Στον Γιώργο Σιαδήμα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τη δημιουργία άλλων 8.000 θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο ανακοινώνει μέσω της συνέντευξής του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο υφυπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως 180 εκατ. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα θα διατεθούν σε αυτή τη φάση και αφορούν ουσιαστικά 50.000 θέσεις. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης παραδέχεται τα λάθη που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ και υποστηρίζει πως αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διορθώσεις και μετά να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Κύριε Πλακιωτάκη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας για περίπου 145.000 ανέργους, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι θέσεις είναι άμεσες ή θα δημιουργηθούν σε βάθος χρόνου;
Τα νούμερα που ανέφερε ο πρωθυπουργός περιγράφουν ένα πρόγραμμα-μαμούθ, το οποίο εκκινεί από το υπουργείο Εργασίας και εξελίσσεται παράλληλα με τα αντίστοιχα προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα έχει δε υλοποιηθεί στο σύνολό του μέχρι το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, και με γνώμονα την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προχωράμε στην υλοποίηση του πρώτου -για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020- σημαντικού προγράμματος στήριξης 50.000 άνεργων νέων για τις ηλικίες 18 έως 29 ετών. Στόχος είναι η στήριξη των ωφελουμένων, ώστε να αποκτήσουν τόσο την αναγκαία πρακτική όσο και τη θεωρητική κατάρτιση και υποδομή που θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά το πέρας του προγράμματος.
Αξιοποιώντας την εμπειρία από προηγούμενη υλοποίηση προγράμματος «voucher» και με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης που έγινε από το ΕΚΚΕ, προέκυψαν ιδιαίτερα θετικά συμπεράσματα, που ανέδειξαν τον καινοτόμο χαρακτήρα της δράσης και την ιδιαίτερα αυξημένη επίτευξη απασχόλησης μετά τη λήξη του προγράμματος, η οποία υπολογίστηκε ότι ξεπέρασε το 20%.
Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό των συμμετασχόντων απασχολήθηκαν με καλύτερους όρους εργασίας σε σχέση με την περίοδο πρακτικής άσκησης. Τα θετικά μηνύματα της αξιολόγησης αυτής και η επιτυχημένη υλοποίηση της δράσης συνέτειναν ώστε να αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «καλή πρακτική» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

http://104fm.gr/cms/wp-content/uploads/Plakiotakis3.jpg
 
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας, όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζει και ενισχύει αυτές τις δράσεις προκηρύσσοντας για φέτος το πρόγραμμα των 50.000 θέσεων για άνεργους νέους, συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε 3 επιμέρους φάσεις:

  • Ηδη προκηρύχθηκαν 30.000 θέσεις για την ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών.
  • Μέσα στον Αύγουστο προκηρύχθηκαν 12.000 θέσεις για άνεργους νέους από 18 έως 24 ετών.
  • Μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα προκηρυχθούν 8.000 θέσεις για άνεργους νέους από 18 έως 29 ετών, ειδικά για τον τουριστικό τομέα.


Η ανεργία είναι ο νούμερο 1 εχθρός της κυβέρνησης, όπως έχει πει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτά τα προγράμματα αρκούν ή ετοιμάζονται και άλλα;
Θα ήταν άτοπο να υποστηρίζει κανείς πως μέσω αυτών των προγραμμάτων λύνεται το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, την οποία πολύ ορθά ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως τον νούμερο 1 εχθρό της κυβέρνησης. Εκείνο όμως που διαφοροποιεί πλέον τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω είτε των συγκεκριμένων προγραμμάτων είτε και όσων ακόμη ακολουθήσουν, είναι πως τούτη τη φορά δίδουμε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάρτιση και την εξειδίκευση των ανέργων σε νέες κατευθύνσεις, ώστε να τους καταστήσουμε ικανούς να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Πρέπει να σταματήσουμε πλέον να ασχολούμεθα μόνο με την πρόνοια. Στόχος μας πρέπει να είναι πώς θα ωφελήσουμε πραγματικά τους ανέργους ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους κάνουν ελκυστικούς για τις επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός μίλησε για προγράμματα που εντάσσονται στη λογική της ανάπτυξης.
 
Η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όμως χωρίς ανάπτυξη. Στο πεδίο αυτό τι πρέπει να γίνει;
Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας την εθνική μας οικονομία και περισσότερο ανταγωνιστική. Βεβαίως η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς κρίσης, την οποία θεωρώ πως, τόσο ως λαός όσο και ως κυβέρνηση, αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά, με τεράστιες θυσίες, τις οποίες όλοι αναγνωρίζουν, συνεχίζουμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο προβλέπει: Αποκρατικοποιήσεις, έμφαση σε στρατηγικούς τομείς της εθνικής οικονομίας, μεγαλύτερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και επικέντρωση σε τομείς αιχμής, στους οποίους μπορούμε να έχουμε υψηλές αποδόσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ έφερε θύελλα αντιδράσεων. Πώς πίστευε η κυβέρνηση ότι θα μπορούσαν να σταθούν τόσο εξωφρενικοί φόροι και ποιος ευθύνεται για αυτό;
Αναμφισβήτητα έγιναν λάθη. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχει σημασία να αρχίσουμε να αναζητούμε ποιος έκανε το λάθος και πώς. Αυτό θα το κάνουμε μετά. Αυτό που προέχει είναι να διορθώσουμε το λάθος και αυτό κάναμε από την πρώτη κιόλας στιγμή που εντοπίστηκε το πρόβλημα. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν άμεση και καθοριστική, ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να αποκατασταθούν οι αδικίες. Προς την κατεύθυνση αυτή, πιστεύω πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη χρονική περίοδος αποπληρωμής του. Αλλά νομίζω πως δεν πρέπει να βλέπουμε τον ΕΝΦΙΑ αποκομμένο από το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μια αναδιαμόρφωση των φορολογικών συντελεστών.