Το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και το ότι αυτή δεν πρέπει να αποτελεί μέρος του προβλήματος αλλά της λύσεώς του, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του από την ’γκυρα όπου βρέθηκε σήμερα για την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος αποκάλυψε ότι μετέφερε και σχετική συγχαρητήριο επιστολή του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, επί τη αναλήψει των νέων του καθηκόντων, αφού δεν υπάρχει – με ευθύνη της ’γκυρας – απευθείας επικοινωνία με τη Λευκωσία, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι ο κ.Ερντογάν πρέπει να εργαστεί για την επίλυσή του επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί – με όποιο συμβολισμό έχει η ενέργεια αυτή – οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν στην τελετή μόνο από το Νο.2 της Αμερικανικής πρεσβείας της ’γκυρας. 

Τα κυριότερα σημεία της δηλώσεως του Ευ.Βενιζέλου έχουν ως εξής: «Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης.

Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει, προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουνε πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά, ανοικτά προβλήματα, ιστορικά. Είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό».

Λ.Σ.Μ.