εποπτεία και ο έλεγχος των Διευθύνσεων Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και Εγκληματολογικών Ερευνών και θεσμοθετείται η εποπτεία της νεοϊδρυθείσας Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών από τον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Συντονισμού, Ανάλυσης και Ερευνών. Απώτερος στόχος η καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίηση του συνόλου των πληροφοριών υπό καθεστώς απόλυτης νομιμότητας.

ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Οι αντιδράσεις κατά τις πρώτες ώρες μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι ενδεικτικές του πραγματικού κλίματος που υπήρχε στις τάξεις της Αστυνομίας. Η ΠΟΑΣΥ και η ΠΟΑΞΙΑ χαρακτηρίζουν τις αλλαγές «ως φυσικό επακόλουθο της εμμονής και της επιπολαιότητας με την οποία έγινε ο χειρισμός του συγκεκριμένου ζητήματος». Η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας επιδοκιμάστηκε και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Εν τω μεταξύ, εντύπωση έκανε ένα ιδιαίτερα αρνητικό ρεπορτάζ από κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, που περιέγραφε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την πρόσφατη τροπολογία, χρησιμοποιώντας ακόμα και αποσπάσματα από την παλιά κωμική σειρά «Ο Ηλίας του 16ου». Κάτι που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως, μια και ήταν το παράδειγμα που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην υπουργός κ. Δένδιας στη σχετική συνέντευξη Τύπου στις 29 Ιανουαρίου. Στο εν λόγω, μάλιστα, ρεπορτάζ φιλοξενούνταν και δήθεν αρνητικές δηλώσεις του βουλευτή Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννη, αναγκάζοντας τον τελευταίο να προχωρήσει σε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι «η τροπολογία κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επιλύει δυσλειτουργίες και προβλήματα που αναδείχθηκαν στην πράξη, γεγονός που τόνισα στη συνέχεια των δηλώσεών μου, οι οποίες δεν μεταδόθηκαν προφανώς λόγω έλλειψης τηλεοπτικού χρόνου».

Τι αλλάζει

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας στην προ ημερών ομιλία του στη Βουλή κράτησε τις ισορροπίες χαρακτηρίζοντας «σπουδαία τομή» το νομοσχέδιο Δένδια, επισήμανε όμως ότι απαιτείται μία αντιστοίχιση της οργανωτικής δομής της Αστυνομίας με τις κρατικές και περιφερειακές δομές (Καλλικράτης), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε σχετικά αιτήματα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας δομής είναι τα εξής: -Επανέρχονται οι Γενικοί Επιθεωρητές Αστυνομίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος με ευθύνη τον συντονισμό των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.  -Οι προγενέστερα προβλεπόμενοι κλάδοι υπάγονται εφεξής στη διαρθρωτική δομή του Επιτελείου. -Σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας συγκροτείται Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση. -Σε κάθε Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση υπάγονται οι αντίστοιχες Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών υπό κοινή εποπτεία και έλεγχο του οικείου Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή. -Σε τοπικό επίπεδο συγκροτούνται Διευθύνσεις Αστυνομίας με υπαγωγή σε αυτές όλων των τοπικών υπηρεσιών ανεξαρτήτως κλάδου, που υπάγονται στην ίδια εδαφική δικαιοδοσία υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του οικείου Διευθυντή Αστυνομίας. -Καταργούνται οι Αστυνομικοί Διευθυντές Τάξης αλλά και οι Περιφερειακοί Διευθυντές Ασφαλείας και οι Περιφερειακοί Συντονιστές Αλλοδαπών και, ουσιαστικά, υποκαθίστανται από τους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές.